Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri

Modern yaşamın dijitalleşmesi ile yoğun tempoda çalışan tüketicinin tam da ihtiyacı olan şeydi e-ticaret. 90’lı yılların çizgi filmlerinde izlediğimiz bir tuşla eve gelen paketler, günümüzde gerçek oldu. Sanal dünyadaki etkileşimin artmasıyla artık her şey bir tıkla kapımıza geliyor. İş böyle olunca sanal dünyanın alışveriş merkezleri de bir bir kapılarını açmaya başladı.

Çin’den Amerika’ya, İngiltere’den Avustralya’ya, Türkiye’den Japonya’ya alışveriş yapmak mümkün oldu. Fiziksel maliyetin mağaza açmaktan çok daha az olduğu göz önüne alındığında şirketler de e-ticarete hızla adapte oldu. 2020 yılında açıklanan verilere göre dünya üzerinde 24 milyondan fazla e-ticaret sitesi var. Dünyanın en büyük e-ticaret siteleri yazımızda şirketlere dair detaylara da yer verdik.

Amazon

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri, Washington’da bulunan amazon.com, elektronik ticaretin yanında yapay zeka ve bulut bilişim hizmeti de sunar. 1994 yılında, Jeff Bezos tarafından kurulan Amazon, ilk yıllarında sadece kitap satışı yapmıştır. Günümüzde internet tabanlı perakende satış ağları arasında ilk sırada yer alan Amazon’da giyimden aksesuara, elektronik eşyalardan kozmetiğe binlerce ürün yer alır. amazon.com 2018 yılında Türkiye pazarına da giriş yaptı. Amazon satışın yanı sıra kargolama ve depolama hizmetleri de sunuyor.

Alibaba

Alibaba Group Holding Limited Şirketi, Çin merkezli bir e-ticaret şirketidir. 1999 yılında Jack Ma tarafından kurulan Alibaba ihracat ve ithalat ağı ile 240’tan fazla ülke ve bölgede yer alıyor. alibaba.com’un yanı sıra Aliexpress isminde de satış kanalı bulunan  firmanın alışveriş sayfalarında toptan ve perakende satışlar gerçekleştirilebiliyor. Alibaba firmasının isminin belirlenmesinin de bir hikayesi olduğu anlatılır. Jack Ma, San Francisco’da bir kafede projesini planlarken garson kızlardan birine “Alibaba sana neyi ifade ediyor?” der. Garson kız ise “Açıl susam açıl” yanıtını verir. Jack Ma bu cevap ile alibaba isminin tüm fırsatlara açılan kapı olacağı imajı üzerinden projesine yön verir.

eBay

Kurucusu Pierre Omidyar tarafından Amerika Birleşik Devletleri, California’ya kurulan eBay, çok uluslu bir Amerikan şirketidir. 1995 yılında AuctionWeb ismi ile sanal dünyadaki yerini alan firma, ismini 1997 yılında eBay olarak değiştirmiştir.  İlk olarak lazer cihazlarının satıldığı eBay.com’da şimdilerde elektronik aletlerden kıyafete, aksesuardan ayakkabıya tüketicinin ihtiyacı olan her ürüne yer verilmektedir.

JD / Jingodong Mall 

Çin merkezli elektronik ticaret şirketi olan JD.com 1998 yılında kuruldu. Liu Qiangdong tarafından açılan platformun diğer adı ise Jingdong Mall’dır. İlk olarak 2004 yılında manyetik optik diskler ile online satışın başladığı JD’de şimdilerde cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar gibi bir çok ürüne ulaşmak mümkün. JD.com 2012 yılında İngilizce versiyonunu yayınlayarak tüm dünyaya satış yapmaya başlamıştır. 

Walmart

Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük bakkalı olarak ifade edilen Walmart Stores, Walton ailesine ait bir elektronik ticaret platformudur. Sam Walton tarafından kurulan Walmart, 1962 yılında indirim mağazası olarak kapılarını açtı. Online satışlarına ise 2000 yılında başlayan sitede, hem toptan hem perakende satış ve alış yapmak mümkün.

Suning

Merkezi Çin’de bulunan Suning.com, Çin ve Japonya’da 700’den fazla şehre hizmet veriyor. Ortalama 2 bin mağazası bulunan firma ilk satışını ise 1990 yılında yaptı.

Rakuten

Japonya’nın Amazon’u olarak ifade edilen Rakuten 1997 yılında kuruldu. Dünya üzerinde yüz binlerce firmayı bir araya getiren Rakuten, elektronik, evcil hayvan ürünleri, sağlık hizmetleri gibi birçok farklı kategoride ürüne yer veriliyor. 

  • Artırılmış Gerçeklik Nedir ve E-Ticaret’te AR Nasıl Kullanılır? Artırılmış Gerçeklik Nedir ve E-Ticaret’te AR Nasıl Kullanılır?
  • Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri Dünyanın En Büyük E Ticaret Siteleri