Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte dijital medyada ve mobil tüketimde gözle görülür bir artış meydana geldi. Mobil Pazarlama Birliği Türkiye (MMA Türkiye) bu salgın sürecinin djital dünyaya yansımalarını araştırdı. Bu amaçla eğitim, oyun, iş, eğlence, sosyal, e-ticaret, yemek getirme ve sağlık uygulamalarını inceleyen MMA Türkiye, Covid-19’un etkilerini aşamalar halinde ortaya koydu.

Dünyayı etkisi altına alan virüs dalgasının ortaya çıkması ile birlikte hükümetler ve işletmeler ciddi önlemler aldılar. Bu ciddi önlemlere sokağa çıkma yasakları, kalabalık ortamların oluşmaması için toplu bulunulan alanların (kafeler, mağazalar, spor salonları) geçici süreliğine kapatılması gibi örnekleri verebiliriz.

Çin’in Wuhan kentinde başlayan virüs dalgası daha sonra İtalya, Güney Kore, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerine yayıldıktan sora sınırlarını genişletip Fransa, Almanya, ABD üzerinden tüm dünyaya hızla yayıldı. Halihazırda ADB ve Birleşik Krallık’ta meydana gelen mobil ekonomi darbesini görmek mümkün.

İnsanlar evde izolasyon sürecine girdikleri dönemde haberleri takip edebilmek, hayatlarındaki boşlukları doldurabilmek ve eğlenebilmek için mobil cihazları ile daha da çok etkileşime girdiler. Örneğin; Çin’de yılın ilk ayından itibaren başlayan sokağa çıkma yasakları ve karantina uygulamaları ile mobilde geçirilen günlük süre beş saat kadar büyük bir dilim halini aldı.

Yükselişte Olan Uygulamalar

Çin’de 2020 Şubat ayının ilk yarısında iş uygulamaları ile eğitim uygulamaları 2019’daki indirilme verilerine göre haftalık ortalamasının iki katına çıktı. Pandemi sürecinin en popüler uygulamaları ise ZOOM Cloud Meetings, Huawei Cloud WeLink ve DingTalk oldu.

Bu durum kendini İtalya’da da gösterdi.  Ülkenin karantinaya alınması gibi büyük kararlar sonrasında Mart ayının ilk haftasına bakıldığında Google Play ile IOS mağazalarından iş uygulamalarına yönelik 761 bin indirme görüntülendi. Bu veri bir yıl öncesindeki ortalamalar ile karşılaştırıldığında yüzde 135’lik bir artışın göstergesi oldu.

Pek çok kişinin sanal görüşmeler için çok sık başvurduğu ZOOM Cloud Meetings programı; 15 Mart itibariyle Türkiye’de App Store indirmelerinde birinci sırada, 20 Mart itibariyle ise bütün kategorilerde üçüncü sırada yer aldı.

Mobil Oyunlara Rağbet

Pandemi sürecindeki karantina politikasının ardından kullanıcıların eğlenmek adına mobil oyunlara rağbet ettiği gözlemlendi. Tıpkı iş uygulamalarında olduğu gibi mobil oyunlarda da artış bir hayli fazla oldu. Şubat 2020 ile karşılaştırıldığında yüzde seksenlik bir artış görüntülendi.

Sosyal Medya ile Videolara Yönelim

Oyun uygulamalarıyla birlikte kullanıcılar pandemi sürecinde sosyal medya ile video programlarında da oldukça zaman geçirir oldu. Kullanıcıların sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımların oranı 275 milyonu aştı. Paylaşım sayısının en fazla olduğu ülkeler Japonya, Güney Kore ve ABD olarak gözlemlendi. Dünya genelindeki toplam 275 milyonu aşkın paylaşımın ülkemizdeki oranı 6,5 milyon civarında. Cinsiyet bazında gözlemlenen veriler ise; %65 erkek ve %35 kadın kullanıcı şeklinde karşımıza çıkıyor.

E-Ticaret İvme Kazandı

Genel itibariyle bakıldığında e-ticaretin salgından negatif yönde etkilenmesinden ziyade pozitif yönden etkilendiğini görmek mümkündür. Uzun karantina süreci boyunca hizmet veren kargo firmaları ile alışveriş siteleri her zamankinden daha fazla satış gerçekleştirdi. #evdekal kampanyası ile e-ticaret trafiği zirve yaptı.

  • Dijital Pazarlama Nedir ve Yapılan Yanlışlar Nelerdir? Dijital Pazarlama Nedir ve Yapılan Yanlışlar Nelerdir?
  • Web Sitesi Çerezleri Nedir? Ne İşe Yarar? Web Sitesi Çerezleri Nedir? Ne İşe Yarar?