E-ticaret kulvarında yeni bir ürün geliştirme; yeni ürünleri piyasaya sürmek, rekabet ortamında ön plana çıkmak ve hakimiyeti artırmak adına gerekli olan çalışmalardan birisidir. Farklı ürün gamı oluşturmak, farklı sorunları çözecek olan alternatifler üretmek, birbirinden farklı hedef kitlelere ulaşma hedefi için de bu çalışmaları yapmak önemlidir. Bu içeriğimizde ürün geliştirme süreci boyunca dikkat edilmesi gereken noktalara değinmiş olacağız.

e-ticaret-nedir

Ürün Geliştirme Nedir?

Ürün geliştirme, yeni ürün fikrinin oluşması ve ortaya çıkması ile birlikte başlayan ve bu ürünün tüketiciye ulaştırılmasına kadar süren çalışmaları kapsayan bir süreci belirtir. Fikirlerin ortaya çıkışı, prototip hazırlığı, Ar-Ge (araştırma geliştirme) süreci, üretim aşaması, ilk izlenim alımı, prototip geliştirme ve gelen geri dönütlere göre geliştirmelerin yapılmasını kapsayan sürecin ardından seri üretime geçilmesi işlemleri bu süreci oluşturur. Ürünün üretim aşaması ile birlikte ürünün nasıl pazarlanacağı ve fiyatlandırmasının nasıl oluşturulacağı ürün geliştirme sürecinde ön plana çıkar.

Ürün Geliştirme Niçin Önemlidir?

Firmalar; rekabette ön plana çıkabilmek, pazardaki paylarını artırabilmek, yeni hedef kitlelere ulaşabilmek ve böylece mevcut kitleyi büyütebilmek, teknolojik çerçevede bulundukları konumu gösterebilmek, sektörlerinde öncü olmak, tüketicilerin belli sorunlarını çözebilmek için ürün geliştirme üzerinde çalışırlar.

Yeni bir ürünün veya yeni bir fikrin ortaya çıkması ve bunun hayata geçirilmesi marka değerini artırırken pazaryerinde de söz konusu firmaya avantaj sağlar. Yenilikçi nitelikteki ürünlerle beraber tüketicilerin sorunlarına dair çözümler üretilebilmesi için de daha fazla kişiye ulaşılması sağlanarak kurumsallık ve marka bilinirliği artırılır.

Ürün geliştirme süreci bir Ar-Ge (araştırma geliştirme) çalışması da gerektirdiğinden dolayı bu inceleme sürecinde pazaryerindeki boşluklar görülebilir ve tüketicilerden gelen geri dönütler doğrultusunda daha kaliteli ve daha iyi bir ürün üretimi sağlanır. İşlevselliği daha faydalı olan bir ürün geliştirme süreci mümkün olur. Kendi adı ile ürün geliştiren şirketler, markalaşma süreçlerinde bir adım ileriye gitmiş olacakları için pazaryerinde kendilerini daha çok güçlendirme imkânı bulurlar.

e-ticaret-nedir-kimler-kullanabilir

Şimdi e-ticarette ürün geliştirmeye dair ipuçlarını ele alacağız.

  • Müşteri Geri Dönütlerini Dikkate Almak: Eğer mevcuttaki ürünlerin daha iyi versiyonları yapılmak isteniyorsa, müşterilerin ürünler ile ilgili yapmış oldukları geri dönütleri yakından takip etmek ve ilgilenmek oldukça önemlidir. Kullanıcı deneyiminin anlaşılabilmesi için tüketicilerin ürün hakkındaki sorunlarını öğrenebilmek gerekir. Bununla birlikte tüketicilerin üründen memnun kaldıkları yönler de dikkate alınarak yeni ürünler üzerinde bu özelliklerin öne çıkarılmasını sağlamak önemli bir ipucudur.
     
  • Rakip Firma Ürünlerinin Yorumlarını Takip Etmek: Şirketlerin, kendi müşterileri dışında rakip firmalara ait ürünlere dair tüketicilerin yapmış oldukları geri dönütler ile ilgilenmekte de fayda vardır. Ürün geliştirme süreci boyunca rekabette ön plana çıkabilmek ve rakip firmaların yapamadıkları işleri yapmak da olduğundan dolayı rakip ürünleri incelemek gerekir.
     
  • Ar-Ge Bütçesi Oluşturmak: E-ticarette yeni bir ürün geliştirme süreci için belli bir bütçe ayırmak gerekir. Şirketlerin kendi ürünlerini üretmeleri ya da geliştirmeleri isteniyorsa Ar-Ge (araştırma geliştirme) çalışmalarına da belirli bir bütçe ayırmak gerekir.
     
  • İşlevsel Prototip Oluşturmak: Geliştirilen ürüne son hâlini vermeden evvel işlevsel bir prototipini oluşturarak işe başlamak işe yarayacaktır. Bu prototip ürüne dair pek çok detayı görebilmeyi sağlar. Bununla birlikte üretim sürecinin ortalama olarak ne kadar sürede sonlanacağına ve maliyetine dair de öngörü sunar. İşlevsel prototipin üzerinde nelerin geliştirilebileceğine ve nelere ihtiyaç olmadığına ulaşılır.
     
  • Prototipi Kullanıcı Testine Sokmak: Prototiplerin performansını görebilmek ve kullanıcıların ürüne dair yaklaşımları ile onların kullanıcı deneyimlerini analiz edebilmek için prototiplerin kullanıcı testlerine tabii tutulması gerekir. Bunun için şirketlerin kendi çalışanları arasında bu testler yapılabileceği gibi yakın çevredeki kişilerden de ürünü test etmeleri istenebilir.

Bunların yanında etkinlikler düzenleyerek yeni ürünün prototiplerinin tanıtımı yapılarak katılımcıların da ürünleri test etmeleri istenebilir. Fuar ya da seminerlere katılarak prototipleri orada sektöre ilgi duyan kullanıcılara test ettirmek ve ürün ile ilgili geri bildirimler toplamak mümkündür.

  • Daha Önce Yapılan Ürünleri İncelemek: Ar-Ge (araştırma geliştirme) sürecinde geçmişte yapılmış olan ve başarılı sonuçlar sağlayan, kullanıcı deneyimi konusunda iyi olan ve tüketiciler tarafından olumlu dönütler sağlamış olan benzeri ürünler incelenmelidir. Ürün geliştirme süreci boyunca yapılmış olan bir şeyi tekrar yapmaya gerek yoktur. Başarılı olmuş mevcut ürünlerin izinden gidilebilir. 

  • Fiyatlandırma Stratejisi Belirlemek: Prototip süresince üretim maliyetleri de hesaplanmalıdır. Ürünün üretim maliyetlerinin yanında pazaryerindeki konumlandırması ile kullanılan teknolojilere göre belli fiyatlandırma yapmak gerekir. Tüketici testleri esnasında tüketicilerin fiyat beklentilerinin de araştırması yapılabilir. Bununla birlikte ürün fiyatlandırma aşamasında kullanılabilecek diğer stratejileri de araştırmak gerekir.
     
  • Pazarlama Stratejisi Belirlemek: Pazarlama stratejisi ürün geliştirme süreci boyunca üzerinde dikkatle durulması gerekilen konulardandır. Ürünün nasıl tanıtıldığı, ürünün hangi özellikleri üzerinde durulacağı, ürünün hangi hedef kitleye yönelik pazarlanacağı, ürünün teknik özellikleri ve ürünün kullanım alanları gibi noktalara özellikle dikkat etmek ve bu doğrultuda pazarlama stratejisi izlemek gerekir.
  • Site Dışı SEO Nedir? Site Dışı SEO Nedir?
  • İnternetten Satış Yapabilmek İçin Neler Gerekir? İnternetten Satış Yapabilmek İçin Neler Gerekir?