Türkiye’nin Teknoloji Üsleri “Bilişim Vadisi”

Nesnelerin interneti (IoT), robotik kodlama, otomasyon ve elbette yapay Zeka! Ne kadar da kısa bir süre içinde yadırgamadığımız, hepimiz tarafından kullanılan kavramlar oldular değil mi? Yeni uygulamalar ve hayatı değiştiren ve hızlandıran teknolojileri hemen özel hayatımıza da iş hayatımıza da kolaylıkla entegre edebiliyoruz. Bu alanlara ve tabi sektörlere karşı artan ilgiyle beraber adına “bilişim vadisi” denen yerleşkeler yani teknoloji üslerinin sayısı da artıyor.

Bilişim nedir, Türkiye’de nerelerde bilişim vadisi vardır ve bilişim vadisinde yer almanın avantajları nelerdir? Yazımızda bilişim vadisi ile ilgili merak ettiklerinizi okuyabilirsiniz.

Bilişim Vadisi Nedir?

Silikon Vadisi’ni duymayan neredeyse yoktur. Bilişim vadilerine ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco şehrindeki Silikon Vadisi gösterilebilir. Bilgi teknolojileriyle ilgili şirketleri, organizasyonları, araştırma ve geliştirme çalışmalarını bir araya getiren özel alanlar olarak kabul edilen bu teknoloji üsleri birçok avantaj sağlıyor. Günümüzde her ne kadar planlanarak inşa ediliyor olsalar da ilk bilişim vadisi olarak kabul edilen Silikon Vadisi’nin hikayesi başka türlü: “1800’lü yılların sonunda eski Kaliforniya valisi Leland Stanford tarafından kurulan Stanford Üniversitesi, günümüzde değeri 1 trilyon doları aşan Silikon Vadisi’nin başlangıcı sayılıyor. Stanford mezunları Bill Hewlett ile David Packard, üniversitenin de desteğiyle aynı bölgedeki bir garajda Hewlett Packard (HP) firmasını kuruyorlar. Ardından üniversitenin dekanı, Stanford çevresindeki arazileri teknoloji firmalarına satarak bu bölgenin tam anlamıyla bir teknoloji üssü olmasını sağlıyor. Ardından gelen diğer ünlü şirketler, icatlar ve organizasyonlar bugünkü Silikon Vadisi’ni meydana getiriyor.”

Hangi Ülkelerde Bilişim Vadisi Var?

Bilişim vadisinin ilk örneği ABD’de olsa da bugün dünya üzerinde farklı ülkelerde bilişim vadileri bulunuyor. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Güney Kore ve Çin Halk Cumhuriyeti de yine bilişim vadisi örneklerinin bulunduğu ülkeler. Bu teknoloji yerleşkeleri içinde teknoloji şirketleri verimli bir ortamda Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirerek bizler için yeni uygulamalar, hayatı kolaylaştıran yeni teknolojiler inşa edebiliyorlar.

Bilişim Vadisi Hangi İllerdedir?

Vestel, Turkcell ve Togg gibi yerli markaların verdiği destekle hayata geçirilen Bilişim Vadisi projesi, ilk olarak Kocaeli, Gebze’de kapılarını açtı. Daha sonraki yıllardaysa Bilişim Vadisi Bursa ve Bilişim Vadisi İzmir olmak üzere Türkiye’nin farklı lokasyonlarında yeni teknoloji üslerinin kurulması planlanıyor. 420 futbol sahası büyüklüğünde olan Bilişim Vadisi Gebze, yerli teknoloji firmalarının yanı sıra IBM, Samsung ve Oracle gibi teknoloji alanında dünyaca ünlü markalara da ev sahipliği yapıyor. Türkiye Bilişim Vadisi’nin önemli bir özelliği de içerisinde yaşayanların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmış olması.

Bilişim Vadisi’nde Yer Almanın Avantajları Nelerdir?

Bilişim vadisinde yer almak, bugün özellikle teknoloji markaları için oldukça önemli. Peki, bilişim vadisinde yer almanın ne gibi avantajları var? Öncelikle, bilişim vadisinde yer almanın yalnızca firmalar için değil, firmaların çalışanları için de avantajlar sağladığını söylemeliyiz. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Bilişim vadisinde yer alan firmalar vergi muafiyetlerinden faydalanabiliyorlar.
  • Bilişim vadisinde yer almak bu markalar için iyi bir referans anlamına geliyor. Yani prestij olarak bir oldukça önemli…
  • Firmalar açısından en önemli avantajı, 12 yıl boyunca sunulan %100 KDV muafiyeti. Aynı zamanda damga vergisi ve atık su vergisi gibi diğer bazı vergilerden de muaf olunuyor.
  • Bilişim vadisinde görev alan personele ait sigorta primleri %50 oranda devlet tarafından karşılanıyor.
  • Aynı şekilde personel de gelir vergisinden muaf tutuluyor.
  • Ar-Ge çalışanları pek çok önemli imkana sahip olurken, tüm ihtiyaçlarını da rahatlıkla karşılayabiliyorlar.
  • Makineler ve İnsanlar Birlikte Çalışacak Makineler ve İnsanlar Birlikte Çalışacak
  • Toplum 5.0 ve Dijital Dönüşümün Topluma Kazandırdıkları Toplum 5.0 ve Dijital Dönüşümün Topluma Kazandırdıkları