Veri Merkezi Maliyetlerinizi Nasıl Düşürürsünüz?

Günümüzde global veya yerel, tüm kurumlar için en önemli konu başlığı var: “Veri.” Şirketlerin varlıklarını sürdürülebilir kılabilmeleri ve çağımız koşullarında ayakta kalabilmeleri için verilerin etkin bir şekilde yönetilmesi ve tabi bunun için de bir veri merkezi oluşturulması gerekiyor. Her şeyin dijitalleştiği, enformasyonun çok önemli olduğu, yapay zeka tabanlı uygulamaların ve çözümlerin sayıca arttığı günümüz dünyasında veri merkezi çözümleri artık tüm yapılar için olmazsa olmaz. Ancak bu çözümleri oluşturmak demek aynı zamanda ek maliyetler demek. Peki, veri merkezi maliyetlerinizi nasıl düşürürsünüz?

Veri, büyük veri, big data, bilişim, yazılım, yapay zeka ve daha daha daha… Tüm bunlar, bugün hem sıkça -yani neredeyse her gün- duyduğumuz kavramlar hem de özellikle 35 yaş üstü kişilerin adapte olarak öğrenmek ve anlamak zorunda kaldığı kavramlar... 35 yaş altı kişiler ise ya bu kavramlar gelişirken onlarla birlikte büyüdüler ya da bu kavramların direkt olarak içine doğdular. Peki ama bu kavramları bugün bu denli hayati yapan nedir? İşin özünde yatan “veri” nedir? Verinin işlenmesi, depolanması, iletilmesi, saklanması gibi süreçlerin doğru yönetilmesi neden bu kadar önemlidir?

Bilindiği gibi veri, bilgisayar ortamındaki bilgilerin programlar tarafından işlenebilmesini sağlamak amacıyla derlenmiş ve formüle edilmiş şeklidir. Basit haliyle oldukça anlaşılır olan bu kavram, teknolojinin ilerlemesi, cihazların teknolojik olmaktan çıkıp akıllanması ve birbirleriyle bile iletişim kurabilir hale gelmesiyle hem daha da önem kazandı hem de giderek karmaşıklaştı. Zira bugün şirketlerin varlıklarını sürekli kılabilmeleri ancak ve ancak veri merkezi kurmaları ve veri yönetimini çok iyi yapmalarıyla mümkün olabiliyor.

Veri merkezi ne işe yarıyor?

Veri merkezi ve veri merkezi çözümleri, verilerin depolanması, işlenmesi ve korunması gibi süreçlerin yönetilmesini ve tüm bunların hem kurumlara özel olarak hem de dünya dinamiklerine uygun şekilde geliştirilmesini sağlıyor. Verimli ve etkin bir veri merkezi kurulumu ise teknik mimari detayları içeriyor. Kurulum için gerekli fiziki koşulların oluşturulması ise oldukça maliyetli.

Veri merkezi nasıl kuruluyor?

Veri merkezinin kurulabilmesi için ilk olarak uygun şartlarda bir yer ayarlanması gerekiyor. Bununla birlikte veri merkezinin kesintisiz çalışabilmesi içinse soğutma, yangın ve enerji altyapı sistemleri gibi birçok koşulun sağlanması şart. Bakım ve servis masraflarını da göz ardı etmemek lazım. Tüm bunlardan daha önemli bir konu var ki o da “deneyimli bir ekip.”  Peki, bu maliyetler nasıl düşürülebilir? Veri merkezi maliyetlerini düşürmek için dış kaynak kullanımına yönelmek önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Yani kiralama ve barındırma hizmetlerini kullanarak veri merkezi servislerinden daha hızlı bir şekilde fayda sağlanabiliyor. Böylelikle maliyetler de düşüyor.

Veri merkezi servisleri

Veri merkezi servisleri, tasarruf sağlamanın önemli bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Bu servislerden ilki Dedicated Server. Yani kiralama işlemleri. Bu servis günümüzde pek çok şirketin yararlandığı bir servis. İlk yatırım maliyeti olmadan sunucu kullanımına olanak tanıyor ve ihtiyaçlara göre şekillenebiliyor.

Bir diğer veri merkezi servisi olarak ise karşımıza sunucu barındırma yani “Colocation” çıkıyor. Bu servis, sunucu kiralamadan farklı bir servis. Colocation ile kendine ait sunucusu olan firmalar, bu sunucuların internete güvenle bağlanabilmesi adına servis sağlayıcısından barındırma hizmeti alıyor.

  • DNS Prefetch Nedir, Nasıl ve Nerede Kullanılır? DNS Prefetch Nedir, Nasıl ve Nerede Kullanılır?
  • Biyometrik Veri Ne Demek? Biyometrik Veriler Nelerdir? Biyometrik Veri İşleme İlkeleri Nelerdir? Biyometrik Veri Ne Demek? Biyometrik Veriler Nelerdir? Biyometrik Veri İşleme İlkeleri Nelerdir?