Günümüzde adeta olmazsa olmazlardan biri olarak karşımıza çıkan mobil uygulamalar, hayatın her alanında yaşamı kolaylaştırıyor. Mobil uygulama kullanımı gün geçtikçe hızlı şekilde artmakta. Farklı firmalar, kullanıcıların ve müşterilerin ya da çalışanların hayatlarını daha kolay hâle getirebilmek için mobil uygulamaları öne sürüyor. 

E-girişimciler artık yalnız e-ticaret ile sınırlı kalmayıp bunun yerine mobil uygulama kullanımına da ağırlık veriyorlar. Böylece daha geniş bir hedef kitleye ulaşma şansı buluyorlar. Mobil cihaz kullanımı sürelerinin artmış olması kullanıcı aralığının da genişlemiş olması mobil uygulama geliştirmeye dair rağbetin hayli arttığını gösteriyor.

Mobil uygulamalar, yazılımcılar tarafınca geliştirilip sanal marketlere kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Bu uygulamaların bazıları ücretlidir, bazıları da ücretsiz şekilde kullanıma açıktır fakat her şekilde yazılım geliştiricileri mobil uygulamalar üzerinden para kazanırlar.

Biz de bu içeriğimizde mobil uygulama geliştirecek olanlara dikkate almaları gereken noktalardan bahsedeceğiz.

Hedef Kitle Belirlemek

Mobil uygulama geliştirmeden önce sorulması gereken en önemli soru söz konusu mobil uygulamanın hitap edeceği kesimdir. Kimlere hitap edeceği ve en çok kimler tarafından kullanılacağı önemlidir. Mobil uygulama geliştirmede hedef kitlenin ilgisini çekecek detaylar atlanmamalıdır.

Basit ve Kolay Yapmak

Bilgiye kolay bir şekilde ulaşılan bir çağda yaşıyoruz. Bunun göz önünde bulundurulmasıyla sıkıcı veya karmaşık süreçlere sahip olan uygulamalar yerine kolay ve basit olana odaklanmak, kullanıcı dostu olan bir uygulama geliştirmek kullanıcıların uygulamayla olan etkileşimlerini artırmada bir hayli önem taşır.

Farklı İşletim Sistemlerine Göre Tasarlamak

Farklı işletim sistemleri kullanmakta olan kullanıcılar hedef kitle olarak belirlendiğinde her bir platforma uyum sağlayan bir uygulama geliştirmek doğan olarak zorunluluk hâline geliyor. iOS ve Android işletim sistemlerine uygun olan ve sorunsuz şekilde çalışan bir uygulama daha büyük bir kesime hitap eder.

Uyumluluk

Mobil uygulamanın işletim sistemi çeşitliliğinin yanında tablet, masaüstü ve de akıllı telefon gibi platformlarda sorunsuz şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek önemlidir. Mobil uygulamanın birden fazla cihazdan ulaşılabilir oluşunu ve farklı cihazlardan giriş yapıldığında da uygulama içindeki yazı, görsel gibi etkenlerin ekran genişliği doğrultusunda yeniden şekillenmesi sağlanmalıdır.

İyi Tasarım

Canlı ve ilgi çekici olan tasarım ögeleri ile mobil uygulama daha çekici bir hâle getirilebilir. Farklı tasarım ögelerini birleştirerek ve de renk uyumları ile uygulama ön plana çıkarılmalıdır.

Bir Hedefe Odaklanmak

Mobil uygulama tasarlama aşamasında ekranda aynı anda birçok seçeneğin oluyor olması karışıklık meydana getirir. Bu nedenle de uygulamayı her sayfada tek bir hedefe odaklayıp minimalist davranmak kullanıcıların kafa karışıklığını önlemiş olur.

Grid Kullanımını Önemsemek

Mobil uygulamayı grid yapıyla tasarlamak birbirleriyle orantılı olan bir deneyim sağladığından dolayı zihindeki görsel bağlantıları artırarak oldukça rahat olan bir kullanım sunar.

Dikkate alınması gereken bu tavsiyeler ile mobil uygulama fikrini kaliteli ve dikkat çekebilecek bir yapıda oluşturmak mümkündür. Yazılım bilgisine sahip olan ve Android işletim sistemine sahip telefonlar için mobil uygulama geliştirmek isteyenler aşağıda sıralanan aşamaları izlemelidir. Özeliikle Android uygulamaya başlamak için bir mobil uygulama geliştirme programıyla başlamak gerekir. Android cihazlar için yazılım yapılabilecek pek çok platform vardır.

Eclipse ve Android Studio

Android yazılım için mobil uygulama geliştirebilen entegre geliştirme ortamı (IDE) olarak bilinen Eclipse ile XML ile Java dosyalarını düzenlemeye alabilmek ve uygulamaya ait olan kanalları oluşturmaya başlamak mümkündür. Eclipse, Google’dan edinilebilir. Uygulamalar geliştirilebilir ve uygulama bir üst sürüme taşınabilir.

AnroidStudio, Eclips’e nazaran daha hızlı şekilde hizmet verebilen bir alt yapıya sahiptir fakat Eclipse’e göre hata çıkarma oranı daha fazladır. Bundan dolayı genel olarak daha hızlı şekilde adım atmak isteyenlerin ikisi arasından tercih edecekleri platform AndroidStudio olur diyebiliriz.

Android SDK Aracılığıyla ADB

ADB’nin amacı uygulama geliştiricisini asiste etmektir. ADB sayesinde Android cihazların yazılımlarında değişiklikler gerçekleştirilebilir ve uygulama yüklemesi yapılabilir.

Android Developer Guidelines

Android işletim sisteminde yazılım işi için mucizevi denilecek nitelikte bir mobil uygulama geliştirme platformları içinde görsel ve estetik bilgiyi konuşturmaya başlanacak platform Android Design Guidelines platformudur. Temel animasyonlar, sayfalar ile daha pek çok içeriği oluştururken görsel güçten faydalanabilmek adına bu rehberi kullanmak faydalı olur.

GitHub ve BitBucket

Android uygulamalar çok sayıda klasör ve dosyadan meydana gelir. Her birinin de düzeni, varlığı, numarası ve ismi gibi ince detayları vardır. Bunlar yazılımın doğru şekilde işlemesi için önem taşırlar.

IOS’tan Bahsetmek Gerekirse;

HTML5 ve JS kullanarak iOS’ta mobil uygulama yapmak mümkündür. Ancak JS ve HTML5’i kullanıp mobil uygulama geliştirme mantıklı görünse de bunu yapabilmek adına framework kullanmak gerekir. Frameworkten kısaca bahsetmemiz gerekirse, kullanılmaya hazır olan kod parçalarının birleşmesine framework denir. Bu frameworkler adeta native uygulamalarda olduğu gibi cihazın donanımına erişme, tasarım bütünlüğü oluşturma gibi mobil uygulama ihtiyaçlarını karşılamayı sağlıyor. Bunlar olmadan uygulama geliştirmek fazlasıyla kullanışsız ve zor olacaktır.

CSS3, JS ve HTML5 dillerinin kullanılmasıyla kaliteli efektler yapılabilir ve cihazın neredeyse bütününe erişim imkânı sağlanabildiği için pek çok işlem içeren uygulama oluşturulabilir.

  • Flutter ve Dart Programlama Dili Nedir? Flutter ve Dart Programlama Dili Nedir?
  • Docker Nedir ve Docker Ne İşe Yaramaktadır? Docker Nedir ve Docker Ne İşe Yaramaktadır?