Yazılım Uzmanı Kimdir?

Yazılım geliştiren, yazılımların bakım ve testlerini yapan meslek grubuna yazılım uzmanları denir. Yazılım geliştirmeci de yazılım uzmanıyla aynı anlama gelir. 
Yazılım geliştiriciler temel olarak yalnız yazılım geliştirmeyle ilgilenirler. Farklı türde yazılım geliştiriciler de vardır. Söz konusu geliştiriciler web platformu geliştirme, masaüstü programları ve benzeri konular üzerinde çalışır. Web geliştirme konusunda üç farklı alanda uzmanlaşabilirler. 

  • Back-end 
  • Front-end
  • Full-stack geliştirme

Tüm yazılım geliştiriciler iki büyük göreve odaklanır; söz konusu platformların mevcut sürümlerine ait bakım ve güncellemeler. Yazılım geliştiriciler mühendislerle, tasarımcılarla, pazarlama uzmanlarıyla ve birçok kişiyle daha ortak çalışıp karar alırlar.
Özetle yazılım geliştirici olmak isteyenlerin ilk yapması gereken tam olarak ne geliştirmek istediklerine (masaüstü uygulamaları, web platformları vb.) karar vermeleridir. İşle ilgili detaylar seçime göre değişiklik gösterecektir.

Yazılım Mühendisi ile Yazılım Uzmanı Farkı Nedir?

Yazılım mühendisi ve yazılım geliştirici genellikle karıştırılır. Yazılım geliştiriciler, direkt olarak yazılımın kendisiyle ilgilenirler. Yazılım mühendisleri yazılımın temeliyle ilgilenirler. Kısacası yazılım mühendisleri, geliştirilen yazılımların temelini atar diyebiliriz.

Nasıl Yazılım Geliştirici Olunur?

Yazılım uzmanlığı eğitimini almak için üç farklı seçenek mevcuttur:

Örgün Eğitim İle
Eğitim öğretim başarılı bir yazılım mühendisliği kariyerinin yapı taşıdır. Özellikle işi almada doğru eğitim, belirleyici etken olur. Lise eğitimi tamamlandıktan sonra en iyi yol matematik ya da bilgisayar bilimi bölümlerinden yüksek eğitim almaktır. 
“Yazılım uzmanı nasıl olunur?” sorusuna cevap ararken odaklanılması gereken iki şey: 

  • Olabildiğince fazla bilgi öğrenmek.
  • Mümkün olduğu kadar yazılım uzmanlığıyla ilgili etkinliklere katılmak.

Yazılım geliştirmeyle ilgili çeşitli seminerlere, atölyelere, kulüplere vs. katılmak potansiyel işverenlerce erken fark edilme şansını artırır. Bununla beraber eğitim derecesi ne kadar yüksek olursa kişinin CV’si ile karşılaşan bir işverenin CV’yi ciddiye alma ihtimali de o kadar artar. Bugün yüksek lisans yapan çoğu yazılımcı bir şirkette çalışmaya başlıyor. İş bilgilerini edinmek adına bu alanda kısa zamanda işe başlamak fazlasıyla önemlidir.

Alternatifler İle
Doğru eğitim için tek seçenek örgün eğitim değildir. “Nasıl yazılım geliştirici olunur?” sorusuna cevap bulabilmek için kendi kendine işi öğrenen kişi sayısı her geçen gün artıyor.
Bu işe merak salan kişiler örgün eğitim kurumlarına denk düzeyde verilen (hatta kimi zaman daha iyi olan) online dersler ile özel programlara (boot camp) katılıp becerilerini geliştiriyor.

E-Öğrenme İle
Örgün eğitim yerine farklı bir alternatife başvurmak öğrenme sürecinin hedefine karar vermekle başlar. Bazı insanlar yazılım geliştirmeyi öğrenip bir şirkette yıllarca çalışmak isterken bazıyları ise bağımsız şekilde veya freelance olarak çalışmayı tercih ediyor. Bir başka önemli konu, öğrenmeye başlanılacak programlama dilini seçmektir. Birçoğunun en başta bunaltıcı gelebileceği ve hepsinin öğrenilemeyeceği acı bir gerçektir. Fakat bir programlama dilinde uzmanlaşmak diğerlerine geçişi çok daha kolay kılar.
Çoğu insana göre Python başlangıç dilidir. En evrensel programlama dillerinden biridir. Python’dan başka dillere geçiş yapmak kolaydır. Birçok yazılım geliştirme işleminde kullanılır. Yalnız tüm bunlarla birlikte unutulmamalıdır ki örgün eğitim eksikliği iş bulmayı zorlaştırıyor. Günümüzde işverenler bu konu hakkında daha esnek davransalar da 10 yıl önce hâlâ geleneksel eğitimi alan kişiler tercih ediliyordu. Eğer kişi kendi kendine öğreniyorsa özel etkinlikler bulup ile stajlara katılması da daha zor olacaktır.

Yazılım Uzmanlığında Deneyim

Giriş düzeyi bir yazılım uzmanlığı pozisyonuna ulaşabilmek için iş deneyimlerine sahip olmak gerekmiyor. Hayal edilen işte çalışıp yüklü miktarda maaş almak mümkün olmayabilir fakat giriş düzeyinde bir pozisyona girmek zor olmayacaktır. Aynı pozisyona girmek adına pek çok kişi başvuruda bulunurken şirket neden sizi seçmeli? Bu noktada devreye deneyim ve tecrübeler girer. 
Deneyim, motivasyon ile yakından alakalıdır. Tüm seminerler, konferanslar ve bireysel projeler de buna dahildir. Kişinin herhangi bir iş deneyimi olmasa dahi işverenler tarafından yazılım uzmanı dünyasının aktif bir üyesi olduğunun görülmesi işi alma şansını artırabilir.

Neden Yazılım Geliştirici Olunmalı?

Yazılım uzmanı olmak konusunda akla gelen ilk şeylerden biri maaştır. Bilişim teknolojileri alanında çalışanların iyi maaşlar aldığı herkes tarafından biliniyor. Keza yazılım geliştirme sektörü de aynı durumda. 
Kariyer fırsatları da insanları yazılım geliştirici olmaya iten sebeplerden biridir. Teknoloji geliştikçe her geçen gün yazılım geliştiricilere daha çok ihtiyaç duyulacaktır. Bu da bu kariyer alanında iş imkânlarının yüksek olduğu anlamına gelir. 

Mezunlar Hangi Sektörlerde ve Pozisyonlarda İş Bulabilir?

Yazılım uzmanı arayan sektörlerden bazılarını yazılım sektörü, telekomünikasyon sektörü, bankacılık sektörü, mühendislik firmaları vs. olarak sıralayabiliriz.
Yazılım uzmanlarının istihdam edilebilecekleri pozisyonlar:

  1. Sistem Uzmanı, Sistem Yöneticisi 
  2. Stratejik Yönetim
  3. Veri Tabanı Yöneticisi, Güvenlik Uzmanı
  4. Elektronik İş Yönetimi
  5. Web Tasarım ve Geliştirme Uzmanı
  6. Veri Bilimi Uzmanı
  7. Uzman Sistemler Uzmanı vs.
  8. Kurumsal Kaynak Sistemleri Yönetimi

Yazılım Geliştirme Bölümünün Benzeri Bölümlerden (Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim ve Bilişim Sistemleri vs.) Farkı Nedir?

  1. Lisans öğretim dilinin ingilizce olması, ikinci bir yabancı dil öğrenme olasılığının sağlanması.
  2. Sektör katılımlı dersler ile sektörden gelen öğretim görevlilerinin birikimleri neticesinde sektörel gelişmeleri takip edebilmeleri.
  3. Zorunlu olan iki yaz stajıyla okulda öğrenilenlerin kamu ve özel sektörde uygulama imkânının bulunması. Bu doğrultuda daha mezun olmadan teorik bilgilerin iş hayatında kullanılması. 
  4. 4 yıllık bir lisans programına sahip olması. 

Lisans Programı Neler İçerir?

Matematik ağırlıklı olmak üzere;

  • Yazılım ana derslerini, 
  • Yazılım proje süreçlerini,
  • Yazılım geliştirme süreçlerini,
  • Yazılım kalite ve testini,
  • Veritabanı derslerini

içerir. 

  • #C (C Sharp) Nedir? C# ile Neler Yapılabilir? #C (C Sharp) Nedir? C# ile Neler Yapılabilir?
  • HDD (Hard Disk) Nedir? Ne İşe Yarar? HDD (Hard Disk) Nedir? Ne İşe Yarar?