Kullanıcı Dostu Web Tasarım Ne Demektir?

Kullanıcı dostu tasarım kavramı, bir web sitesinin kullanıcılarının mükemmel deneyimi elde edebilmeleri üzerine tasarlanıp hazırlanmasını ifade eder. Kullanıcı dostu tasarım kavramının sahip olması gereken birtakım özellikler de vardır. Söz konusu bu özellikleri detaylı bir biçimde bu içeriğimizde ele alacağız.

Web Sitesinin Mobil Uyumlu Olması

Günümüzde birçok kişi web sitelerinden çok yoğun olarak mobil cihazları kullanmaktalar. Bu alışkanlık da web sitesinin mobil cihazlardan daha fazla şekilde ziyaret edilmesini sağlıyor. Mobil uyumluluk şartı için ilk adım, mevcuttaki web sitesinin mobil cihazlarda nasıl göründüğünü kontrol etmek olacaktır. Bunu öğrenebilmek adına Google’ın mobil site test aracı da kullanılabilir. Şu anda web sitesine mobil olarak erişim sağlanamıyorsa mobil uyumlu web sitesi tasarımcılarının yardımı ile web sitelerinin mobil sürümleri oluşturulabilir.

Web Sitesinin Bütün Kullanıcılar Tarafından Erişilebilir Olması

Kullanıcı dostu olacak bir web sitesinin hem görme engelli, işitme engelli, engelli ya da yaşlı dahil olmak üzere herkes tarafından erişilebilir olması gerekir. Bazı kullanıcılar internete erişebilmek için genel olarak ekran koruyucu kullanılır. Web sitesi erişilebilirlik yönergeleri, sitenin ekran koruyucularına kolaylıkla erişim sağlanması için uygulanabilecek birtakım basit web tasarım tekniklerini vurgular ve web sitesini daha geniş kitlelere sunar.

İyi Planlanmış Bir Bilgi Mimarisi Olması

Sunulan bilgilerin web sitesinde ne şekilde düzenlendiği ve sunulduğu, iyi bir kullanım deneyimi için son derece büyük önem taşır. Ancak bu çoğu zaman ihmal edilir. Bir web sitesi, hedef pazarını çekmek adına çok fazla bilgi ve kaynak sunduğundan dolayı günümüzde daha önemli bir hâle geldi. Web sitesinin bölümlerini ve de kategorilerini dikkatli olarak planlamak gerekir. Bununla birlikte bilgileri kullanıcının kolaylıkla bulacağı şekilde sunmak gerekir. Sürekli kullanıcıların bakış açısıyla düşünmek gerekir. Bu strateji, özellikle de şirketin web sitesinde fazla içerik sunuluyorsa oldukça önemlidir.

Web Sitesinde Profesyonel İçerik Üretimi Olması

Ortalama bir internet kullanıcısının, her bir cümleyi baştan sona okumak yerine bir web sayfasının içeriğine kısaca göz attığı bilinir. Kullanıcılar, gereksinimleri ile ilgili olup olmadığını belirlemek adına sayfanın en önemli bölümlerini hızlı bir biçimde tarama eğiliminde olurlar. Web sitesi içerikleri bunlar göz önünde bulundurularak biçimlendirilmelidir. Başlıklar, alt başlıklar, paragraflar, madde imleri ya da listelerin doğru kullanımı önemlidir. Bunlar metni ayırmaya yardımcı olurlar ve bu da okuyucuların metni taramasını kolay hâle getirir.

Web Sitesinin Hızlı Olması

Web sitesinin ziyaretçileri için yüklenmesi uzun zaman alan bir web sitesi deneyimi kadar sıkıcı başka bir şey yoktur. Üstelik yavaş hız, ziyaretçilerin web sitesini terk etmelerindeki ana nedenlerden birisidir. Bir web sitesinin ortalama olarak 4 ile 6 saniye içerisinde yüklenmesi gerekir. Bu süre zarfında web sitesinin yüklendiğinden emin olmak, kullanılabilirlik açısından önemlidir. Bu, arama motoru sıralamasını da etkileyen bir husustur.

Web Sitesinde Tarayıcı Tutarlılığının Olması

Web tasarım kalitesini belirleyen hususlar arasında tarayıcı uyumluluğu konusu kolaylıkla gözden kaçırılabilir. En saygın işletmelerden bazıları dahi bunun ihmal edilmesinden muzdariptir. Bu olumsuz durum, marka bilinci oluşturmak noktasında kötüdür ve web sitesinin kullanılabilirliğinde de olumsuz bir etki yaratır.

Modern olan tarayıcılar evrim geçirerek daha da uyumlu bir hâle gelse bile herhangi bir web sitesinin farklı tarayıcılardan nasıl görünüp yorumlandığı konusunda birtakım tutarsızlıklar hâlâ mevcuttur. Bundan dolayı profesyonel olarak tasarlanan bir web sitesi, bu gibi hususlar dikkate alındığında diğer web sitelerinden kolayca sıyrılır.

  • Site İçi Optimizasyon Ne Demektir? Nasıl Yapılır? Site İçi Optimizasyon Ne Demektir? Nasıl Yapılır?
  • Mobil Uygulama Fikri ve Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti Mobil Uygulama Fikri ve Mobil Uygulama Geliştirme Maliyeti