RAR kavramının açılımı Roshal Archive’dir. Dosya sıkıştırma formatıdır ve WinRAR tarafından kullanılır. RAR formatını bulan kişi Eugene Roshal’dır. Adını ise tahmin edildiği üzere mucidinden almıştır. Bu format ile sıkıştırılan dosyalar “.rar” olarak görünür. İşlevi ise dosyaların sıkıştırılarak daha küçük boyutlara indirgenmesidir. Böylece kullanıcıların taşınabilir ve sabit disk üzerindeki depolama büyüklüğü çoğalmış olur. Örneğin; geniş bir film ya da dergi arşivine sahip olan kişiler bu arşivi RAR formatına çevirirler ve depolama alanından tasarruf ederler.

Bu işlem; dosyaların taşınması ile kopyalanması işlemlerinde de oldukça kolaylık sağlar. Sıkıştırılan “.rar” uzantısındaki dosyalar, özgün hallerinden daha hızlı şekilde aktarılırlar. Bunun sebebi de sıkıştırılan dosyanın, sıkıştırılmamış halinden daha da küçük boyutlara düşmesidir. Birden fazla dosya ya da klasörü yalnız bir klasörde toplamak mümkün hâle gelir. Böylece hem daha küçük boyutta dosyalara sahip olunur hem de bütün dosyalar bir dosyada toplanır.

Rar Dosyası Nasıl Yaratılır?

RAR dosyası oluşturmak için öncelikle RAR dosyası formatını destekleyen bir yazılım ihtiyacını gidermek gerekir. Birçok yazılım RAR dosyası formatını desteklemektedir ancak en popüler olanı ve en kullanışlı olanı WinRAR’dır. WinRAR yüklenir yüklenmez Windows ile entegre olur ve kendisini sağ tık ile yapılan işlemlerin menüsüne ekler. Sıkıştırılması istenen dosyanın üstüne sağ tık ile tıklayıp WinRAR seçeneğini seçmek yeterli olacaktır. WinRAR seçeneklerinde karşımıza çıkan seçenekler şunlardır:

Arşive Ekle: Arşive ekleme seçeneği tıklandığında sıkıştırma özelliklerinin atlanabileceği bir pencere açılır. Bu pencere üzerinden arşivlenecek dosyaların adı, sıkıştırma yöntemleri, şifre belirleme seçeneği, ciltlere bölme gibi ayarları bulunur. Ayarlar yapıldıktan sonra arşiv oluşturulabilir.

Arşive Ekle “dosya adı.rar”: Önceden yapılan ayarlar baz alınır ve sıkıştırma işlemi hızlıca gerçekleştirilir.

Sıkıştır ve e-posta gönder: Üstte anlatıldığı gibi sıkıştırma ayarları tamamlandıktan sonra e-posta otomatik olarak açılır ve arşiv eklenti yerini alır. Bu noktadan sonra yapılması gereken “Gönder” tuşuna basmaktır.

Rar Dosyası Nasıl Açılır?

Rar dosyasını açmak, önceden sıkıştırılmış olan arşivin içindeki dosyaları özgün halleri ile dışarıya çıkarmak demektir. Bu işlem, o dosyayı oluşturmaktan daha da kolaydır. Yapılması gereken tek şey bir Rar dosyasına sağ tıklamak ve karşımıza çıkan menüde “Dosyaları Çıkart, Buraya Çıkart, Buraya Çıkart ‘klasör ismi.rar’” seçeneklerinden birini işaretlemektir.

Dosyaları Çıkart: Bu seçeneğe tıklandığında dosyaları hangi klasöre çıkarmak istediğimizi soran bir pencere açılır.

Buraya Çıkart: Arşivde bulunan dosyaları hızlıca bulunduğu klasörün içine çıkarır.

Buraya Çıkart “klasör ismi.rar”: Arşivde sayıca fazla dosya olduğunda dosyaları arşive çıkarmak istenmeyebilir. Sebebi de klasörde başka dosyaların da bulunması olabilir. Bu durumda dosyalar karışabilir. Bu seçenek ile halihazırdaki klasör içinde arşiv adıyla yeni bir klasör yaratılır ve dosyalar bu klasöre çıkarılabilir. Karışıklık da böylece önlenmiş olur.

Rar Dosyası Nasıl Bölünür?

Bazen büyük boyuttaki arşivler DVD, CD ya da flash belleklere sığmayacak kadar fazladır. Bu durumda arşivleri ciltlere bölmek gerekir. Örneğin; 12 GB’lık arşivi 8 GB’lık flash belleğe sığdırmak mümkün olmayacağı için söz konusu arşivi 8 GB ile 4 GB olacak şekilde ili cilde bölebilir ve sonrasında da bu arşivleri iki farklı flash belleğe sığdırabilirsiniz. Arşiv açılmak istendiği takdirde WinRAR, arşivin aktarıldığı flash belleklerin sırayla bilgisayara takılmasını isteyecektir.

Rar Şifresi Nasıl Kırılır?

RAR dosyasının şifresini kırmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bunun sebebi de RAR dosyası formatının kendine has bir şifreleme şekli kullanmasıdır. Arşivin şifrelenmesini mümkün kılan bu özellik kullanıldığında şifre unutulursa arşive girebilmek adına Brute-Force yöntemine başvurulabilir ya da parolayı öğrenmeye yarayan yazılım programları kullanılabilir. Bu yazılımların şifreyi kırma noktasında gösterebileceği başarı RAR dosyası şifresinin kuvvetiyle doğru orantılıdır.

  • ToolBar Nedir? Ne İçin Kullanılır? ToolBar Nedir? Ne İçin Kullanılır?
  • Web 4.0 Nedir? Ne Anlama Gelir? Özellikleri Nelerdir? Web 4.0 Nedir? Ne Anlama Gelir? Özellikleri Nelerdir?