Web Site Analizi Nasıl Yapılır? Web Site Performans Nasıl Arttırılır?

Web site sahipleri ve girişimciler tarafından en çok çok merak edilen konuların ilk sıralarında web site analizi nasıl yapılır ve web site performansı nasıl arttırılır gelmektedir? Web sitelerdeki hataların tespit edilip onarılması bu soruların yanıtlarına ulaşarak sağlanır. Web sitelerinin arama motorlarındaki durumlarını yükseltmek ve hedef kitleye ulaşmak için izlenen yolun doğru olup olmadığı bu analizler ile elde edilir. Google analizi, Seo analizi, içerik analizi ve web site hızı hakkında tüm detayları araştırdık.

Web sitelerinin ziyaret edilmesi, sitede kalınan süre, hangi başlıkların etkileşim aldığı gibi algoritmalar, web sitesi analizleri ve onların alt kollarıyla hesaplanır. Web sitelerindeki tüm verilerin ölçülerek hesaplandığı bu analizler Google analizi, seo analizi, içerik analiz ve web sitesinin hızı tüm bu algoritmaları etkiler. Web sitesi girişimcisi ya da kurucusu tarafından incelenen analizlerde sitedeki hatalar ve çok etkileşim alan bölümler tespit edilerek site çok da yüksek performansa ulaştırılır. Web sitelerinde doğru analiz, web sitesini canlı tutar.

Web Sitesi Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web sitesi analizi nasıl yapılır sorusu kadar web sitesi analizi yaparken dikkat edilmesi gerekenler de gözden kaçırılmamalıdır. Birçok web sitesi analiz yaptırmak için profesyonel analiz uzmanlarından ya da uygulamalardan destek alır. Google Analytics bu konuda birçok sistemi bir arada sunan en çok tercih edilen analiz uygulamasıdır. Web siteleri arasındaki rekabette öne çıkmak için gerekli olan doğru ve sürekli analiz yapmaktır. Bu analizleri etkileyen faktörler ise SEO (Search Engine Optimization), içerik analizi ve site hızıdır. Peki bu konulardaki performans nasıl arttırılabilir?

Site Hızı Analizi Nasıl Yapılır?

Kullanıcıların bir sitede kalıp kalmayacağının en önemli kıstaslarından biri sitenin hızıdır. Ziyaretçilerin web sitesine girdiklerinde en çok dikkat ettikleri konu sitenin hızıdır Öyle ki açılış sayfasına ulaşırken ya da sayfalar arası geçiş süresi 2 saniyeyi aşan sayfaların ziyaretçileri hemen başka bir siteye geçiş yaptıkları analizlerde tespit edilmiştir. Google’da ilk sıralarda yer alan sitelerin tamamının açılış ve geniş süreleri 2 saniyenin altındadır. Site hızı google algoritmasını etkileyen faktörler arasında yer alır. Sitenizin hızını tespit etmek ve denetlemek için Google PageSpeed Insights, Google Test My Site, Google Analytics Site Hızı Verileri, GT Metrix, Pingdom Website Speed Test, Load Impact ve Web Page Test gibi araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar ile siteyi yavaşlatan unsurları tespit edip, çözümlerini sağlayabilirsiniz. Sitenin hızını birebir etkileyen faktörlerin başında ise sunucu donanımı ve posting gelmektedir. Site hızını yavaş ise ilk olarak bu konularda düzenleme yapmanız gerekir.

SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Web sitelerinin Google aramalarında ilk sıralara ve ilk sayfada yer alması için yapılan çalışmalar Search Engine Optimization (SEO) olarak adlandırılmaktadır. SEO çalışmaları Google algoritmasına göre şekil alır. Bu sebeple sürekli güncel takip gerektirir. SEO uzmanları tarafından yazılan metinlerin kullanıldığı web siteleri diğer sitelerin önüne geçen ve bilinirliği artar. SEO analizlerini Google Search Console, BrowSEO, Screaming Frog SEO Spider, Majestic, MOZ Pro, Semrush,  Ahrefs gibi uygulama ve siteleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. SEO analizleri iç SEO analizleri ve dış SEO analizleri olmak üzere ikiye ayrılır. İç Seo analizinde içeriğin kalitesini belirleyen kelimelerin ve linklerin kullanımı yer alır. Dış SEO analizinde ise web sitesinin dışarıdan aldığı linkler ve referanslar yer alır. Yani sitenizde yer alan ve diğer sitelere yönlendirme yapılan linklerin de SEO’ya uygun şekilde belirlenmesi SEO analizini etkiler.

Site Analiz Araçları ile Detaylı SEO Raporu

Farklı alanlardaki web sitelerinde kullanılan yazı, tasarım, sunum ve resim gibi örnekler site analiz araçları ile tespit edilebilir. Bu şekilde şirketler kendi sektörlerindeki rakiplerinin sitelerinin raporlarına da ulaşabildikleri gibi farklı sektörlerde ancak yüksek etkileşimli sitelerin raporlarını da inceleme fırsatı bulurlar. Site analiz araçları ile elde edilen detaylı SEO raporları ile yapılan analizler hedefe giden en garanti ve kısa yol olarak ifade edilebilir. Kullanıcıların isteklerini belirleyen Google analiz ile şirketlerin hedef kitleleri de belirlenmiş olur. Site analizi yapan uygulamak ile yeni ve eski ziyaretçilerin tespitinden, sitenin ne kadar görüntülenme aldığına, hangi tarihte ziyaretçi yoğunluğunun ne kadar olduğundan hangi ürün ya da konularda yoğunluk olduğuna kadar birçok detay raporlardır.

İçerik Analizi Nedir?

SEO çalışmalarının temelinde özgün içerikler yatar. Özgün, güncel ve kaliteli içeriklerin kullanıldığı web sitelerinin ilk sıralarda çıkması kaçınılmazdır. İçerik analizi yapan uygulamalar, web sitelerinde yer alan metinlerin okunabilirlik derecelerini ve özgünlüklerini raporlar. Hedef kitleye yakalamak ve dikkatini çekmenin yanı sıra web sitesinde kaldıkları süreyi uzatmak kaliteli içeriklerle sağlanır.

  • İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?
  • Girişimciler için E-Residency Nedir, Ne İşe Yarar? Girişimciler için E-Residency Nedir, Ne İşe Yarar?