Framework Nedir?

Geniş kapsamlı araştırma kütüphanesi olup, öncesinde hazırlanarak ve denemeler yapılarak kullanımında ise hiçbir sakınca olmayan ve üzerinde istenilen oynamalar da yapılan kodların dokümanına framework denilmektedir. Güvenli olması sayesinde, arka plan uygulamalarında güvenli ve yaygın olarak tercih edilmektedir. İçerisinde mail atma, yazı yazma, giriş ve çıkış gibi motor kütüphanesi mevcuttur. Tasarım yapılan projelerin büyük oranı framework ile yapıldığı için iş yükünü de fazla miktarda kişinin üzerinden almaktadır. Bunun nedeni ise bütün projelerin kodlarını ayrı ayrı yazmaktan ise tek kod yazılıp, sadece kod üzerinde birkaç oynama yapılmasıdır.

Contents [hide]

Framework Ne İşe Yarar?

Framework’un asıl üretilme amacı, yapılan projelerin ve işlerin zamandan tasarruf edilerek, az sürede işlerin bitmesini sağlamaktır. Ve bu işlerin kısa vade de bitmesi için ise, yapılacak işlem framework da bulunması halinde sadece birkaç kelimelik kod projeye eklenmesidir. Web projelerini de geliştirmeye yaramaktadır. Diğer yararları ise, yapılacak olan tüm işlemleri çok basit hale getirmektedir ve üyelik kayıtları ile veri tabanı işlemleri yeniden yazılması yerine, kod değiştirerek az sürede işin bitmesinde baş etkendir. Python dili sayesinde yapılan işlerin gelişmesine yarar sağlamaktadır.


Framework Kullanım Nedenleri 

Web sayfalarında pek sık ortaya çıkan ve gayet doğal bir sorun olan, uyumluluk problemini kolaylıkla yok etmeyi sağlamaktadır. Bu tür problemin tek başına çözülmesi için yoğun ve akıcı bilginin yanı sıra, bol miktarda süre zarfı gereklidir. Yani framework gibi işinde verimli olan sistem ile işin yapılmaması halinde, sonuç büyük ölçüde verimsiz olmaktadır.

Yazılım işlerinde çalışan kişilerin, bağımsız olarak çalışması az kişi sayısı olmaktadır. Buna nazaran şirkette çalışan ve verilen işlerin zamanında teslim edilmesi ise, oldukça fazla kişiyi kapsamaktadır. Yapılan işlerin hata sayısı az ve en önemlisi zamanında yetişmesi için framework kullanımı gereklidir.

Framework Kullanım Yerleri Nerelerdir? 

Zaman ve bilgi için bulunması oldukça güç olan ve sisteme tek başına sahip olan framework özellikle projeler gibi yapımı ve yetiştirilmesi zor olan işlerin olmazsa olmaz önemli bir sistem parçası olmaktadır. Mobil uygulamalarında da kullanımı yapılmaktadır.

Oyun uygulamaları ve diğer uygulamalar ile aynı benzerlikte olan uygulama işlemlerinde kodları yeniden yazmak, boşuna ve verimsiz bir işlem olmaktadır. Onun için, testlerden geçmiş ve güveni sağlam olan framework kullanımı daha mantıklıdır. Özellikle mobil uygulamalarında hata yapma şansı neredeyse olmamasından ötürü kullanımı fazladır.

Framework Kullanmanın Avantajları Nelerdir? 

Oluşumu belirli özel kodlardan oluşan ve avantajı da kişiye oldukça fazla olan framework, kullanımı kısa zamanlı ve kolay olması ilk avantajdır. Bilgili ekip ile geliştirilmesinin yanı sıra, sürekli güncelleme yapılıp yenilenmesi ile kullanıcılarına yeni kolaylıklar sunmaktadır. Bütün ülkelerin diline sahip olması da özellikle büyük avantajdır. Yazılan yazıdaki; bütün modüller ve fonksiyonlar yazı ve dile özel olarak ayarlı olmaktadır. Kural hatası kesinlikle olamamaktadır. Projeler hızlı olarak ve sıfırdan yazılmaya gerek olmadan tamamlanmaktadır. İçerisinde bulunan modüller sayesinde framework ile yazı değil, sadece bir iki satırlık kod oluşturmak yapılan işin bitimi için yetmektedir.

Framework Kullanmanın Yararları Nelerdir? 

Başlı başına iş bitirici olan framework, üzerinde çalışma yapılan projelerde kendini hızla, güvenle ve az hata ile göstermektedir. Bu da framework’u yararlı hale getirmektedir. Yazılan işlerde temiz kod yazılmasını sağlamaktadır. 1 değil, birkaç kişi ile takım çalışmasına uyum sağlamaktadır.

Yazılan işin hatalı olmaması için, hata ayıklama yararı olmaktadır. Koddaki testi kolaylaştırmaya yararlıdır. Özellikle oyun ve uygulama benzerlerini, iyi algılanıp optimize edilmesini sağlamaktadır. Uygulamaların gelişmesinde yararı fazladır. Yazılımın büyük bölümü koddan ibaret olmaktadır.

Framework Kullanmanın Önemi Nedir? 

Kişinin meslek hayatında önemli başarılara hızla ulaşmasında payı fazla orada olan framework önemi bu yüzden fazla olmaktadır. Diğer ismi kütüphane olmasından kaynaklı olarak bilgi haznesi ve kapasitesi yüksek olması, kişinin hayatı için de önemli odak olmasına yol açmaktadır.

4 haftalık bir yoğun projeyi, 1 hafta gibi kısa sürede ve eksiksiz bitirebildiği için, ve içerisindeki bilgi darağacından destek sağladığı için, üretimi çok çabuk, hatasız tamamladığı için, önemi de yüksek düzeyde olmaktadır. İş tamamlama da kolaylık sağlamak için cihaz aranırken, framework sadece kendi başına cihaz sayılan sisteme sahip olduğu için, önemi fazladır.


Framework Kullanmanın Sağladığı Kazançlar Nelerdir? 

Framework, gelişmiş yapıya sahip değildir. Zamanla ve yapılacak olan projelere göre, gelişmektedir. Giriş yapılırken, ister e posta ister kullanıcı adı ile giriş yapılmaktadır ve bunun için sadece belirli fonksiyonun değişmesi yeterlidir. İşlem gerektirmeyen bir yapıya sahiptir. İçerisinde bilgiler ya bulunmamaktadır. Ya da kolaylıkla eklenmektedir. Güvenlik sorunları veya veri tabanlarının ayrıca yazılmasının hiç gereği bulunmamaktadır. En büyük kazanç ise, belli başlı standarda sahip olduğu için, geliştirilen projeler için yeni takım arkadaşı oluşturulabilir. Oluşan hataların gelişmesini de sağladığı için, kişiye ve projeye kazancı çok fazla olmaktadır.


Yaygın Framework Seçenekleri Nelerdir? 

Kendisi küçük sistem olup, başarısı ve kişiye kazandırdığı kolaylık büyük olan framework, duruma göre farklı haliyle de kullanımı uygundur. Kullanım, hız ve kişiye özel yönleriyle 2 çeşit ünlü veri tabanları ve PHP’si bulunmaktadır. Bunlardan ilki codelgniter’dir kullanımı oldukça basit olan codelgniter, ilk ve orta derecedeki hafif projeler ilk kez kullanılması için, bulunmaz kaftan olmaktadır. Diğer yararı fazla olan framework çeşidi zend olmaktadır. Zend’in kullanım amacı ise, çok ince detaylara ulaştırılmasının yanı sıra, esnek olması ve başlangıç için ideal olması, tercih edilmesine yetmektedir. Çok ince detaylı ve büyük çaplı proje için en uygun olan zend seçimidir.


Framework Kullanılarak Neler Yapılabilir? 

Birçok amaca sahip olan framework, özellikle üniversite de proje çizim ve geliştirilmesinde kullanılabilir. Oyun ve mobil uygulamalarında güvenli olarak kullanım yapılabilmektedir. Yazılım alanında projelere aşırı oranlar ile destek verilerek kullanım yapılmaktadır. Özellikle güvenilirliği sayesinde, arka plan işlemlerinde ve ara yüz çalışmalarında da kullanım, hızlı ve fonksiyonel olduğu için, talep oranı fazla olmaktadır. Web tasarımı yapılırken, uyumluluk ve deneyim fazla önemlidir. Burada etkili unsura sahip olan framework ile proje sorunsuz olarak bitirilmektedir. En önemli faktör olan, süre sorunu aşılmadan sonuca ulaştırmaktadır.

Framework Nasıl Kullanılır? 

Normalinde kurumu ve kullanımı kolay olan framework, sadece ilk kez kurulup kullanacaklar için biraz sorun teşkil etmektedir. Menü açılarak yapımı sağlanmalıdır. Bunun için sadece HTML kısmı oluşturulur akabinde framework’un sağladığı classlar eklenmesi yetmektedir. Hazır menü örneğini site aracılığıyla indirilerek yardım alınmaktadır.

Ekleme sonrasında geniş kapsamlı kodlar görünecektir. Kayıt formu oluşturulmalı fakat sadece HTML olan yere yazılmalıdır. Sonrasında tekrar classlar eklenmeli ve hepsi bu kadar. Geniş kapsama sahip olunduğu için bunların yanında farklı işlemler olarak, slider ve modal gibi çeşitli ve kolay işlemler de birkaç adımda yapılmaktadır.

Framework Ne Zaman Ve Kimler Tarafından Kullanılmalı? 

Tek dil ile bir projenin yapılması için o dilin framework kütüphanesi seçilmelidir. Böylelikle zamandan kâr sağlanmaktadır. Framework ile iş yapımı sadece kişinin tercihine bağlıdır. Object oriented programını biliniyorsa, framework kullanımı mutlaka eksiksiz ve sorunsuz proje için yapılmalıdır. Tamamen projenin boyutuna göre framework kullanımı yapılmalıdır ve en önemlisi ise, ekip olarak kullanımı ayarlanmasını yaparak kullanım sağlanmalıdır. Framework hakkında detaylı bilgi sahibi olanların kullanması daha iyi sonuçlara götürmektedir. Yazının veya projenin hatasız olması için, kullanım tecrübesinin fazla olunması gereklidir.


Framework Kullanmanın Olumsuz Yanları 

Olumlu birçok yönlerine nazaran, bazı olumsuz yönleri de framework’un bulunmaktadır. framework birçok çeşide sahip olmaktadır ve her bir çeşidin kendisinde has görevleri ile yazı düzeni vardır. Bunun için tüm çeşitlerinin bilinmesi ve öğrenilmesi gereklidir ve bu da baya zaman almaktadır. Mimarlık projelerde kullanılacak framework, daha yavaş ilerlemektedir. Eklenen kodların unutulması muhtemeldir. Çalışma düzenini düzenlemek ve kodları ayıklamak yenisini koymak uzun ve kafa karıştırıcıdır. Rahatlığa alıştırır ve çalışma isteği ile olanağını alt kademeye indirmektedir.


Framework Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir? 

Her işletim sisteminde olduğu gibi, framework kullanılmasında da belirli dezavantajları mevcuttur. Çalışılma esnasında tek değil de grup halinde çalışılıyor ise, yazılımcıların kod yazma şekilleri farklı olduğu için, yazılım için seçim zor olmaktadır. Kişi kendisine yakın seçenekleri seçeceği için ve bu durum grup arkadaşlarına uymayacağı için, arada uyumsuzluk çıkmaktadır. Projeye göre framework seçimi olmalıdır. Küçük çaplı projeler için kesinlikle gelişmiş olan framework kullanılmamalıdır. Framework yapısında olması nedeniyle kullanılsın veya kullanılmasın birçok kod bulundurduğu için, küçük çaplı projeye yetersiz ve gereksiz bilgiler denk gelmektedir.

  • Bootstrap Nedir? Bootstrap Nedir?
  • Nano Teknoloji Nedir? Nano Teknoloji Nedir?