Yazılım Tanımlı Sanal Veri Merkezi Mimarisi

Ağ kontrolü işlemini sevk işleminden fiziksel olarak ayırarak kontrol eden ve çeşitli aygıtları denetleyen sisteme yazılım tanımlı ağ denir. Yazılım tanımlı ağ uygulamalar üzerinde farklı ayrıcalıklar sunan yeni bir mimari sunar. Ağ kontrolü ve yönlendirmeyi direkt etkileyen yazılım tanımlı sanal veri merkezi mimarisi nedir, tazılım tanımlı ağın genel özellikleri nelerdir sizler için araştırdık.

Yazılım tanımlı sanal veri merkezi mimarisi, günümüz uygulamalarının yüksek bant genişliğini ve yapısını, dinamik bir şekilde yönetmek için uygun maliyetli sistemi ve uyarlanabilir yapısı ile ortaya çıkan yepyeni bir mimaridir. Ağ denetimini doğrudan programlayarak alt yapının program ve uygulama için hazır hale gelmesini sağlayan bir ayrıştırma sistemi olan yazılım tanımlı sanal veri merkezi mimarisi hakkında merak edilen bilgilere ve ağın genel özelliklerine yazımızda ulaşabilirsiniz.

Yazılım Tanımlı Sanal Veri Merkezi Mimarisi nedir?

Ağ kontrolünü doğrudan programlayan bir sistem üzerine kurulan yazılım tanımlı sanal veri merkezi mimarisi, en öncelikli olarak yönlendirme işlevlerinden ayrılır. Sağladığı yönlendirme kontrolü ile yöneticilerin değişen ihtiyaçlarını direkt olarak karşılar. Uygulama üzerinde gerçekleşen ağ akışını dinamik olarak ayarlayan bir sistemdir. Ağlara genel bakışı ile korumacı bir yazılım tabanına sahip olan yazılım tanımlı sanal veri merkezi mimarisi, ağ zekası ile yapılandırma, yönetme ve güvenliği optimize eder. Bu programların tescilli yazılımlara bağımlılığı bulunmaz. Açık standartlar aracılığıyla uygulandığı zaman ağ tasarımı ve ağ operasyonunu basitleştiren bir sistemi vardır. Çünkü talimatları yalnızca yazılım tanımlı sanal veri merkezi mimarisi denetleyicileri uygular.

Yeni bir ağ paradigması ile konvansiyonel ağların statik mimarisini, yeni veri merkezlerini oluşturan yazılım tanımlı ağ, anahtar bilgi işlem merkezlerinde trafik kalıplarını ve bulut hizmetlerini etkiler. Veri tabanlarına ve sunuculara genel ve özel bulutlar yöntemi ile erişen uygulamalardaki esnek trafik yönetimine direkt erişim sağlayan bir sistemdir.

Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Nedir?

Yazılım tanımlı ağ (SDN), ağ kontrol düzleminin sevk düzleminden fiziksel olarak ayrılması ve bir kontrol düzleminin çeşitli aygıtları denetlemesini sağlar. Dinamik, yönetilebilir, uygun maliyetli ve uyarlanabilir bu yeni mimari, ağ denetiminin doğrudan programlanabilmesini ve altyapının, uygulamalar ve ağ hizmetleri için soyutlanmasını sağlayan ağ kontrol ve yönlendirme işlevlerini ayrıştırır.

Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) Mimarisi Özellikleri

  • Yönlendirme işlevlerinden ayrıştırıldığı için ağ kontrolü direkt olarak programlanabilir. 
  • Yönlendirme kontrolü sunar. Böylelikle yöneticilerin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için ağ genelinde trafik akışının dinamik olarak ayarlanmasını sağlar.
  • Ağlara genel bakışını koruyan yazılım tabanlı SDN denetleyicilerinde ağ zekası merkezileştirilir.
  • SDN, ağ yöneticilerinin ağ kaynaklarını dinamik, otomatik SDN programları yoluyla yapılandırmalarını, yönetmelerini, güvenliğini ve optimize etmelerini sağlar.
  • SDN, açık standartlar aracılığıyla uygulandığında, ağ tasarımını ve operasyonunu basitleştirir.
  • Yazılım tanımlı ağ (SDN), konvansiyonel ağların statik mimarisinin bugünkü veri merkezlerinin dinamik bilgi işlem ve depolama gereksinimlerine uygun olmadığını vurgular.
  • Yeni Nesil Çalışan Kavramı: Yuvarlak Yaka Yeni Nesil Çalışan Kavramı: Yuvarlak Yaka
  • Güvenlik Önlemi Olarak Robotlar Güvenlik Önlemi Olarak Robotlar