Cihazlara uygun olarak geliştirilen uygulamalara mobil uygulama denir. İstediğiniz uygulamaları yapabilmeniz için öncelikle bu uygulamalar için bir yazılım geliştirmeniz gerekir. Böylece yazılımını geliştirdiğiniz uygulamayı kolayca yapabilirsiniz.
Uygulamanızın tam olarak ne işe yarayacağını ortaya koymalısınız. Bazı durumlarda uygulamalar bir problemi çözmek için ya da bir hizmet amacıyla kurulabilmektedir. Peki, siz hangisi için bu uygulamayı geliştirecekseniz onu belirlemeniz gerekmektedir. Mobil uygulamaları konusunda başta bilinmesi gerekenler den bir tanesi oldukça sabır gerektiren ve maliyetli bir iş olduğudur.

Mobil uygulaması yaparken en önemlisi tasarlanmış uygulamanızın tam olarak gerçekleşebilmesini sağlamaktır. Uygulamanızı yaptıktan sonra rahatlıkla uygulama indirilebilecek bir alana yerleştirebilirsiniz. Bu platformların amacı zaten sizin yaptığınız uygulamaların sergilenmesini, indirilmesi sağlamaktır.

İyi Bir Mobil Uygulama Nasıl Olur?

Yapmaya başladığınız uygulama indiren kişiler tarafından olumlu tepkiler almalıdır. Bu uygulamanızın sürekliliği için oldukça önemli bir kriterdir. O yüzden siz de ortaya iyi bir mobil uygulaması koyabilmek adına müşterilerinizin tepkilerini tahmin etmeniz mantıklı olacaktır. Mobile uygulamanızı verimli şekilde kullanılmasını sağlayan diğer etken ise indirildiği anda hemen kaldırılmayan mobil uygulama türünde olmasıdır.

O yüzden karmakarışık ya da amacı belli olmayan mobil uygulamaları düzenlememeniz tavsiye edilir. Böyle bir şekilde oluşturduğunuz uygulama indiren kişiler tarafından fazla kullanılmayacak ve indirdikten sonra tekrar kaldırılacaktır. Bu da sizin mobil uygulamanızı kötü gösterecektir. Bu karmaşıklıktan kurtulmanın tek bir yolu ise her şeyin yeri belli olan bir uygulama yapmış olmanızdır.

Mobil uygulamanızda dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise uygulamanıza yüklemiş olduğunuz reklamlar varsa bunlar müşterilerinizi rahatsız etmeyecek boyutlarda ve içeriklerde olmalıdır. Müşteri uygulamayı indirip girdiğinde her tıkladığı alanda bir reklam açılmasın bu gerçekten uygulamanızı itici bir hale sokar.

Mobil Uygulamasında Hitap Nasıl Olmalıdır?

Hitap sadece mobil uygulamasında verdiğiniz içerik yazıları değildir aynı zamanda mobil uygulamanızın görüntüsünü de kapsar. O yüzden mobil uygulamanızın müşterilere görünen kısmı oldukça çekici olmalı ama bunun yanında karmaşık olmamalıdır.

Uygulamanızı hitap yönünden düzenlerken şunu da ekleyeyim bunu da ekleyeyim dememelisiniz. Gerekli şeyleri eklemeli müşterinin ihtiyacı olan hizmeti vermelisiniz. Uygulama konusunda düzenleme yaparken hiçbir şeyde aşırıya kaçmamalı her şeyde orantılı davranmalısınız.

Uygulamada Adımlar 

Uygulamanızı oluştururken 3 basit adım ile karşılaşacaksınız. Bunlardan ilki uygulama oluşturma kısmıdır. Burada içeriğinizi oluşturacaksınız bunun yanında özelleştirme işlemi yaparak eklemek istediğiniz temaları ya da farklı bölümleri ekleyebileceksiniz.

İkinci aşama ise test etme aşamasıdır. Burada birçok sorun çıkabilir ancak tekrar siz bu hatalarınızı giderek uygulamanızı kullanılabilir bir duruma getirmeniz gerekir. Genellikle testinizi android’ler üzerinde yapmaya özen gösterin orada birçok cihaz verilecektir.

Ama siz yine de Android üzerinden mobil uygulamanızı test edin. Mobil uygulaması oluşturulurken en son aşama ise uygulamanın yayınıdır. Uygulama testinde olumlu sonuç alan uygulama daha sonra yayına geçebilmektedir. Herkes bu yayın sayesinde artık uygulamanızı indirebilir ve uygulamanızdan faydalanabilir.
 

Uygulamanın Oluşturulması 

Mobil uygulamaları için değişik siteler bulunmaktadır. Ancak siz bu sitelerden en güvenli olanını seçerek mobil uygulamanızı yapmanız gerekir siteye girdiniz ve uygulamanızı oluşturmak istiyorsunuz. Girdiğiniz sitede oluştur kısmı bulunmakta uygulamanızı oluşturabilmek için oluştur kısmına tıklayın.

Önünüze gelen uygulamanızın adı, sektörü, e-postası, şifre kısımlarını doldurarak hesabınızı oluşturun. Daha sonra sizin sayfanızı yenilenecek ve uygulamanızı aşamalarla tamamlayabileceğiniz bir sayfa gelecek. Bu sayfalar sırasıyla şöyle:
 

 İlk Olarak Uygulamanın Tasarımı Sayfası 

Uygulamanın tasarımı kısmına tıklayarak uygulamanızın tasarımını oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sonra çıkan seçeneklerden tasarımınızı tamamlıyorsunuz zaten eklediğiniz her şey için bir ön izleme yapabilirsiniz. Burada ilk olarak uygulamanız için bir tema seçersiniz. Daha sonra swipe modellerinden birini uygulamanız için seçersiniz. Bazı doldurmanız gereken kısımlar olur menü başlığı ya da hizmet ismi gibi o kısımları doldurun.

Diğer seçenekler olarak yazı tipi yer alır onları hangi yazı tipinde istiyor iseniz ona göre ayarlarsınız. Daha sonra önünüze birçok bölümler kısmı çıkacaktır burada yer alan metinler, fotoğraflar, videolar sosyal medya hesaplarınız, takvim gibi daha birçok ekleyebileceğiniz bölümler bulunuyor istediğinizi ekler düzenlersiniz. Burada bulunan ikonları emojileri ekleme işlemi yapabilirsiniz fotoğraf video yükleyebilirsiniz.

Tasarım Kısmında Header Kısmı 

Header kısmında logo, arka plan, butonlar, efektler, yer alır istediğiniz efekti ön izlemeden geçirerek uygulayabilirsiniz. Burada metinler ekleyebilirsiniz, resimler ekleyebilirsiniz, zaten siz tıkladığınız anda bir sürü seçenek açılacaktır. İstediğinizi koyabilirsiniz oldukça içerik yönünden geniş bir çalışma yapabilirsiniz.

Ama bizim size tavsiyemiz çok karmaşık bir uygulama yapmamanızdır. Daha sonra bu kısımda bulunan ayarlardan biride içeriğinizi ekleyin kısmıdır. Burası gerçekten önemli bir kısmıdır burayı en güzel şekilde ve uygun olarak oluşturmanız gerekir. Buraya koyabileceğiniz siteniz varsa kaynak kısmından ekleyebilirsiniz. YouTube  sayfanıza ekleyebilirsiniz.

İkinci Olarak Genel Görünüm

Burada yer alan temalardan seçerek temanızı oluşturabiliyorsunuz. Logolar ekleyip fonu değiştirebiliyorsunuz. Daha sonra menü kısmından, fotoğraflar, videolar, Instagram, whatsApp, facebook, ya da iletişim gibi görselleri de ekleyebiliyorsunuz. Kişiler Bu sayede size uygulama üzerinden ulaşabilmektedir. Burada seçenek olarak fazla bir oluşum vardır ancak sizin yapmanız gereken temiz sade bir ön plan görünümü hazırlamanızdır.

Üçüncü  Olarak Kaynak Ekleme 

Bu kısımda faydalanabileceğiniz birçok yöntem kullanılabilir. Bunlardan bazıları CMS, wordpress, blogger, rss, typePad gibi özellikler bulunur bunlardan hangisi ile kaynak eklemek istiyorsanız onu seçerek kaynağınız ekleyebilirsiniz.

Tıkladığınızda sizin kaynağınızın ismini yazabileceğiniz bir sayfa gelir oraya kaynağımızın ismini yazarsanız daha sonra varsa sitenizi yapıştırırsınız yayınlaması için  tercih ettiğiniz başka kaynaklarını varsa onları da  eklersiniz ve kaydet tuşuna basarak kaydedersiniz. Kaynak ekleyerek uygulamadaki kullanıcı sayısından da sosyal medyada faydalanabilirsiniz.

Son Olarak Yapacağınız İşlem 

Tablet, telefon gibi akıllı cihazlar için son aşamada yer alan boyut ayarlama işlemlerini de yaparsınız zaten sitede bu işlemler art arda geliyor. O yüzden işlemi yapmanız kolay olacaktır ve en son aşamaya test aşamasına geçersiniz.

Çünkü uygulamanızı artık taslak olarak hazırladınız, temaları, efektleri, ikonları seçtiniz. Eklentilerinizi eklediniz, iletişim bilgisine yer verdiniz, sosyal bağlantıları kurdunuz, kaynağınız da eklediniz, boyutlarını da ayarladınız. Artık sıra test aşamasına gelmiş oldu zaten test aşamasında sizin durumunuz incelenerek uygulamada herhangi bir sorun çıkarsa size bu aktarılacaktır.

Test Aşaması 

Seçebileceğiniz birçok test etme cihazı bulunmakta siz ama yine de Android’de test edin. Çünkü uygulamaların çoğu Android’de problem yaşar. O yüzden test etme kısmında bulunan Android’i tıklayarak test denize başlayabilirsiniz. Ayrıca uygulama işlemi tamamlandıktan sonra uygulamanın size attığı bir link geliyor test aşamasında o linki alarak istenilen kısımlara yapıştırılarak test aşaması devam ettiriliyor.

Testiniz bittiğinde ise sonuç size gösteriliyor. Zaten bu test aşamasında size bilgi hatalarınız konusunda verilecektir. Eksikleriniz varsa mutlaka bunlar kırmızı bir şekilde çıkacak, onları tamamlamanız dâhilinde tekrar teste sokmanız istenecektir. Yapabildiğinizi ve bu şekilde yaparsanız devamını ise test sonucunda eksiklerinizi görerek tamamlarsınız. Tamamen uygulama işlemlerinizi tamamladığında artık yayınlama yapabilirsiniz. Yayınlama yaptıktan sonra bütün işlemleriniz tamamlanmış olur.

  • En İyi Yazılım Dilleri - 2021 En İyi Yazılım Dilleri - 2021
  • Web Site Hızı Ölçme Web Site Hızı Ölçme