Günümüzün en popüler iş modellerinden biri olan e-ticaret, sadece online mağaza kurup online satış yapmaktan ibaret değil. E-ticaret sitesi kurmak ve online satış yapmak, her geçen gün büyüyen ve gelişen bir sektöre dahil olmak anlamına geliyor. Bu sektöre girmek ve başarılı olmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

E-ticaret günümüzün en popüler mesleklerinden biri haline geldi. E-ticaret pazar hacmi arttıkça e-ticaret aracılığıyla internet üzerinden ürün satmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Günümüzde pek çok kişi iş kurduktan sonra belirli çalışmalar yaparak e-ticaret sitesi kuruyor ve internetten satış yapmaya başlıyor. Tek lokasyonu veya şubesi olan şirketler dijital dönüşümlerini tamamlayarak e-ticarete giriyor.Başarılı bir e-Ticaret web sitesi nasıl oluşturulur?bugün size onlardan bahsedeceğiz.

10 Adım'da E-ticaret Sitesi Kurmak

1.Adım: E-ticaret Yapacağınız Sektörü Seçin

Mevcut bir işletmeniz varsa tecrübe sahibi olduğunuz bir alanda online satış yapmaya başlamanız sizin için faydalı olacaktır. Gelecekte diğer sektörlerden de ürünler sunmanız çok önemli olacak.Yeni bir iş kurmak istiyorsanız halihazırda birçok hizmetin bulunduğu bir alanda büyümek zor olabilir. Bunun yerine hizmet açığının olduğu bir alanı seçebilir veya odaklanacağınız bir alan geliştirerek ilerleyebilirsiniz.

2.Adım: Satacağınız Ürünleri ve Ürün Gruplarını Seçin

Satışa sunmak istediğiniz ürünleri dikkatlice seçin. E-Ticaret siteniz için bu adım atmanız gereken en önemli adımlardan biridir. Bir ürün seçmeden önce piyasaları ve trendleri yakından takip edip analiz etmelisiniz. E-ticarette en çok hangi ürünlerin satıldığını görmek ve bu alanda araştırma yapmak istiyorsanız Türkiye'den anlık ürün satış verilerine bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.

3.Adım: Markanızı Oluşturun

Müşterilerinizin dikkati öncelikle markanızın değerine odaklanır. Bunun için hedef kitlenizin ilgisini çeken, damağa ve kulağa hoş gelen bir marka yaratmanız gerekiyor. Sektörde tanınmış bir markanız varsa onu olduğu gibi kullanmanız veya geliştirmeniz mümkün.Markanızı oluştururken logo seçmeyi unutmayın. Logonuzun sadeliğine ve içerdiği sembollere dikkat etmelisiniz.En önemli detaylardan biri renktir. Sektörünüzün ihtiyaçlarını dikkate alarak etkili bir renk veya renk kombinasyonu seçmeniz gerekiyor.

4.Adım: E-ticaret Altyapınıza Karar Verin

Web sitesi kurulumunu 3 adımı da takip ederek başlayabileceğiniz bir süreçtir. Bu adım aynı zamanda online mağaza açarken destek alınacak firmanın seçimi olarak da görülebilir. E-Ticaret sitenizi sıfırdan oluşturmak için kullanacağınız bir yazılım açılacaktır. Ayrıca hazır e-ticaret altyapılarından da yararlanılabilir.Kendinize özel yazılım geliştirmek istiyorsanız kodlama süreçlerine hakim olmanız veya yazılım geliştiricilerden yardım almanız gerekir.Size özel kodlama yapıldığı için maliyetleriniz artacak ve web sitenizin yapımı daha uzun sürecektir. Ayrıca web sitenizde yapacağınız güncellemeler ve iyileştirmeler konusunda da yardıma ihtiyacınız olacak. 

Bu doğrultuda Türkiye'nin en iyi yazılım firmalarından biri olan PomeloSoft ile çalışabilirsiniz. PomeloSoft, size özel tasarımlarla sitenizin ön plana çıkmasında yardımcı olacaktır. Detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

5.Adım: Sitenizin Tasarımını Oluşturun

Size özel ayrıntılarınızı dikkate alan bir web sitesi tasarımı, maksimum e-ticaret verimliliği elde etmenizi sağlar. E-Ticaret web sitenizi ziyaret edenler, web sitesi tasarımı sayesinde kusursuz bir alışveriş deneyiminin keyfini çıkarabilirler. Aynı zaman da tasarımınız sayesinde sitenizi ziyaret eden müşterilerin aklında yer edinebilirsiniz. Bu şekilde sadık müşteriler kazanabilirsiniz.E-Ticaret web sitenizdeki satışlar, tasarım açısından yaptığınız aşağıdaki gibi seçimlerle artırılabilir: Örneğin web sitenizin görünümünü ve renklerini, sayfalar arasında geçişi kolaylaştıran kategori yapısını, pencerelerin düzenini ve sizi satın almaya yönlendiren işlem butonlarını belirleyerek. Öne çıkarmak istediğiniz kategori ve ürünleri içeren banner'lar oluşturun.

Tasarımınızı marka kimliğinize ve sektörünüze uygun hale getirebilmek, size özel tasarımları oluşturmak PomeloSoft sayesinde mümkün kılmaktadır. PomeloSoft Web Tasarım hakkında bilgi almak için tıklayınız. 

6.Adım: Ürünlerinizi E-ticaret Sitenize Yükleyin

E-Ticaret siteniz dijital mağazanızdır. Ürünlerinizi mağazanızın raflarına yerleştirirken gösterdiğiniz özeni e-Ticaret web sitenize eklerken de aynı özeni göstermelisiniz.Online mağazanızın fiziki mağazadan farkı, ziyaretçilerin satın almadan önce ürünleri görme, dokunma ve kendi gözleriyle deneme şansına sahip olmamasıdır. Bu nedenle ürünlerinizi yüklerken farklı açılardan fotoğraflara ve detaylı açıklamalara yer vermelisiniz.

E-ticaret için Jet Stok'u tercih ettiğiniz takdirde ürün adedi ne olursa olsun tüm ürünlerinizi tek seferde girmeniz mümkün hale gelmektedir. Toplu operasyonlarla ürünlerinizin kategori, marka, tedarikçi, fiyat, stok, tasarım ve daha birçok alanını aynı anda değiştirmeniz daha kolay. Ürünlerinizi eklemek için özel yardıma ihtiyacınız varsa Jet Stok hizmetimizle size yardımcı olabiliriz.

Jet Stok hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

7.Adım: Kargo ve Lojistik İçin Hazır Olun

İnternet üzerinden satış yapmak hız gerektiren bir iştir. Bu nedenle stokların güncel olması, deponun aktif olması ve kargonun her zaman hazır olması gerekmektedir. Envanter - Depo - Nakliye üçgeninden oluşan lojistik yönetim süreci için tüm hazırlıkları tamamlayın. Tedarikçilerinizi ve bayilerinizi belirleyin, ilgili kişi ve kurumlarla anlaşmalarınızı hazırlayın.Kargo şirketi ile önceden sözleşme yapıp süreç hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça faydalı olacaktır.Elbette kargo sözleşmesi yapmazsanız ödemeniz gereken nakliye masrafları daha yüksek olacağından maliyetleriniz de artacaktır.

8.Adım: Ödeme Altyapısını Hazırlayın

Ödeme altyapıları; kasalar,fiziksel mağazalar için ne ifade ediyorsa e-ticaret web siteleri için de aynıdır. Web sitesinin ödeme altyapısı, ödeme sağlayıcısından alınan hizmete göre oluşturulabilmektedir.Sanal POS kurulumu için bankalarla anlaşmalar yapabilir veya alternatif ödeme yöntemleriyle firmalar aracılığıyla birden fazla bankanın sanal POS'unu aynı anda kullanabilirsiniz. Ödemelerini havale/havale yoluyla alabilir, kart tercih etmeyen müşterileriniz için kapıda ödeme yöntemini kullanabilirsiniz.

9.Adım: Şirketinizi Resmi Olarak Kurun

E-ticaret sitesi oluştururken bilmeniz gereken bir çok yasa ve yönetmelikler vardır. Sizi yöneten yasaları bilmeniz gerekir. Ayrıca gerekli yasal prosedürleri tamamlayarak şirketinizi resmi olarak bünyenize katmalısınız. Yönetmeliklere göre ticari faaliyette bulunmak isteyen şirketlerin şirket kurması gerekmektedir. İzinleriniz ve yasal evraklarınız eksiksiz olduğundan emin olun. 

10.Adım: Sitenizi Tanıtarak İşlerinizi Büyütün

Hizmet satmaya ve sunmaya hazırsanız e-Ticaret sitenizin tanıtımını yapabilirsiniz. Hedef kitlenizin ve potansiyel müşterilerinizin bulunduğu tüm ortamlarda reklam sürecini yürütmeniz gerekmektedir. Bu nedenle sadece dijital değil geleneksel kanallar da tercih edilebilir.E-ticaret sitenizin pazarlama departmanını her zaman aktif tutmalısınız. Hizmet sunumu başladıktan sonra, birden fazla kanalda devam eden dijital pazarlama çalışmaları yeni müşteriler çekebilir.Dijital reklam ve SEO çalışmaları markanızı ve e-ticaret sitenizi büyütmenize yardımcı olur. Bu çalışmalar sayesinde ağınızı genişletebilir, hem marka kimliğinizi ve değerinizi hem de satışlarınızı artırabilirsiniz.

  • Dropshipping Nedir? Dropshipping Nedir?
  • What is Dropshipping? What is Dropshipping?