Harddisk veya diğer adıyla sabit sürücüler, depolama alanı olarak tanımlanabilir. Farklı alanlarda kullanımı mevcut olsa da genel itibariyle bilgisayarlarda kullanıldığını söylemek mümkündür. Harddisk en basit ve kısa cevabı bu biçimdedir. Bu sabit sürücülere görüntü, ses ve benzer dosyalar kaydedilerek depolanabilir.   

Elektronik cihazların çalışma prensiplerine bakıldığında, bu cihazların yaptığı işlemler ve diğer tüm bilgiler geçici bellekte saklanır. Cihazlara gelen enerji tümüyle kesildiğinde cihazlar kapanır ve işlemler ile diğer bilgilerin tümü silinir. Dolayısıyla cihaz açıldığında bu işlemlerin tekrar yapılması gerekir. Bu sorun harddiskler ile çözülmüştür. Yapılan işlemlerle bilgilerin silinmemesi için manyetik özelliğe sahip sabit sürücülerden yararlanılır. Bilgiler buraya aktarılıp kalıcı olarak depolanır ve bilgisayarlar kapandığında dahi silinmezler.

Harddiskler Hangi Malzemelerden Yapılır?

Bu depolama araçlarının manyetik özelliğe sahip olması ve mıknatıslanma yolu ile verilerinin kaydedilmesi göz önüne alındığında cam, metal veya plastik bir malzemenin üzerinin demir oksit ile kaplanmış halindeki disklerden oluştuğu söylenebilir. Veriler buraya kaydedilir. Kaydedilen verilerin istenmedikçe silinmemesinden ötürü bu sürücülere sabit disk denmiştir.
Harddiskler bilgisayarlara sabit veya harici olarak bağlanabilir. İstenildiğinde çıkarılıp farklı bilgisayara takılabilir. Böylece verilerin taşınma işlemi mümkün hale gelmiş olur.

Harddisklerin Çalışma Prensibi Nedir?

Sabit sürücüler disklerden oluşur. Disklerin kendisi de manyetik özellikte olmayan bir maddedir. Ancak üzerinde yer alan bant veya kaplamaların mutlak surette manyetik özelliğinin bulunması elzemdir. Söz konusu disklerin yüzeyine yakın bir şekilde konumlandırılmış yazma ile okuma kafaları bulunur. Bu kafaların sahip olduğu özellikler neticesinde diskler üzerindeki işlemler kolaylıkla yapılır. Yapılan işlemler iz veya track olarak da bilinen halka setleri aracılığıyla yapılır. Bunların arasındaki boşluklar, yanlış hizalanmayı engellediği gibi bununla birlikte hataların önlenmesini de sağlar.
Buradaki en önemli husus diskler ile bunların üzerindeki bilgilerdir. Okuma ile yazma kafalarının bu disklerde aynı zamanda işlem yapabilmeleri için disklerin dış kısımlarına doğru bitler arasındaki boşluklar artırılır. Böylece işlem yapılacak bütün bitlerin aynı hızla dönmesi sağlanır.

Harddiskler Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Bilgisayarların çalışması için son derece önemli olan harddisklere, işletim sistemleri kurulur ve böylece bilgisayarların kullanılması sağlanır. Dolayısıyla harddiski olmayan bir bilgisayarın kullanımı imkânsızdır. Kullanıcılar isterlerse harddiski farklı bölümlere ayırıp bunlara C, D, E, F gibi isimler verebilirler. Bu uygulamayı pek çok bilgisayarda görmek mümkündür. Kullanıcılar, programlar ve işletim sistemi için farklı bir bölüm ayırıp geriye kalan alanı da depolama amacıyla kullanmaktadırlar.

Harddisk ile RAM Arasındaki Fark Nedir?

Bilgisayarlarca yapılan işlemler ile saklanan bilgilerin tümü kalıcı değildir. Birtakım bilgiler geçici olarak kaydedilir. Bu işlem için kullanılan depolama alanına RAM denir. RAM ile harddiskin karıştırılmaması gerekir. RAM denilen geçici depolama alanlarının hızı bir hayli yüksektir ve veriler bu depolama alanına hızlı bir şekilde yazılır. Sabit sürücülere nazaran daha pahalı olduğundan sabit depolama alanı vasfıyla kullanılmazlar.
 

  • Yazılım Geliştirme Bölümüne Dair Her Şey - 2021 Yazılım Geliştirme Bölümüne Dair Her Şey - 2021
  • Yazılım Geliştirme Süreci Nasıldır? Yazılım Geliştirme Süreci Nasıldır?