Web sitesinin performansı; kullanıcılarına göre, akışkan olmasına göre ve isteklere yanıt verme özelliğine göre belirlenir. Önbellek yöneticisi de içerisine dahil olmak üzere uygulanmakta olan çeşitli araçlar ile bu performans desteklenir.

Http önbellek yöneticisi web sitesinin genel işleyişini iyileştirmektedir. Bir sonraki göz atma oturumunu daha da hızlı bir hâle getirmek için verileri tarayıcıda depolamaktadır. 

Önbellek ile Önbellek Yöneticisi Nedir?

Önbellek, daha öncesinde bir web sayfasında yapılan ve önceden toplanan isteklere verilmekte olan yanıtlar kümesidir. Söz konusu yanıtların her birisine birer kimlik anahtarı eklenir, eklenen bu kilit anahtarlarından her birisi birbirinden farklıdır.

Bir talebin önceden tanımlanmış olan bir tanımlama anahtarına denk gelmesi durumunda, kaynak sunucuyu yine aramadan anında yanıt sağlamaktadır. Bu sebeple navigasyonu kolay hâle getirir ve hızı artırır. 

Önbellek yöneticisi, önbellek depolaması içindeki yanıtların silinmesinin yanında güncellemeler ile ilgilenir. İsteğin sunucuya yayılmasından önce başlatılan eylemde kullanıcıya sunulmaktadır.

Önbellek Türleri Nelerdir?

Önbellek türleri iki kategoride karşımıza çıkar:

Özel önbellekler ile paylaşılan önbelleklerdir. Her iki önbellek kategorisinin de farklı özellikleri ile avantajları bulunmaktadır.

Özel Önbellek: Yalnız bir kullanıcıya karşılık gelmektedir. Belirli bir kullanıcı tarafınca http aracılığı ile indirilen belgeleri içermektedir. Bu, daha öncesinde ziyaret edilmiş olan belgelere “geri” butonuna tıklayıp erişildiği için gelecekte olan işlemleri kolay hâle getirir. Ziyaret edilmiş olan içeriğin geçici biçimde kaydedilmesi nedeni ile çevrimdışı gezinme yapılacaktır. 

Paylaşılan Önbellek: Daha sonraki oturumda birkaç kullanıcının kullanabilmesi için önceki yapılan isteklerin yanıtlarını depolamaktadır.

HTTP Önbellek Niçin Önemlidir?

Web sitesi, multimedya dosyaları gibi pek çok içerik içermektedir: resim, ses, video, komut dosyaları ile yazı tipleri… Bunlar da genel olarak büyüktür ve her bir istek için indirilme işlemi uzun zaman almaktadır. Sonuç itibariyle bloğun ya da sitenin yüklenme süresi artmış olacaktır. Bu doğrultuda kullanıcıların sinirlenmeleri kaçınılmaz olacaktır ve web sitesinin başarı oranı daha az olacaktır. Bu da işletmenin itibarı için iyi olmaz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında hızlı bir yükleme süresi adına indirilecek olan kaynakları azaltmak ve de bu sayede kullanıcı isteklerinin yanıt sürelerini azaltmak gerekmektedir. Http önbelleğe almak bunu yapmaya yardımcı olur.

HTTP Önbellek Yönetici Nasıl Çalışmaktadır?

Http önbelleğe alma işlemi bir arada olan önbellekleri yönetmektedir: tarayıcı, kaynak ve CDN.

  • /Tarayıcının önbelleğinde sistemin tarayıcı verilerini anlık depolar. Bu, oturuma gelecekte olabilecek bağlantı için kaynak indirmeyi önler.
  • /CDN önbelleğinde sistem farklı olan depolama konumundaki önbellek sunucularının ağlarında olan içerik kaynaklarını kaydeder.
  • /Orijinal önbellek de diğerlerinden daha çok yanıt süresi alan işlemin sonucunu saklamaktadır. Bu bekleme ile işleme sürelerinin tekrardan üretilmesini engeller. Bir sayfa oluştururken ya da görüntü kalitesini iyileştirirken geçerli olmaktadır. Bunlar birden fazla sunucu içeriği kullanmakta olan işlemlerdir.

Önbelleğe Alınacak Olan Ögeler

Web sitesinin sorunsuz şekilde ziyaret edilmesi için http önbelleğe almanın birtakım unsurları bulunmaktadır:

  • Logolar ile marka görselleri
  • Medya dosyaları
  • Stil sayfaları ile komut dosyaları

Bunar daha fazla yükleme süresi gerektirmekte olan oldukça büyük ögeler olur. Bu sebep ile önbelleğe alma her bir istekte yeniden yüklemeyi önlemiş olur. 

Http Önbellek Yöneticisi Avantajları

Web sitesinin performansını iyi hâle getirmek, http önbellek yöneticisinin öncelikli varlığıdır. Belleğin hızı, verilerin duyarlı şekilde okunmasını sağlamaktadır. Sayfalar daha da hızlı yüklenir. Bu büyük bir avantaj sayılabilir çünkü araştırmalar gösteriyor ki bir kullanıcının sayfa yüklenmesini 3 saniyeden çok beklemesi sayfayı kapatmasına sebep olmaktadır. Ardından kullanıcı sayısının çok olması sebebi ile gecikmelere karşı uyarıda bulunmaktadır. Web sitesi, aynı anda birden fazla kullanıcının web sitesinde olacağı zirveye sahip olabilir.

Sonuç olarak veri tabanındaki yük büyük ölçüde artmaktadır ve sitenin işleyişi bundan etkilenebilir. Http önbellek yöneticisi söz konusu riski azaltmak ve de ortadan kaldırmak adına yüksek bir önbellek verimine sahip olmayı sağlar.

Çevrimdışı olunsa bile içeriğin kullanılabilir oluşu da kesin bir avantaj olur. Önbellek hafızası aracılığı ile kullanıcı daha öncesinde gönderilen isteklere de verilen yanıtlara erişir.

Tüm bunlarla beraber daha düşük maliyetler ile back-end ücretleri artısı vardır. Önbelleğe alma olabilecek en fazla işlem sayısına, erişime ya da çıkışa yanıt vermeyi sağlar. Veri tabanı maliyetleri daha düşük olur. 

  • DNS Nedir ve DNS Nasıl Değiştirilir? DNS Nedir ve DNS Nasıl Değiştirilir?
  • Evergreen İçerik Nedir? Evergreen İçerik Nedir?