İnternet sitesi açmak yakın geçmişte çok az kişi veya kurum tarafından marka ve imaj çalışması olarak yapılırken internetin her geçen gün yaygınlaşması sebebiyle günümüzde neredeyse bir zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır. İnternet sitesi açmayı zorunlu kılan faktör ise günümüzde mal ve hizmet satışının büyük oranda internet üzerinden yapılıyor olmasıdır. Her geçen gün artan internet kullanıcıları ihtiyaç duydukları her şeye bilgisayarlar ve cep telefonları ile ulaşabilmekte, internet üzerinden satış yapan firmalar aracılığıyla kolayca sipariş verebilmektedir.

Günümüzde herhangi bir şirket veya kurumun dijital dünyada yer almadan ticari faaliyet yürütmesi neredeyse imkânsız hale gelmiştir. İşletme ve kurumları internet ortamında temsil eden ise profesyonelce hazırlanan web siteleridir. Etkili bir web sitesine sahip olan şirketler ticari faaliyetlerinde daha başarılı olmakta, şirketlerinin geleceği elde edilen veriler doğrultusunda daha gerçekçi planlamalarla sağlama alınabilmektedir.

Bir web sitesi oluşturmayı planladığınızda yapmanız gereken ilk iş, dijital dünya konusunda tecrübeli profesyonellerden destek almak olmalıdır. Çünkü web sitesi tasarımlarının büyük bir titizlikle hazırlanmış olması, işletmenizin önemli kazanımlar elde etmesine olanak sağlayacaktır. Web tasarımları bazı temel adımların eksiksiz bir şekilde atılmasıyla mümkün olabilmektedir.

İnternet Sitesi Kurulumunda Temel Adımlar

İnternet sitesinin kurulması ve dijital ortama hazır hale getirilmesi bazı ön hazırlıkların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesiyle mümkün olabilmektedir. 

  • İsim ve alan adı seçilmesi ve kaydının yapılması,
  • Hosting tercihi ve kaydı,
  • Web sitesinin tasarımı,
  • İçeriklerin oluşturulması,
  • Sitenin tanıtımı

internet sitesi kurmak isteyen herkesin kurulum öncesi yerine getirmesi zorunlu olan gereklilikler arasında yer almaktadır.

Alan Adı Seçimi ve Kaydedilmesi

Canlı cansız her varlığın tanınmasını kolaylaştıran şey, her birinin kendine özgü bir adı olmasıdır. Alan adları da internet sitelerinin kimliği mahiyetindedir. Alan adı sitenin kimliği, markası ve adresi olacağından seçiminde özen gösterilmesi gereklidir. İnternet sitesinde kimlik niteliğine sahip olan alan adının, yapılan işle ilgili olmasına da özen göstermek gereklidir. Alınacak alan adının bir başka özelliği de kolay hatırlanabilir ve akılda kalabilir olmasıdır.

Kısa ve işin amacını anlatabilir özellikte olması gereken alan adı, piyasadaki diğer firmalardan ayırt edilebilir bir yapıda olmalıdır. Ayrıca alan adı talep edilmeden önce kısa bir araştırma yapılarak alınmaya uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Alan adı kaydı ise tüm dünyada ICAAN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) şirketi ve onun temsilcileri tarafından yapılmaktadır. Internet alan kayıtları da şirket tarafından Türkiye’de görevlendirilen şirketler tarafından yapılır. Alan adı seçerken genel tercih şirketlerin kendi isimlerini kullanmak olsa da yeni bir marka yaratmak amacıyla farklı alan adları alınması da olağandır.

İnternet Sitesinin Tasarımı Nasıl Yapılır?

Internet sitesinin tasarımı, hedef kitleye verilecek olan ilk mesaj açısından oldukça önemlidir. Tasarım öncesinde hedef kitlenin beklentileri tespit edilmeli, internet sitesi vasıtasıyla kullanıcıya ne tür yenilikler sağlanacağı planlanmalıdır. Web sitesi tasarımlarını oluştururken tasarımı yapacak olan ajans ile işletme arasında bir ön çalışma yapılmalı, siteden elde edilmesi gereken tüm beklentiler belirlenmelidir. Web tasarımlarının internet ortamında öne çıkmasını sağlayan ve tasarım sırasında özen gösterilmesi gereken bazı hususlar gözden kaçırılmamalıdır.

  • Renk ve font seçimi
  • Sayfa tasarımı
  • İçerik planlaması
  • Grafik tasarımı titizlikle yapılmalıdır.

Renk ve font seçimi: Renk seçiminde genel tercih, işletmelere mal olmuş logolarda veya sembollerde kullanılan renklerin sitede yer almasıdır. Seçilecek renklerin marka imajına uygun ve kurumsal bir kimlik kazandırmaya yönelik olmasına özen gösterilmesi gerekir. İnternet sitesinde ürün açıklamaları ve duyurularda kullanılacak olan yazı fontları da oldukça önemlidir. Bazı arama motorları web güvenli yazı karakterleriyle hazırlanmış siteleri daha kolay görüntülemektedir. Bu sebeple arama motorları tarafından kabul gören yazı fontlarının kullanılmasına özen göstermek gerekir.

Sayfa tasarımı: internet sitesinin içerikleri, grafik ve renk tasarımlarının kullanıcıya bir bütünlük içerisinde sunulması gerekir. İnternet kullanıcısının sitede uzun süre kalmasını sağlayan en önemli etken, sayfa tasarımının göze hoş gelmesi ve kullanıcı dostu olmasıdır. İnternet sitesinin adeta vitrini olan sayfa tasarımları, kullanıcı odaklı olması halinde ziyaretçilerin sürekliliği açısından önemli avantaj sağlar. Sitenin kısa sürede açılabiliyor olması ve farklı sahifelere geçişlerde de aynı hızın korunması beklenir. Performansı düşük sitelerde ziyaretçinin uzun süre kalması mümkün değildir.

İçerik planlaması: Internet sitelerinin içerikleri, işletmelerin ana faaliyet konusuyla alakalı olan görseller ve yazılı metinlerden oluşmalıdır. Oluşturulan içerik ürün ve hizmet tanıtımını ziyaretçide merak uyandıracak ve bilgilendirecek tarzda olmalıdır. Ayrıca içerik planlaması öncesinde sitede yer alacak metinlerin anahtar kelimeler vasıtasıyla arama motoru optimizasyonuna (SEO) uygun hale getirilmesi gereklidir. Böylece internet kullanıcılarının yaptıkları aramalarda arama motorlarının sonuçlarında ilk sıralarda yer almak mümkün olabilmektedir.

Grafik tasarımı: Grafik tasarımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sitede yer alacak olan grafiklerin sitenin açılış hızını etkilememesidir. Bu sebeple grafik, simge ve logoların tercihinde internet açılış hızı akılda tutulmalıdır.

Internet sitesi tasarımlarında en önemli unsurlar görsellik, içerik, özgünlük ve güvenliktir. Tüm bu unsurların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi halinde kaliteli bir web sitesi oluşturulması mümkün hale gelir. Profesyonel web tasarım ajanslarında dijital dünyanın uzmanları olan web masterler tarafından tasarımı yapılan siteler,

  • Projelendirme
  • Grafik tasarım
  • Kodlama ( HTML veya CSS)
  • CMS entegrasyonu ( İçerik Yönetim Sistemi)
  • Sitenin test edilmesi
  • Demo gösterimi
  • Sitenin internette yayınlanması

aşamalarından geçerek tamamlanmaktadır.

İnternet Sitesi Kurulumunda Neden Profesyonel Tasarımcı Tercih Edilmeli?

Web tasarımları çoğunlukla, dijital ortamda yer alabilmek ve bu yolla ürün ve hizmet satışı gerçekleştirmek isteyen firmalar tarafından talep edilmektedir. Dijital ortamda hak edilen yerin alınması ancak site tasarımında yer alması gereken tüm unsurların bir arada ve eksiksiz bir şekilde sunulmasıyla mümkün olabilmektedir. Bu sebeple uzmanlar tarafından yapılan web tasarımları internet kullanıcılarının tercihlerinde her daim bir adım önde bulunmaktadır.

Profesyoneller tarafından yapılan internet sitesi tasarımlarında hedef kitle analiz edilmekte, işletmeyle rekabet eden diğer firmaların kampanyaları incelenmekte ve kullanıcının beklentileri doğrultusunda tasarım yapılmaktadır. Yaşamın her alanında yapılan tüm çalışmalarda olduğu gibi internet sitesi tasarımları da en önemli şey hedefin doğru tespit edilmesidir. Web tasarımlarının bu gerekliliğe uygun olması halinde müşteri tarafından ilgi görme olasılığı oldukça yüksektir. Profesyonel site tasarımcıları kullanıcıya en hızlı şekilde erişimin sağlanması, sitenin kullanıcı dostu bir görünüme sahip olması ve arama motorlarına uygun şekilde kodlanmasını sağlayarak işletmenin dijital ortama avantajlı bir şekilde girmesini sağlarlar.

İnternet sitesi tasarımları sona erip yayınlanmaya hazır hale geldikten sonra profesyonel web masterler tarafından hazırlanan tanıtım planları uygulamaya konulmaktadır. Henüz dijital ortama yeni girmiş olan siteler gerek site içi, gerekse site dışı pazarlamaya ihtiyaç duyar. Bu sebeple farklı reklam teknikleri kullanılarak sitenin popülerliği artırılır. Böylece profesyonelce tasarlanarak yayınlanmaya başlayan internet sitesi gerek iç, gerekse dış pazarlarda kendisine bir yer edinerek ürün ve hizmet pazarlaması yapabilecek konuma gelir.

Pomelo Soft olarak her türlü yazılım ve web tasarım alanında hizmet vermeye hazırız.

  • VDSL Nedir? VDSL Nedir?
  • Google’da Üst Sıralarda Çıkmak İçin Nasıl Web Sitesine Sahip Olmalıyım? Google’da Üst Sıralarda Çıkmak İçin Nasıl Web Sitesine Sahip Olmalıyım?