Hazırlanan tüm web siteleri ilk bakıldığında kusursuz görünürler. Zaman içerisinde güncelliğini yitiren söz konusu web siteleri ne kadar kusursuz olsalar da “ölü web sitesi” olarak ifade edilirler. Bu web sitelerinde ufak dokunuşlar, güncel içerikler ile gerekli çalışmalar yapıldığında aktifliğini ve güncelliğini korurlar. Bu sayede de arama motorlarında üst kısımlara yükselirler. Zaman içerisinde web sitelerinde meydana gelen teknik problemler, güncellemeler ve içerikler üzerinde çalışma yapılmasına web sitesi bakımı ve güncellemesi denmektedir.

Web sitelerine bu aksaklıkların oluşmasını engellemek adına düzenli şekilde güncelleme ve bakım çalışması yapmak gerekir. Pomelo Soft Yazılım ve Danışmanlık olarak web sitelerine profesyonel olarak bakım çalışması yapıyor ve hız kesmeksizin web sitelerinin ilerleyişine destek oluyoruz.

Bir web sitesine sahip olmak hiçbir şey yapmadan sitenin yükselmesini beklemek anlamına gelmez. Bazı web sitesi sahipleri ne yazık ki bu şekilde düşünerek web sitelerini arama motoru kriterlerinde diplere sokmaktadır. Arama motorları sürekli olarak web sitelerinin akfif olup olmadığını kontrol eder. “Ölü” olarak ifade edilen, bünyesinde hiçbir işlem olmayan, hareketsiz web siteleri işlevsiz görülür ve bundan dolayı arama motorları tarafından gün geçtikçe alt sıralara inmektedir. Zaman içerisinde yapılan güncellemeler, düzenlemeler, görsel ve yazılı destekler sonucunda web siteleri güncel kalır ve arama motorlarında da yükselirler.

Bakım – Güncelleme Hizmeti İçerisinde Neler Bulunur?

- Web sitesi analizi ve hata ile eksiklik tespiti çalışmaları

- Düzensiz tasarımlar ile sayfa bozukluklarının düzenlenmesi

- İçerik paylaşımının SEO ve web sitesi formatına uygunluğu

- Web sitesi reklam alanının yani bannerın düzenlenmesi

- Web sitesinin bütün dijital cihazlarda çalışması ve denetimi

- Web sitesi bünyesinde bulunan yazı, video, resim ve sesli kaynakların güncellenerek düzenlenmesi

- Web sitesi açılış hızı çalışması

- Web sitesine sosyal medya hesabı ekleme ile düzenleme

Web sitelerinin güncelliğini koruyarak üst sıralara yerleşebilmesi adına güncelleme ve bakım çalışmalarının yapılması mecburidir. Kurumsal kimlik ile şirket itibarı açısından önem arz eder.

Yıllık web sitesi bakım çalışmalarını 7 başlıkta inceleyebiliriz.

1.Kullanıcı Testi Yapmak

Kullanıcılara kaliteli bir hizmet vermek her web sitesinin amacıdır ancak on sene öncesinde oluşturulan bir web sitesinin şu an oluşturulan web siteleri ile arasındaki fark müşterileri güncel web sitelerine aktarmak için tek başına yeterlidir. 

Web sitesinin kullanıcılar tarafından kullanımında site hızı ve farklı bir cihazdan giriş yapıldığında herhangi bir problem yaşamadıklarından emin olmak gerekir.

2.Satın Alma İşlemlerini Test Etmek

Özellikle de e-ticaret siteleri olmak üzere pek çok sitedeki en önemli unsurlardan birisi satın alma işlemidir. Web sitesi online ticaret amacı ile kullanılıyorsa satın alma aşamasında oluşabilecek her türlü problem müşterilerin güvenini zedeleyecektir. Bundan dolayı farklı farklı pek çok cihazda test yapmak ve olası ya da olan problemleri çözmek gerekir.

3.Web Sitesindeki Tüm Formları Kontrol Etmek

İletişim formu gibi web sitesinde yer alan formlardaki aksaklıklar müşterilerin kaybedilmesine neden olur. Bunun önüne geçebilmek adına yapılabilecek en sağlıklı şey formları kontrol etmek ve testini yapmaktır.

4.Broken Linklerini Kontrol Etmek

Web sitesinde 404 sayfası ile karşılaşan kullanıcılar hayal kırıklığına uğrarlar. Sorunlu olan linklerin web sitesinde barınması şirket hakkında kötü izlenimler oluşturur. Bu yüzden linkleri kontrol etmek gerekir.

5.Güvenlik Güncellemeleri

Siber saldırılar ne yazık ki dijital dünya içerisinde yeri olan olumsuzluklardır. Bunun için en başından önlem almak gerekir. Siber saldırılar özellikle de e-ticaret sitelerini tehdit eder. Bu doğrultuda web sitesinin tüm katmanları özel güvenlik duvarları ile korunmalıdır. 

6.Düzenli Olarak Veri Yedeklemesi

Siber saldırılardan kaçamayan web siteleri veri yedeklemeleri ile şans bulur. Düzenli olarak veri yedeklemesi yapmakta olan şirketlerin kaybı daha az olur ve aldığı hasar oranı daha çabuk telafi edilir.

7.Metrikleri İncelemek

Haftalık olarak bir web sitesini nasıl bulduğunu açıklama aracı olan Google Analytics ile web sitesinin ilerleyişi görülebilir. Böylece yükselme ya da alçalma durumlarına yakından şahit olunur. Haftalık periyotlar ile Google Analytics aracından web sitesi durum takibi yapılmalıdır. Uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf sağlayan bakım ve güncelleme çalışmalar ile hız kesilmez.

  • Persona Nedir? Persona Nasıl Oluşturulur? Persona Nedir? Persona Nasıl Oluşturulur?
  • Yazılım Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? Yazılım Firması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?