Amazon Nedir?

E-ticaretin gelişmesiyle birlikte Amazon gün geçtikçe modern e-ticaretin temelini oluşturan yapı taşlarından birisidir. Amazon, günümüzde e-ticaretin öncüsü olarak kabul görmüş ve dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almayı başarmıştır. Dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş ve ticaret platformu Amazon,5 Temmuz 1994 yılında internette kitap satmak üzere Jeff Bezos tarafından kuruldu. Zamanla çeşitli coğrafyalardan alıcı ve satıcıların ilgisini çekmeye başlamış böylelikle uluslararası hizmet sağlamayı gerçekleştirmiştir. Ülkeden ülkeye hitap edecek e-ticaret platformları kurmuştur. 

Müşteriler, Amazon sayesinde ihtiyaçlarını daha hızlı ve daha makul fiyata karşılamakta ve satıcılar hem hedef kitleye ulaşabilmekte hem de daha geniş bir müşteri yelpazesine kendilerini tanıtabilmektedir. Amazon'da müşterilere daha düşük maliyetle hizmet vermek isteyen satıcılar için Amazon'da mağaza açmak hem basit hem de maliyeti yoktur. Amazon sayesinde, zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz. Amazon'da mağaza açıp Amazon'da satış yapmak için gerekli adımları sizler için derledik.

Amazon’da Mağaza Nasıl Açılır?

2018 yılında Türkiye pazarına adım atan Amazon, 2020 yılında tüm hizmetleri ile birlikte pazarda rolünü aldı. Amazon’da mağaza açmak oldukça basit bir işlemdir, birkaç adımla Amazon’da mağazanıza sahip olabilirsiniz.

1.Adım:Hesap Açma

Amazon’da satıcı olmadan önce mutlaka Amazon’a üye olmanız gerekmektedir. Daha sonra ise sellercentral.amazon.com adresine giderek üye olduğunuz mail adresi ve şifresiyle giriş yapmalısınız.Unutmayın ki tüzel kişiliğe sahip olmayan bireyler Amazon.com.tr’de satış yapamamaktadır.

E-posta adresinizi doğrulamak için kullanmış olduğunuz ve mağaza açılışında kullanılacak e-postanıza gelen kodu girmeniz gerekmektedir. Kodu girdikten sonra ‘Amazon Hesabınızı Oluşturun’ demeniz gerekmektedir. 

2.Adım : Kayıt İşlemi

Yönlendirilmiş olduğunuz sayfa’da kayıt için gerekli bilgi ve belgeler yer almaktadır. Gerekli bilgileri hazırladığınızda ise ‘Başla’ butonuna tıklayınız.

3.Adım: İşletme Bilgileri

Burada yapmanız gereken en önemli adımlardan biri işletme konumunu Türkiye olarak seçmenizdir. Daha sonra işletme türünüzü seçmelisiniz. Amazon’da 4 adet işletme türü bulunmaktadır. Bu işletme türlerini sizler için açıklayalım;

Esnaf ve Sanaatkar: Esnaf ve Sanatkarlar ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen meslek kollarına dahil edilen ve ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte fiziksel olarak çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilen meslek ve sanat sahibi kişileri ifade etmektedir.

Şahıs Şirketi/Gerçek Kişi İşletmeleri: birey olarak kurabileceğiniz ve ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu şirket türüdür.

Özel İşletme: Sermayenin tamamını ya da büyük bir bölümünün özel kişilere ait olduğu işletme türüdür.

Devlete Ait İşletme: Kamu tüzel kişilerin sahip olduğu işletme türüdür.

Halka Açık İşletme: Hisselerin tamamı veya bir kısmı halka arz edilmiş şirket türüdür.

İşletme türünüzü seçtikten sonra işletmenizin ticari unvanını girmelisiniz. Ticari ünvanınızda Türkçe karakter harfler ve noktalama işaretleri olmadığına dikkat edin. En fazla 50 karakter olması da bir diğer dikkat etmeniz gereken noktadır. Bu bilgileri girdikten sonra ‘Kabul Et ve Devam Et’ butonuna basın. Açılan sayfada işletme bilgilerinizi detaylı olacak şekilde girmeniz gerekmektedir. İşletmenizin resmi belgelerde yer alan tam adı, ticaret sicil numarası, kayıtlı işletme adresi, doğrulama için cep telefon numarası, Türkiye Vergi Numarası, Türkiye Vergi Dairesi ve Mersis numaranızı girmelisiniz.  Türkiye Vergi Dairesi bilgisini yazarken özel karakterler kullanmamaya dikkat etmelisiniz yoksa sistem kabul etmeyecektir. Bilgileri tamamladıktan sonra girmiş olduğunuz telefon numaranıza doğrulama kodu gelecektir. Kodu girdikten sonra ‘ileri’ tuşuna tıklamalısınız.

4.Adım: Satıcı Bilgileri

Bu alanda öncelik olarak kiminle iletişim kurulması gereken kişinin bilgileri gerekmektedir. Bu kişi firma sahibi ya da işletme Amazon hesabını yönetecek kişi olabilir. Buraya girmiş olduğunuz kişiye ait kimlik bilgilerini doğrulamak için kayıt işlemi bittikten sonra bir “Kimlik Doğrulama” işlemi gerçekleşecektir. Kimliğinizin ve yüzünüzün fotoğrafını çekerek veya Amazon temsilcisi ile görüntülü konuşmaya katılarak gerçekleşecek olan Kimlik Doğrulama adımına katılacak öncelikli irtibat kişisi, belirtildikten sonra değiştirilememektedir.

İrtibat kişisinin isim bilgilerini girerken Türkçe karakter kullanmamaya dikkat ediniz. İkamet adresinde gireceğiniz adres, öncelikli irtibat kişisinde belirtilen kişinin resmi makamlarca teyit edilen ikamet adresi olmalıdır. Öncelikli kişi’nin ikamet adresi daha önce belirttiğiniz işletme adresinden farklıysa “Başka Adres Ekle” diyerek yeni bir giriş işlemi yapabilirsiniz.

5.Adım: Fatura

İşletme ve satıcı bilgilerini girdikten sonra “Fatura ve Ödeme” bilgileri istenilmektedir. Bu aşamada kredi kartı bilgisinin sorulma nedeni seçilen ödeme yöntemine göre hesap kesim dönemi sonunda abonelik ücretini (varsa) veya hesabınızda negatif bakiye olması halinde eksik kalan kısmı hesabınızdan tahsil edebilmektir. Fatura bilgilerini girdikten sonra ‘İleri’ butonuna tıklayınız.

6.Adım: Mağaza Bilgileri

Bu sayfada Amazon satıcı hesabınızda kullanmak istediğiniz ismi girmelisiniz. Bu isim müşterilerinizin Amazon.com.tr’de alışveriş yaparken göreceği mağaza adıdır. Seçtiğiniz isim daha önce Amazon’da kullanılmamış bir isim olmalıdır.

7.Adım: Doğrulama

Mağaza adınızı girdikten sonra “Doğrulama” alanına yönlendirileceksiniz. Bu aşamada kimlik ve adres doğrulaması yapılabilmesi için gerekli dökümanları yüklemeniz gerekir. Adres kanıtı alanında sağlayacağınız dokümanda yer alan kişi ve adres sahibi bilgileri ile daha önce kayıt ekranında sağladığınız öncelikli irtibat kişisi bilgileri uyuşmalıdır. Aksi takdirde hesabınız için doğrulama yapılamayacaktır. Bir sonraki alanda kimlik doğrulaması gerçekleşir. Bu alanda ya kimliğiniz ve yüzünüzün fotoğrafını çekeceksiniz ya da müşteri temsilcisi ile görüntülü doğrulama yapacaksınız.

8.Adım: Başvuru Değerlendirme

Kimlik doğrulama adımı ile beraber satıcı hesabı kaydı başvurunuz tamamlanır. Başvurunuz 72 saat içerisinde değerlendirilerek sizinle iletişime geçilir. Bu süreçte Seller Central’a erişiminiz bulunmaz. Sağladığınız tüm bilgi ve dokümanlar tam ve doğru ise kayıt aşamasında sağladığınız e-posta adresi ile hesabınızın aktive olunduğuna dair bilgilendirme maili gönderilir. Değerlendirme olumsuz ise tarafına mail yoluyla bilgi aktarılmamaktadır.

 

Amazon’da Nasıl Satış Yapılır?

Satış yapabilmek için ürün eklemeniz gerekmektedir. Bunun için satmak istediğiniz ürünleri belirleyerek listelemelisiniz. İşinizi kolaylaştıracak bir önemli detay ise ürünlerinizin liste kaydını oluşturabilirsiniz. Böylelikle eğer satacağınız ürün başka bir mağazada da varsa ve daha önce sisteme eklenmişse, ürününüzü bu liste kaydı ile eşleştirebilirsiniz. Ancak eğer ürünün Amazon’daki ilk ve tek satıcısı sizseniz, yeni bir liste kaydı oluşturmalısınız.

Ayrıca Amazon, eklenecek olan ürünleri eşleştirmek için EAN, ISBN, UPC gibi küresel ticaret ürün numaralarını kullanmaktadır. Aynı zamanda hali hazırda numarası sistemde bulunan bir ürünün kimliğini yeniden tanımlamak gerekmez. Ürünün numarası ile birlikte aşağıdaki bilgiler de eklenerek ürün listelenebilir.

  • Ürün başlığı
  • Ürün resimleri
  • Ürün açıklaması
  • Stok kodu
  • Arama terimleri ve anahtar kelimeler

Amazon’da Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Amazon global bir E-Ticaret sitesi olduğundan satıcılar ve alıcılar için pek çok avantaj sunar. Amazon’daki satıcılar kendileri için büyük ve yeni bir satış platformuna sahibi olurlar. Bu sayede pek çok avantaja sahip olabilir.

● Amazon’un altyapısı müşteriler için maksimum güvenlik sağlarken, satıcılar için de güvenli bir satış platformu olmuştur.

● Gün geçtikçe yüksek trafik kanalına sahip olduğu için kısa süre içinde müşteri kitlesini artırma fırsatı sağlar. Bu da satışların artmasında katkı sağlar.

● Mağazalar, çeşitli yöntemlerle ürünlerini ön plana çıkarabilir. Bu sayede müşteriler, ürünleri alırken mağazanızın keşfedilmesine olanak sağlar. Yeni müşteri kitlesi kazanmak oldukça kolaydır.

● Çok büyük ve geniş ürün yelpazesine sahiptir. Müşteriler de bunu bilerek Amazon’a girer ve aradığı her şeyi kolayca bulabilir.

 

Satış Yapmak İçin Ne Yapılabilir?

Amazon Pazaryerinde kazançlı bir şekilde satış yapmak istiyorsanız dijital pazarlamaya ve SEO’ya özen göstermelisiniz. Böylelikle internette görünürlüğünüz artarak müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz. Yapabileceğiniz bazı çalışmalar ise şunlardır;

Amazon Reklamları: Amazon Türkiye platformu'nda reklam hizmeti alabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu sayede platformda yer alan diğer mağazaların önüne geçme şansınız olur.

SEO Çalışmaları: SEO çalışmaları, arama motoru sonuçlarında ön sıralara gelebilmeniz için dikkat etmeniz gereken olmazsa olmazdır. Ürün sayfalarınızda temel SEO çalışmaları yapmalı ve anahtar kelimeleri doğru kullanmalısınız.

Sosyal Medya Çalışmaları: Sosyal medya, Amazon’daki mağazanız için verimli bir müşteri kitlesi kazanma kaynağıdır hem de marka bilinirliği sağlayarak müşteri güveni kazanma aracıdır. Dolayısıyla reklam ve pazarlama çalışmalarınızı sosyal medya üzerinden de yürütmeye özen göstermelisiniz.
 

 

Jet Stok ile Amazon Pazaryeri Entegrasyonu

Amazon’da bulunan mağazanızın entegresini sağlayabilmek için gerekli olan sadece API bilginizdir. API bilginizi Jet Stok sistemine girerek başka hiçbir işleme gerek kalmadan mağazanızı entegre etmiş olursunuz. Amazon Pazaryeri Entegrasyonu’nun faydaları çoktur. Amazon Entegrasyonu ile mağazanıza ait siparişler Jet Stok'la otomatikman onaylanır. Stok durumu ve ürün bilgileri de Jet Stok paneli aracılığı ile kolay ve güvenli olarak yönetilir. Jet Stok sayesinde ürünlerinizi belirli kriterleri girerek pazaryerlerinize ürünlerinizi toplu bir şekil de aktarılması gerçekleştirilir. Aynı zaman da toplu olarak fiyat güncellemelerini de gerçekleştirebilirsiniz. Bu özellik sayesinde ürünlerinizi ayrı ayrı pazaryerlerinize taşımaktansa hızlı bir şekilde tüm pazaryerlerine aktarımı gerçekleştirerek zamandan tasarruf sağlamış olursunuz. Daha fazla detaylı bilgi almak için tıklayınız. 
 

  • Etsy Pazaryerinde Satış Yapmak Etsy Pazaryerinde Satış Yapmak
  • Trendyol Pazaryerinde Satış Yapmak Trendyol Pazaryerinde Satış Yapmak