Yılbaşında E Ticaret Siteleri İçin Sosyal  Medya Yönetimi

2022 yılı yılbaşı kampanya dönemiyle birlikte e-ticaret sitelerinde de tanıtımlar başladı. İndirimler ve çekilişlerle satış arttırmayı hedefleyen e-ticaret sitelerinin, son dönemdeki en yaygın reklam ağı ise sosyal medya oluyor. Dijital pazarlamada kullanıcıya ulaşmanın en hızlı yöntemlerinden olan sosyal medya, neredeyse tüm e-ticaret siteleri tarafından profesyonel olarak kullanılıyor. Peki, yılbaşında e-ticaret siteleri için sosyal medya yönetimi nasıl yapılmalı? Yılbaşına özel kampanyaları sosyal medyada tanıtırken nelere dikkat etmeli? Detayları sizin için yazdık. 

İnternetten hizmet ve ürün satışı yapan tüm e-ticaret firmaları dijital pazarlama yöntemlerinde sosyal medya kanallarını ilk sırada kullanıyor. Bunun sebebi ise sosyal medya kullanımının hayatımızın tamamında yer alıyor olması. Araştırmalara göre, kullanıcılar bir ürünü Google’da aramadan önce profesyonel sosyal medya hesaplarının olup olmadığına ve kullanıcı yorumlarına bakıyor. Bir markanın profesyonel sosyal medya hesabı bulunması, satışları direkt etkiliyor. Sosyal medya kullanıcılarının sanal mağazalardan alışveriş yapma oranları ise kullanmayanlara oranla oldukça yüksek. Bu sebeple e-ticaret firmaları, yılbaşı gibi yoğun satış dönemlerinde kampanya ve indirimlerini sosyal medya üzerinden gerçekleştiriyor. Yılbaşında sosyal medya hesaplarınızda hedef kitle analizine göre gerçekleştirilen paylaşımların, doğru zamanda ve etkili yöntemler ile kullanıcılara sunulması gerekiyor. İşte, 2022 yeni yıl kampanyalarınızı profesyonel sosyal medya ağınızda yayınlamadan önce dikkat etmeniz gerekenler; 

Hedef Kitlenize Odaklanın

Hedef kitlenizi doğru analiz etmeniz yılbaşı kampanyası stratejinizi belirlerken izleyeceğiniz yolu belirlemedeki en önemli unsur. Hedef kitle analizi yaparken kullanıcılarınızın ortalama yaş aralığı, yaşadıkları bölge, demografik yapıları, cinsiyetleri ve internet kullanım alışkanlıklarını göz önünde bulundurmalısınız. Doğru belirlenen hedef kitle ile yeni yıl kampanyalarınızı hangi platformda yayınlayacağınıza karar vermeniz çok daha kolay olacak. Örneğin; Z kuşağına TikTok’taki video paylaşımlarıyla, X kuşağına Facebook’taki fotoğraf paylaşımlarıyla ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazarlamada Uzmanlaşın

Profesyonel sosyal medya hesaplarınızı yönetirken tek düze paylaşımlar yapmaktan kaçınmalısınız. Özellikle yılbaşı dönemindeki stratejilerinizi doğru zamanda, doğru hedef kitleye, doğru dil ile yapmayı belirlemelisiniz. Hedef kitleniz gençlerden oluşuyorsa daha gündelik ve samimi bir dil kullanırken, orta yaş ve üzerindeki kullanıcıların daha resmi ve kurumsal bir dilden etkilendiklerini göz önünde bulundurmalısınız. 

Bir sosyal medya paylaşım planı oluşturun ve her gün belirli saatlerde bu paylaşımları yapın. Postlar, hikayeler, Twitler ya da videolar… Önemli olanın, doğru hedef kitleye ulaşacak yöntemi bulmak olduğunu unutmamalısınız. Profesyonel sosyal medya ağınızdaki trafik akışının yoğun olduğu saatleri istatistikleriniz üzerinden belirleyerek, o saatlerde paylaşım yapmanız, satışlarınıza direkt etki edecektir.

Yılbaşı kampanyalarını tanıtmak için gönderilerinizi farklılaştırmalısınız. Kişilerin alacakları ürünün nasıl kullanıldığını izleyecekleri videolar, yılbaşı hediye paketleri hazırlama, yılbaşına özel yarışmalar, belki de Noel Baba gibi hediye dağıtabilirsiniz. İstatistiklerde hediyeli gönderilerin her zaman daha çok beğeni aldığı da ortaya çıkmakta.

Sosyal Medyada Doğru Hashtag İletişimin Anahtarı

E-ticaret sitenize ait profesyonel sosyal medya hesabınızda düzenli kullandığınız hashtag’lerin yanı sıra yılbaşı dönemine özel hashtag’ler de belirlemelisiniz. Paylaşımlarınızda kullanacağınız bu etiketler ile sizi hiç tanımayan kullanıcılarınızla yılbaşı sebebiyle tanışabilir ve satış yapabilirsiniz. Yılbaşı kampanyası döneminde e-ticaret ağınıza katılan her yeni kullanıcı sanal mağazanızın kapısını hashtag anahtarı ile aralayacak. Yılbaşında kullanacağınız hashtag’lerde yeni yıl, yılbaşı, new year ve 2022 temalı etiketler düzenleyebilirsiniz. 

Sosyal Medya Reklamları ve Influencer Paylaşımları

Günümüzde sosyal medya dediğimizde ilk akla gelen şeylerden biri influencer kavramı. Yüksek takipçili hesaplarında tanıtımlar yapan influencerların kullanıcıları üzerindeki etkileri ise yadsınamayacak kadar çok. İnfluencerlar ile yılbaşı döneminde işbirliği yapabilir ve yılbaşı kampanyalarınızda birlikte kazanç sağlayabilirsiniz. İnfluencerlar ile ürün tanıtımı, link paylaşımı ve yılbaşı hediyesi postları düzenleyebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya kanalları üzerinden reklam vererek de satışlarınızı ve kullanıcı trafiğinizi yoğunlaştırabilirsiniz. 

İlgili İçerik: Yılbaşına Özel E-Ticaret Sitenizi Nasıl Yönetmelisiniz?

  • Mobil Uygulama Tasarımı Nasıl Yapılmalı? Mobil Uygulama Tasarımı Nasıl Yapılmalı?
  • 2022’nin Dijital Pazarlama Trendleri Neler Olacak? 2022’nin Dijital Pazarlama Trendleri Neler Olacak?