Kripto Saldırıda Güvenli Veri Yedeklemenin Önemi

Siber güvenlik uzmanları siber suçluların 2022’de Metaverse, NFT, kripto para birimleri, uydular, deepfake ve daha fazlasıyla saldırı için yeni fırsatlar yaratacaklarını söylüyor. Bu yıl sık karşılaşacağımız siber güvenlik tahminlerine göre NFT’ler ve kripto para birimleri siber saldırganların odağında yer alıyor. Peki, alınması gereken siber güvenlik önlemleri neler? Kripto saldırıda güvenli veri yedeklemenin önemi nedir?

Dijital dönüşüm hayatımıza kattığı pek çok olumlu yenilikle birlikte güvenlik risklerini de getirdi. Milyonlarca insanı etkileyen siber saldırılar şirketlerin bu yönde güvenlik önlemlerine daha fazla yönelmesini sağlıyor. Hackerler tarafından siber saldırılara karşı en ideal hedef haline gelen şirketlerin, güvenlik stratejilerini geliştirirken çok dikkatli olması son derece önemli. Özellikle veri yedekleme işlemi yapılması elzem işlemlerden biri haline geldi.

Şirketlerin geleceklerine yön verecek olan verilerini saklamaları oldukça önemli ancak günümüzde halen veri yedekleme işlemini kendi çözen ve bunu manuel yapan şirketler mevcut. Oysa veri yedekleme işlemi dijital ortamlarda çok daha kolay ve avantajlı şekilde yapılabiliyor. Öte yandan veri yedeklemenin sağlam bir şekilde yapılması da önem taşıyor. Bu yüzden veriler güvenilir alanlarda saklanmalı. Yapılan son araştırmalarda gelişmiş kalıcı tehdit (APT) merkezi BlueNoroff'un dünya çapındaki küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik büyük kripto para birimi kayıplarına yol açan saldırılarını ortaya çıkardı. SnatchCrypto adlı hareket, kripto para birimlerini, akıllı sözleşmeleri, DeFi, Blockchain ve FinTech endüstrisini ve bunlarla ilgilenen çeşitli şirketleri hedef alıyor. BlueNoroff'un en son hareketinde saldırganlar, hedef şirketlerin çalışanlarının güvenini “sözleşme” veya başka bir iş dosyası kılığında gözetim işlevlerine sahip tam özellikli bir Windows arka kapısı göndererek suistimal ediyor. Saldırganlar kurbanların kripto cüzdanını boşaltmak için karmaşık altyapı, açıklardan yararlanma ve kötü amaçlı yazılımlardan oluşan kapsamlı ve tehlikeli kaynaklar geliştiriyor. Lazarus APT grubu, bankalara ve SWIFT'e bağlı sunuculara yönelik saldırılarla tanınıyor ve kripto para birimi yazılımının geliştirilmesi için sahte şirketlerin kurulmasıyla uğraşıyor.

Veri yedekleme ile şirketinizi koruyun

Veri yedekleme işlemi ile tüm verilerinizi koruma altına almanız mümkün oluyor. Böylelikle kripto saldırılarına karşı da ciddi bir önlem almış oluyorsunuz. İşin uzmanı ve profesyonel olan firma ve kişilerden veri yedekleme hizmeti almak her zaman çok daha risksiz. Veri yedekleme hizmeti veren firmaların geniş ve güvenli server sistemleri olduğunu hatırlatalım. Bu sayede veri yedeklemeyi anlık, günlük veya haftalık olarak istediğiniz her zaman yapabiliyorsunuz.

Veri yedekleme gerekli mi?

Şirketinizin ve kişisel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi açısından veri yedekleme herkes için gerekli bir işlemdir diyebiliriz. Bu sayede tüm bilgilerinizi güven altına alabilirsiniz. Öte yandan tüm verilerinizi saklayacak kadar büyük bir server yatırımı yapmanıza da gerek kalmaz.

Otomatik olarak yapılan veri yedekleme işlemlerinde veri kaybı olup olmadığı da bu konu hakkında sıkça sorulan sorulardan biri. Ancak çoğunlukla böyle bir durum yaşanmıyor. Otomatik veri yedekleme işlemi sizin belirleyeceğiniz zaman zarfı içerisinde yapılıyor ve bilgi kaybı yaşanmasının önüne geçiyor.

Veri yedekleme dışında güvenlik önlemi neler?

  • Özellikle kimlik avı saldırılarına karşılık şirketler çalışanlarına temel siber güvenlik eğitimi vermeli.
  • Ağların siber güvenlik denetimi gerçekleştirilmeli ve ağ çevresindeki zayıflıklar düzeltilmeli.
  • Şüpheleriniz varsa vakit kaybetmeden Metamask uzantısı ve Chrome ayarları kontrol edilmeli.
  • Database Nedir? Database Nedir?
  • Pazaryeri Entegrasyonu Nedir? Pazaryeri Entegrasyonu Nedir?