"Arama motoru nedir? Ne işe yarar?" şeklindeki sorularınız için detaylı cevaplar vermeye çalışacağımız bu yazımızda sizler de arama motorları hakkında aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz. Son zamanlarda internet dünyasında çok sık adını duyduğumuz arama motoru, kullanıcıların birtakım avantajlar elde etmesine imkân sağladığı gibi aynı zamanda bazı kullanıcılar için de bir kazanç kapısı olma görevi görür.

Gelişen teknoloji internet kullanımını her geçen gün artırmakta ve bunun yanında pek çok kişinin internet platformunda yer almasını sağlamaktadır. Önceleri sadece masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar sayesinde internet kullanımı mümkünken günümüzde akıllı telefonlar sayesinde neredeyse herkes internet kullanıcısı olmuştur. Tabii internet kullanımında en önemli payı alan ise arama motorlarıdır.

Yapılan araştırmalar dünya genelinde 3,5 milyar internet kullanıcısı, 1,15 milyar ise internet sitesi olduğunu gözler önüne sermiştir. Buradan da anlaşılan internet kullanımının dünya genelinde oldukça önemli bir yere geldiğidir. İnternet kullanımının bu denli artmasındaki en büyük etken ise arama motorları ve bu motorlar sayesinde istenen bilgiye kısa sürede ulaşılması olmaktadır.

Arama Motoru Nedir?

Arama motoru, internet kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu bilgileri çeşitli web sitelerinden ulaşarak ön plana çıkaran bir sistemdir. Bu sistem; aynı zamanda ürün, hizmet, sosyal medya hesapları, ilgili profiller ya da yerli ve yabancı pek çok web sitesi üzerinde arama yapar. Aranan bir bilgiye hızlı ve kolay yoldan ulaşmanın en kolay yolu arama motorlarıdır.

Arama Motoru Ne İşe Yarar?

Arama motorlarının en önemli işlevi internet kullanıcılarını istedikleri bilgi, hizmet ya da ürüne hızlı bir şekilde ulaştırmaları olmaktadır. Ayrıca tam olarak domain adı bilinmeyen bir web sitesine dahi arama motorları ile ulaşmak mümkündür. Sadece siteyi çağrıştıran bilgilerin arama motorunda yer alan arama kutucuğuna yazılması yeterli olur. Bunun ardından aranan web sitesi ile ilgili en yakın sonuçlar listelenir ve bu şekilde domain adı akla gelmeyen siteye kolayca ulaşılabilir.

Diğer yandan arama motorları aranan herhangi bir ürün ya da hizmet ile ilgili bilgilerin hızlı bir şekilde listelenmesini sağlar. Ayrıca en doğru ve ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşmak için kullanıcıların yapması gereken sadece doğru anahtar kelimeler ile arama yapmak kadar kolaydır. Diğer yandan arama motorları aranan herhangi bir ürün ya da hizmet ile ilgili bilgilerin hızlı bir şekilde listelenmesini sağlar. Ayrıca en doğru ve ihtiyaç duyulan bilgiye ulaşmak için kullanıcıların yapması gereken sadece doğru anahtar kelimeler ile arama yapmak kadar kolaydır.

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Genel olarak arama motorlarının çalışma prensiplerini 3 farklı aşamada incelemek doğru olur. Bunlar:

  • Web robotu
  • Arama motoru kullanıcısı
  • Arama motoru

olarak karşımıza çıkar. Web robotu, arama motorunda web sayfalarını bulmakla görevlidir. İnternette yayında olan tüm web sitelerini tarar ve bu sitelerin alt dizinleri ile birlikte veri tabanı kaydı oluşturur. Diğer adıyla index robotu olarak bilinen bu sistem, web sayfalarında yer alan bilgilerin kolay bulunmasında etkili bir görev üstlenir.

Arama motoru kullanıcısı ise aradığı bilgi ya da hizmet ile ilgili en uygun anahtar kelimeleri girerek motor üzerinde arama yapar. Burada istenen bilgiye daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak için yapılması gereken öncelikle uygun ve doğru anahtar kelimeleri seçmektir.

Arama motorunun kendine baktığımızda ise kullanıcıların girmiş olduğu anahtar kelimeye göre web sayfalarını filtreleyen ve buna göre en doğru listeyi ve sıralamayı yapan sistem olarak karşımıza çıkar. Listeleme ve sıralama konusunda genelde en çok ziyaret edilen ya da popüler olan içerikleri öne çıkarır.

En Çok Kullanılan Arama Motorları Hangileridir?

En çok kullanılan arama motoru hangisi dendiğinde akla gelen ilk arama motorunun Google olduğunu söylemek mümkündür. Google, dünya genelinde yüzde 81 seviyelerindeki kullanım oranı ile en çok kullanılan arama motoru olma özelliğine sahiptir. Google’dan sonra ise en çok tercih edilen arama motoru yüzde 7.15 ile Microsoft’un arama motoru Bing karşımıza çıkar. Baidu yüzde %5.59 ve Yahoo yüzde %5.55 ile sıralamanın 3. ve 4. isimleridir.

Diğer yandan ülkemizde en çok kullanılan arama motorunun da Google olduğunu belirtmekte fayda vardır. Birçok internet kullanıcısı hem istenen arama sonuçlarını ortaya çıkardığı hem de kolay bir kullanımı olması nedeniyle Google arama motorunu tercih eder. Hatta en popüler ve bilindik sitelere girmek için daha Google’un kullanıldığını da söylemek yanlış olmaz. İnternet tarayıcılarında web adresi yazılan alana giriş yapılmak istenen web sitesinin domain adı yerine direkt olarak web sayfasının yaklaşık domain adını yazan pek çok kullanıcı ziyaret etmek istediği web sayfasına Google üzerinden ulaşmaktadır.

En İyi Arama Motoru Hangisidir?

En iyi arama motorunun hangisi olduğu kişiye göre değişiklik gösterse de yapılan araştırmalar ve analizler, en çok kullanım oranı ile dünya genelinde en iyi arama motorunun Google olduğunu göstermektedir. Hatta yapılan araştırmalar Google ile gerçekleştirilen aramalarda kullanıcıların istedikleri bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaştıklarını gözler önüne sermiştir. Bu durumun tabii ki çeşitli nedenleri vardır ve bunların en başında ise Google‘un daha gelişmiş bir yapıda algoritmaya sahip olmasıdır.

Google sahip olduğu gelişmiş algoritma ile internet platformunda yer alan en iyi sonuçları öne çıkarır. Bu şekilde kullanıcılar istedikleri bilgi, ürün ya da hizmetlere daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmış olur. Bunun yanında Google algoritmasının sürekli gelişmekte olduğunu ve teknolojinin getirisi olan yeni enstrümanlar ile entegre olarak çalışmaya başladığını söylemek mümkündür. Bu da Google arama motorunun diğer rakiplerine karşı ne kadar önde olduğunun açık bir göstergesidir.

Arama Motoru ile Reklam Geliri Elde Etme

Arama motorlarının bazıları aynı zamanda kullanıcılara reklam geliri elde etme şansı sunar. Bu konuda en iddialı arama motoru ise yine Google olarak karşımıza çıkar. Google Adsense olarak adlandırılan reklam geliri birimi sayesinde gerekli koşulları sağlayan her web sitesi sahibi Google reklamlarını sitesine koyarak kazanç sağlayabilmektedir. Tabii Google reklamlarının web sitesinde yayınlanması için öncelikle bazı şartların sağlanması ve bu şartları sağladıktan sonra da yüksek kazanç elde edilmesi için yapılması gereken uygulamalar vardır.

Arama motorlarında yüksek kazanç elde etmenin öncelikli koşulu SEO olarak karşımıza çıkar. SEO, bir web sayfasının arama motorunda daha ön sıralarda ve daha fazla sonuçla çıkması adına yapılan çalışmalardır. Web sitesi için SEO çalışmaları yaparak daha fazla ziyaretçi çekmek ve arama motorlarında gerek içerik gerekse de görsel aramalarda ilk sıralarda çıkmak mümkündür. Ayrıca SEO uygulamaları da ayrı bir uzmanlık gerektirir ve bu konuda işini bilen ve deneyimli kişiler ile çalışmak gerekir.

Arama motorları, günümüzde internet kullanıcıları için olmazsa olmazlar arasındaki yerini almıştır. Çünkü internet kullanıcılarının ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayan arama motorları ile pek çok bilgiye, ürüne ve hizmete hızlı ve pratik bir şekilde ulaşmak mümkündür. Bu yüzden internet kullanımının arama motorları olmadan düşünülmesinin imkânsız olduğunu belirtmekte fayda vardır.

  • Dünyanın İlk Bilgisayar Programcıları Dünyanın İlk Bilgisayar Programcıları
  • VDSL Nedir? VDSL Nedir?