İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

Tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemine İleti Yönetim Sistemi deniyor. Bu sistemle alıcılar onay ve ret haklarını kullanabiliyorlar. Kısaltması İYS olan İleti Yönetim Sistemi hakkında tüm detaylar soru ve cevaplarla yazımızdan okunabilir.

İleti Yönetim Sistemi, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesince, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından sunulan, hizmet sağlayıcıların arama, kısa mesaj gönderme ve e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan gelen onayları saklamasını ve yönetebilmesini, alıcıların onay ve ret haklarını kullanabilmesini, ticari elektronik ileti şikayetlerini iletebilmesini ve yönetebilmesini sağlayan, yüksek güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemi olarak açıklanabilir.

Hizmet sağlayıcı nedir?

Arama, mesaj, e-posta gibi araçların kullanılmasıyla ticari iletişim kuran gerçek ve tüzel kişiler kanun tarafından hizmet sağlayıcı olarak adlandırılıyor. İYS hizmet sağlayıcıları ise İYS’den API lisansı kullanımı ve canlı ortama erişim hakkı elde ederek, müşterilerinin İYS hizmetlerini kullanmasına imkan veren firmalar olarak tanımlanıyor.

Ticari elektronik ileti nedir?

Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetleri gereği mal ve hizmetlerini tanıtmak, pazarlamak, tanınırlığını arttırmak amacıyla elektronik iletişim araçlarıyla yapılan her türlü ticari iletişime ticari elektronik ileti deniyor.

Alıcı kimdir?

Hizmet sağlayıcısının sunduğu ticari elektronik iletiyi alan kişilere alıcı deniyor. Alıcılar İYS’de izinlerini hızlı ve kolay bir şekilde tek hesaptan yönetebiliyor ve değiştirebiliyorlar. Alıcılar şikayet başvurularını yine İleti Yönetim Sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyorlar. 

İYS’nin getirdiği çözümler nelerdir?

İleti Yönetim Sistemi ile hangi hizmet sağlayıcıya ne zaman, nerede, hangi iletişim kanalı için izin verildiği görüntülenebiliyor ve istenirse alıcı tarafından verilen onay kaldırılabiliyor. Alıcının onayı kaldırıldığı andan itibaren iletişim adresine ticari elektronik ileti gönderimi otomatik olarak duruyor. Şikayetler tek bir veri tabanında toplanıyor. Böylelikle hem süreç çok daha hızlı işliyor hem de sürecin denetimi daha kolay yapılabiliyor. Sonuçlanan şikayetler hakkında bilgilendirme mesajı da alınıyor. 

İYS’de onay nedir?

Kanun çerçevesinde artık hizmet sağlayıcılar ticari elektronik ileti göndermeden önce alıcıların rızasını almak zorundalar. Alıcının verdiği bu rızaya onay deniyor. Alıcı onay vermezse hizmet sağlayıcı ticari elektronik ileti gönderemiyor.

Ret bildrimi ve çıkış hakkı nedir?

İYS’de ret bildirimi ve çıkış hakkı da var. Bu da alıcının hizmet sağlayıcıya verdiği ticari elektronik ileti gönderim onayını kaldırabilmesi yani çıkış hakkını kullanması anlamına geliyor.

İYS’nin çalışma prensipleri nelerdir?

  • Bütün elektronik ileti izinleri İYS üzerinde saklanıyor.
  • Ticari olarak elektronik ileti gönderimi yapan hizmet sağlayıcılar, promosyon, kampanya gibi tüm ticari iletilerini göndermek için müşterilerinden aldıkları onayları İYS’ye yüklüyor.
  • Alıcılar diledikleri zaman verdikleri onayı reddedip sistemden çıkış hakkını kullanabiliyor.
  • Alıcılar onay düzenlenme işlemini tek noktadan yönetebiliyor.
  • Ticari olarak gönderilen iletiler kontrol altına alınmış oluyor ve çıkış hakkını kullanan alıcılara bir daha onay vermemeleri halinde ticari elektronik ileti gönderilemiyor.
  • Alıcılar daha önce reddettikleri firmalardan yeniden ticari elektronik ileti almak isterlerse bu işlemi yine İYS üzerinden gerçekleştirebiliyor.
  • Kişisel veri olarak kabul edilen tüm veriler, şifrelenerek korunuyor ve böylece kişisel veri güvenliği sağlanıyor.
  • Yazılım Tanımlı Wan Nedir? SD-WAN Tüm Özellikleri Yazılım Tanımlı Wan Nedir? SD-WAN Tüm Özellikleri
  • Web Site Analizi Nasıl Yapılır? Web Site Performans Nasıl Arttırılır? Web Site Analizi Nasıl Yapılır? Web Site Performans Nasıl Arttırılır?