E-ticaret sitelerinde en az dikkat edilen ancak belki en önemli olan şey ürün sayfalarıdır. Genel olarak web sitesi sahipleri en çok anasayfayı önemseyip diğer sayfaların düzenini askıya alırlar.Anasayfanın tasarımı, slider, banner… derken tüm yoğunluk ve dikkat anasayfaya verilir. Elbette anasayfanın da önemi vardır ancak eğer çok geniş ve büyük çapta hizmet veren e-ticaret sitesi değilse tüm etkileşim ve SEO etkisi ürün sayfalarında kendini göstermektedir.

Reklam

Haklı olarak girişimcilerin müşterilerine ulaşabilmeleri için reklam vermeleri gerekir. Reklam noktasında da akla önce Google reklamları gelmektedir. E-ticaret sayfalarında Google reklamları ürün sayfalarına yönlendirilir. Ürün sayfasına gelen kullanıcılar da büyük ihtimalle ya satın alma işlemini gerçekleştirecek ya da hemen sayfayı terk edeceklerdir. Diğer bir yandan da kaliteli olan ürün sayfalarının kalite puanları yüksekte olacaklarından dolayı verilen reklamın maliyeti azalacaktır.

Ürün SEO’su

Kolay ve anlaşılır bir örnek ile konuyu özetleyelim. Mutfak gereçleri anahtar kelimesinde; Hepsiburada, Trendyol, N11, Evidea, Gittigidiyor gibi rakipler ile kapışmak mı yoksa “X Marka 6’lı Mutfak Seti – Pembe” gibi bir ürün aramasında daha makul sayılan rakipler ile mi kapışmak istersiniz? Elbette “X Marka 6’lı Mutfak Seti – Pembe” araması ile “mutfak gereçleri” araması aynı şey değildir. Ancak binlerce ürünün listelendiği dökümde üst sıralarda yer almak dönüşüm oranını daha olumlu şekilde etkileyecektir. Bu şekilde olan ürün aramaları direkt olarak satışa giden aramalar olacaktır.

5 Önemli Ürün SEO’su Taktiği

5 Önemli Ürün SEO’su Taktiği

Ürün Açıklaması

Ürün sayfasında yer alan ürünlerin açıklamaları muhtemelen pek çok insanın en sinir olduğu alandır. E-ticaret dünyasında yer alan insanlardan en çok duyulan cümleler şöyledir:

  • Orası ürünün açıklaması, ben oraya ne yazacağım?
  • XML ile bir sürü ürün çekiyorum, hepsine teker teker nasıl ürün açıklaması gireyim?
  • Büyük e-ticaret siteleri de yazmıyor ancak Google aramalarında üst sıralarda çıkabiliyorlar.

Ürün açıklaması kısmı tam olarak bu sebeplerden dolayı oldukça sıkıcı ve zordur. Akıllarda zahmetli bir soru işareti olarak yer alıyor. Peki ne yapılması gerekir?

Eğer e-ticaret sitesinde çok sayıda ürün sayfası mevcut değilse, örneğin 1000’den az ürün var ise tüm ürünler için özgün içerikler hazırlamak oldukça faydalı olacaktır. Eğer sitedeki ürün sayısı fazlaysa, örneğin 40.000 kadar ürün varsa bu durumda da en değerli olan kategoriler belirlenmeli ve bu alanlar özgün içerikler ile doldurulmalıdır.

Yapılandırılmış Veri

Bu konu bir bonus olarak düşünülebilir. Birçok e-ticaret sitesi bu konuya gerektiği kadar önem vermemektedir ve böyle basit bir işlemin getirilerini göz ardı etmektedir.

Yapılandırılmış veriden kasıt nedir? Yapılandırılmış veri, arama motorlarına ürünlerin sayfalarıyla ilgili detaylı bilgi veren etiketleme yöntemidir. Ürünün adı, stok durumu, fiyatı, SKU numarası ya da görseli gibi pek çok bilgiyi yapılandırılmış veri kavramıyla Google’a iletmek mümkündür.

Hızlı Açılan Sayfalar

Sayfaların açılma hızı çok önemlidir. Bunun için ne yapılabilir? 

  • Özel bir sunucuya geçilebilir.
  • Görsellerin boyutları düşürülebilir.
  • İyi performanslı bir sunucuda dosyalar barındırılabilir.
  • Sayfalar sıkıştırılabilir.
  • Fazla inline CSS kullanımı terk edilebilir.  

Meta / Başlık Açıklamaları

Her sayfaya özel title ve meta açıklaması yapmak mümkünse en faydalı yöntemlerden birisi de bu olacaktır. Ancak çoğu zaman buna da vakit kalmamaktadır. Bu durumda standart şablonlar kullanılabilir. 

Örneğin;

Title için: Ürün adı – Marka adı – Site adı

Meta için:  X kategorisinde – x markalı – x ürünü uygun fiyatlar ve taksit seçenekleriyle x sitesinde!

Görsel Alt Etiketleri

Her görsel için ayrı ayrı görsel alt etiketi kullanılması da oldukça fayda sağlayan bir taktiktir. Ancak yine iş yükü nedeniyle buna vakit kalmayabilir. Bu durumda yukarıdaki örnek gibi bir şablon oluşturarak görsellere alt etiket belirlenebilir.

Örneğin;

Görsel-1 = Ürün adı

Görsel-2= Ürün adı 2

Verilen bu yöntemler Google arama sonuçlarında ürünlerin üst sıralarda çıkması için oldukça önemlidir. 

  • İşinize En Uygun Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir? İşinize En Uygun Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
  • SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?