DNS Prefetch Nedir, Nasıl ve Nerede Kullanılır?

Çağımızda hız unsuru kalite ve fiyat gibi unsurları “hızla” solluyor. Çünkü tüketiciler zaman kaybet istemiyor. Satıcılar da müşterilerine yine en hızlı şekilde ulaşmak istiyor. İşte bu hızı online dünyada sağlamanın yolu da DND Prefetch’ten geçiyor. Yani DNS’yi önceden getirmek/çözümlemek ve web sayfasını hızlandırmak! DNS Prefetch nedir, nasıl ve nerede kullanır? Web sayfasının hızı neden önemlidir? İşte cevapları!

DNS Prefetch, DNS’yi önceden çözümleyerek web sayfalarını hızlandırmanın bir yolu; bir tarayıcının belirli bir etki alanının DNS’sini açıkça çağrılmadan önce çözmesi gerektiğini gösteriyor. Bilindiği gibi sayfa kaynakları için farklı etki alanları kullanıldığı zaman web sayfalarının yüklenme hızını artıyor. DNS arama süreleri kontrol edilerek ise sayfa hızı arttırılabiliyor. Buna, DNS önceden getirme deniyor.

DNS Prefetch nasıl ve nerede kullanılır? 

DNS Prefetch, bir HTML belgesinin başında kullanılıyor. Sayfalar yüklenmesi sırasında herhangi bir sayfayla birlikte her alan adı için de bir DNS adresi çözümleniyor. Örneğin, üç alanda sayfa kaynağına sahipseniz en az üç DNS aramasına sahip olursunuz. Buradaki en önemli püf noktası internet tarayıcısının önce hangisini yüklemeye başlayacağını bilmeniz gerektiği. Bu sayede DNS Prefetch’i kullanarak sorgu sayısını düşürebilirsiniz. Böylelikle, bir DNS çözümlenirken, diğerleri daha çağrılmadan DNS adreslerinin önceden getirilmesini sağlayabilirsiniz.

DNS Prefetch, internet tarayıcısı sayfayı yüklemeye başladığında “rel=dns-prefetch” ile etiketlenmiş olan linklerin DNS adresini önceden çözümlenmesi için kullanılıyor. DNS Prefetch sayesinde kendi alan adınızın haricinde tüm kaynakların DNS arama süresi kısalıyor ve böylelikle web sayfaları çok daha hızlı bir şekilde yüklenebiliyor.

Sayfa hızı nedir? Neden önemlidir?

Sayfa hızı bir web sayfasının açılma ve kullanılabilir duruma gelme süresini tanımlıyor. Ancak sayfa hızıyla web sitesi hızı aynı şey değildir. İkisini birbirine karıştırmamak gerekiyor. Sayfa hızı, belli bir sayfanın, o sayfaya özel hızı için kullanılan bir tanımlamayken, web sitesi hızıysa aynı siteden alınan örnek bir sayfanın ortalama hızını açıklıyor.

Sayfa hızı bugün oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü firma ve markaların Google sıralamasına ciddi bir etkide bulunuyor. Günümüz kullanıcılarının zaman kaybetmeye tahammülünün olmadığı düşünülürse, sayfanız ortalama 3 saniyede açılmıyorsa, üzülerek söyleyelim rekabet avantajı sağlamanız da pek mümkün değil. İşte bu nedenle sayfa açılma süresi uzadıkça ziyaretçi sayısının azaldığının altını çizmekte fayda var. Bunu bize kullanıcı anketleri ve Google algoritmaları söylüyor. Buna göre ideal bir sayfa hızının 3 saniyeden daha az olması gerekiyor. Öte yandan, bilindiği gibi Google, interneti daha da hızlandırmaya yönelik çalışmalarını geliştiriyor, bunun bir parçası olarak da hızlı web sitelerini her zaman ödüllendiriyor. Sayfa hızı elbette yalnızca arama motorlarında sıralamanızı yükseltmeye yaramıyor. Daha pek çok öneminden söz edebiliriz. Sayfa hızı neden önemlidir sorusunu şu maddelerle cevaplamak mümkün: Sayfa hızı web sitesi ziyaretçilerine çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Aksi bir durumda zamanı değerli olan kullanıcılar size çok fazla beklemez. Bununla birlikte düşük sayfa hızı arama motorlarının da sevdiği bir şey değildir. Sayfanın hızının düşük olması kullanıcı güvenini zedeler. Bu da potansiyel müşterilere erişiminizi engeller ve dönüşümleri azaltır. Sayfa hızı düşüklüğü marka imajına da zarar verir. Kullanıcılar da markanıza dair olumsuz bakış açıları gelişir.

  • Nesnelerin interneti nedir? Nasıl çalışır? Faydaları nelerdir? Nesnelerin interneti nedir? Nasıl çalışır? Faydaları nelerdir?
  • Veri Merkezi Maliyetlerinizi Nasıl Düşürürsünüz? Veri Merkezi Maliyetlerinizi Nasıl Düşürürsünüz?