İnternet sitesi yani web sitesi oluşturularak site içerisinde bulunan bilgilerin sayfa üzerinden kullanıcılarla paylaşılması ve saklanması formatına hosting adı verilmektedir. Oluşturulan web sitesinin internet ortamına aktarılması için hosting sunucu adı alınmalıdır. Aksi takdirde yayınlanma olmamaktadır. Web sitesi dosyaları html, asp, php, JPEG gibi alanlarda çalışabilir özellikte tasarlanması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan dosyalar hosting formatına yüklenerek saklanmaktadır. Kişiye ya da firmaya özel oluşturulan adreslerin hosting sunucusu ile görüntülenmesi yapılır. Yüksek bant genişliğine sahip olan hosting yayınlama işlemi sağlar. Hosting alan adına ait kişisel bilgilerle oluşturulan bir bölümdür.

Hosting Satın Alma

Hosting sahibi olabilmek için bir alan adı oluşturmak gerekmektedir. Çevrimiçi sunulan hizmet kayıt işlemi ile gerçekleştirilir. Belirli ücretlerde sunulan hosting sistemi aylık, yıllık olarak paketlerde sunulmaktadır. Tabii hosting ile direkt web site işlemleri gerçekleştirilemez. Bunun için çeşitli adımlar ve işlemler uygulanır. Çevrimiçi olarak sunulan bazı hizmetlerde hosting ve web sitesi hizmetleri de kullanıcılara sunulur. Sunucunun çevrimiçi olarak devamlılığını sağlamak için hosting hizmet sağlayıcısından o şekilde paketler alınmalıdır. Hosting sunucu sağlayan bir sistem olduğu için doğru adımlarla alınmalıdır. Hosting satın alma işleminde dikkat edilesi gereken nokta hizmeti sağlayıcı firmanın güvenilir olmasıdır. Oluşturulan siteye uygun hosting alınmalıdır.

Hosting Çeşitleri

Her kesimin, her kişinin ya da şirketin oluşturduğu ya da oluşturmak istediği web sitesi farklıdır. Her ihtiyaca yönelik teknolojinin gelişmesi ile beraber hosting çeşitleri de geliştirilmiştir. Paylaşımlı hosting, Bulut hosting, Vps hosting, Worldpress hosting, Dedicated sunucu hosting çeşitleridir. Hosting çeşitleri arasında en çok kullanılan paylaşımlı hosting türüdür. Bir blog sitesi, küçük bir form sitesi ya da küçük bir işletme sitesi için paylaşımlı hosting tercih edilebilir. Ortak paylaşım ile kişilere kullanım sunulmaktadır. Düşük maliyetli olması tercih edilmesinin diğer sebebidir. Paylaşımlı hosting kullanımında sunucu üzerinde kontrol ya da düzenleme firma tarafından yapıldığı için kişi tarafından yapılamamaktadır. Yeni başlayanlar için en kolay ve ideal sunucu çeşididir.

Virtual Private Server

Vps hosting kişiye ait sunucu alanı oluşturur. Her geçen gün büyüyen ya da büyük şirketler tarafından kullanımı tercih edilir. Hosting özelliği kendine ait hafızası olmasıdır. Özel olarak sunulan sunucu adı bulundurması sebebi ile daha farklı ve güçlü bir alandır. Site performansına etki edecek hiçbir durum barındırmayarak hız konusunda problem yaşatma. Kişiselleştirme imkânı sayesinde istenilen özellikler eklenebilir. Root erişimi ile sunucuya imkân sunar.

Cloud Hosting

Bulut anlamına gelen cloud hosting güvenilir sunuculardandır. Sağlanan sunucu kümesi ile dosyalar ve medyalar kopya biçiminde saklanır. Bu sayede otomatik olarak gerekli yerlerde gerekli zamanlarda kullanım olanağı sağlar. Kullanıldığı kadar ücret ödeme özelliği kişilere kolaylık sağlamaktadır. Sunucu hataları yok denecek kadar az olmaktadır. Ortaya çıkabilecek hatalar siteyi etkilemeyerek performans devamlılığını sağlar.

WordPress Hosting

Paylaşımlı hosting grubunda olan wordpress hosting yüksek güvenlikli bir sunucudur. Hızlı performans sağlayarak sorunsuz çalışmaya devam etmektedir. Hazır temalar, planlar ve tasarılar ile sunulan wordpress ekstra özellikler sunmaktadır. Düşük maliyetlerde alınabilir. Bilgisi az olan yeni başlayan kullanıcılar tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Önceden tanımlanan temalar ve paketler sunmaktadır. 7/24 destek sağlayıcı müşteri temsilcileri bulundurmaktadır.

Dedicated Hosting

Somut sunucudur. Kişisel isteğe özel sunulmaktadır. İstenilen yazılımlar, dosyalar yüklenerek esnek bir şekilde kullanılabilir. Kişinin kendi isteğine göre tasarlanarak özel bir alandır. Yapılandırma üzerinde tam kontrol sağladığı için profesyonel bir bilgi birikimi gerektirir. Yüksek güvenlik sağlayıcısı ile ulaşılamaz özelliktedir. Fiyatlandırma olarak diğer hosting çeşitlerine göre fazladır.

Hosting site sunucusudur. Bu sunucu çevrimiçi olarak aylık ya da yıllık paketlerle satın alınabilir. Bir nevi kiralama yöntemi de denilmektedir. Belli bir süre sonra tekrar ücret ödenmelidir. İhtiyaca göre yayınlanan web sitesi için alınmaktadır. Bu sayede site milyonlara insana ulaşarak çevrimiçi hizmet sağlar. Ziyaretçilerin size ulaşabilmesi ve kayıt olma gibi kişisel bilgiler girebilmesi gibi yöntemleri sunmak için iyi bir hosting firmasından destek alınarak oluşturulmalıdır. 7/24 tüm dünyanın kullanımına sunulan bir web sitesinin belli bir hafızada ve birikimde problemsiz çalışabilmesi için geliştirilen bir sistem olmaktadır.

Hosting Hizmetler Nelerdir

Hosting firmaları birçok hizmet sunarak web üzerinde kişilere kolaylıklar sunmaktadır.

-SSL Sertifika: Web sitesinin güvenliği ziyaretçiler tarafından önemlidir. Güvenlik tedbiri alan siteler daha çok tercih edilmektedir. Bu yüzden güvenli sitelerde ssl sertifikası yer almaktadır. Bu sertifikada alan adı, sertifikayı sağlayan kurum ve tarih yer almaktadır.

-E- posta hizmeti:  Kişisel bilgilerden oluşan kişi adı ve kişiye özel mail adresi. E- posta hizmeti ile her yerden ulaşım sağlanabilir. Sunucu hizmeti olan bu sistemler çevrimiçi hizmetler görüntülenmektedir. Web sitesi kurmak için e posta hizmetine ihtiyaç duyulmaktadır. Alan adı alabilmek için şarttır.

– Alan adı: Oluşturulan sitenin adına alan adı denir. Alan adı ile kayıt ve transfer işi yapılmaktadır.

-Seo Araçları: Oluşturulan web sitesinin arama motorlarında üst çıkması için önem verilmesi gereken alan seo araçlarıdır. Seo asistanı olan uygulamalar kullanılmalıdır.

-CDN içerik teslim ağı: Dağılmış ağlara içerik ağı denilmektedir. Bu sayede coğrafi olarak Proxy sunucuları ve veriler dağılma gösterir. Siteye gelen ziyaretçiler tarafından bölgeye en yakın sunucu görüntülemesi yapılarak hızlı performans sunulmaktadır.

-Güvenlik: Problem oluşturabilecek bir eklenti ya da sayfada engelleme oluşturarak site ve kullanıcılar için önlem almaktadır. Güvenli siteler tüm dünyada geçerliliğini korumaktadır.

Hosting Hizmeti İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknik olarak hiçbir bilgisi olmayanlar için ya da yeterli bir altyapıya sahip olmayanlar için teknik destek sağlayan ekibe ihtiyaç duyulmaktadır. Hosting sağlayıcısının teknik destek verecek bir ekibe ve her an iletişime geçebileceğiniz ekibe sahip olması gerekmektedir. Bu yüzden ilk adım olarak teknik ekibe sahip olunması önemlidir.

Belli bir sözleşme dâhilinde kurallara uygun hizmet verilmesi gerekmektedir. Bunun için sağlayıcının sunduğu sözleşme dışında trafik maliyeti sunmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kayıt esnasında tarafa bildirilen sözleşme dikkatli okunarak tercih işlemi yapılmalıdır. Ücretsiz alan adı gibi ibareler bazı yerlerde yer almaktadır. Zaman içerisinde bu firmalar tarafından ek maliyetler tarafa ulaştırılabilir. Bunun için dikkatli olmak gerekir. Alan adı alırken dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise sağlayıcının kendi şirketi ya da kendi adına alan adı kaydı yapmasıdır. Bunu önlemek için bilgilerin sizin tarafınızdan doğru yapıldığı kontrol edilmelidir.

Hosting seçimi ve dikkat edilmesi gereken noktalar geçildikten sonra sağlayıcı tarafından alan adını alarak, internet üzerinden herkese bilgi aktarımı yapabilirsiniz. Hosting sağlayıcıları tarafından birçok paket sunulmaktadır. Her bütçeye ve iş birimine göre çeşitlilik gösteren paketler bulunmaktadır. İyi bir hosting firmasında güvenlik sertifikası bulunmaktadır. Hosting satın almak isteyenler bu sertifikayı görüntüleyerek satın alabilirler. Web sitenin daima yayında ve en üst sıralarda olması için hosting bulunması mecburidir. Bir nevi sanal hafıza olarak da adlandırılabilen sistem sayesinde dünyanın her yerinde kullanılmaktadır. Doğru web hosting seçeneklerine ulaşmak için doğru plan seçimi yapılmalıdır.

Hosting kontrol paneli ile ara yüze ulaşım sağlanarak kontrol edilerek gerekli düzenlemeler sağlanabilmektedir. Hosting sunucusu kadar site içerisinde de bilgilerin eksiksiz olması gerekmektedir. Sadece hosting hizmeti sitenin ön plana çıkmasına yardımcı olmaz. Site içeriğinin zengin olması, seo uyumluluğu, w3c standartlarına uygunluğu oldukça önemlidir. Hosting hizmeti her yerden yönetilebilmektedir. Bu sayede kolay bir şekilde istenilen eklemeler sağlanabilir. Hosting sağlayıcı metinleri, görselleri ve dosyaları koruma altına alarak, zararlı yazılımlardan ve programlardan korumaktadır.

Hosting ile domain arasında ki fark ise hosting site sunucusu, domain ise site adresidir. Hazır alan adları satan firmalar bulunmaktadır. Çevrimiçi olarak bu firmalardan güvenli bir şekilde hizmet alınabilmektedir.

  • Teknolojinin Yararları Nelerdir? Teknolojinin Yararları Nelerdir?
  • İşlemci Nedir, Ne İşe Yarar? İşlemci Nedir, Ne İşe Yarar?