Yazımıza önce link ve backlink kavramlarını açıklamakla başlayalım. Link, bir sitenin yol tarifidir. Yani kullanıcıların siteye ulaşmak amacıyla tıkladıkları bağlantıya denir. Backlink ise siteler arası link yönlendirmesidir. Bir web sitesinin çeşitli kaynaklardan yönlendirme bağlantısına sahip olmasıdır. Backlink hakkında daha detaylı bilgi için “Backlink Nedir?” konulu yazımıza bakabilirsiniz. SEO açısından geçmiş zamanlarda oldukça önemli olan backlink meselesi halihazırda karmaşık bir durum haline gelmiştir. Zararları kimi zaman faydalarını geçmektedir.

E-ticaret sitelerinin başarıya ulaşabilmesi ve kâr getirisinin iyi olması için web sitesinin mümkün olduğu kadar geniş bir ağa hitap etmesi gerekir. Ulaşılacak hedef kitleye ne kadar çok ulaşılırsa dönüşler de o kadar iyi sonuçlar verir. Bunu sağlayabilen faktörlerden biri backlinktir. Backlink yönlendirmesi için genel olarak sektöründe öncü web siteleri tercih edilir ve buralardan backlink istenir. Bunun açıklaması, Google arama motorlarının siteye gelen linklerin kalitesine bakıyor olmasıdır. 
Bu doğrultuda öncelikli olarak e-ticaret siteleri mümkün olduğu kadar geliştirilmeli ve hedef kitle olabildiğince geniş tutulmalıdır. Bunun için yapılabilecek pek çok strateji mevcuttur. Hedef kitleyi geliştirme yönündeki çalışmalarda zorlanıldığında bir SEO uzmanı ya da e-ticaret uzmanından destek alınmalıdır.

Backlink ve Geniş Hedef Kitle İlişkisi

E-ticarette backlinkin ne kadar önemli olduğundan bahsetmeden önce backlinkin ne demek olduğunu kısaca açıklamaya çalıştık. Backlinkin işleyiş mantığını anlamak oldukça önemli bir gerekliliktir. Kısa bir örnek verelim. Bir web sitesine eklenmiş görsele backlink eklendiğinde o görsele tık yapan müşteriler backlinkin yönlendirdiği siteye geçiş yapar. E-ticaaret geliştiricileri bunu hem web sitesi trafiklerini artırıp kazanç sağlamak için hem de reklam alabilmek için yaparlar. Sektöründe kendini ispatlamış web siteleri ile backlink dayanışması yaparak müşteri akışı sağlanabilir.

Backlink Özellikleri

Backlink siteler arasında yönlendirme sağlayarak akış sağlayan bağlantılardır dedik. Ancak her backlink bağlantısı fayda sağlamaz. Backlink alınan siteler alan site ile alakasız sitelerse bu yönlendirmeler zararlı backlink kabul edilir. Link alınacak kaynak ile site ile ilgili olmak durumundadır. Bu alakanın düzeyi de kaynak olan sitenin içerikleri göz önünde bulundurularak belirlenir. 
Örneğin, yemek sektöründe olan bir şirketin sitesine backlink veren sitenin yazılım sektöründeki bir web sitesi olması fayda sağlamaz. Aynı sektördeki bir site, haber sitesi veya genel bir blogdan backlink alabilir. 

Anonim Linkler

Siteler arası alaka düzeyinin olmamasından ziyade hedefteki site ile alakalı olarak tek satırlık bir bilgi bile verilmeden koyulan backlinkler spam kabul edilir. Spam ise web sitesinin SEO özelliklerine zarar verir. Sadece linklerin yayınlandığı backlink çalışmaları fazlasıyla zararlıdır. Footer backlinkleri örnektir.

Backlink – SEO İlişkisi

SEO çalışmaları içerisinde backlinkin önemi azımsanamayacak ölçüde büyüktür. Fakat tek kriter olduğu da söylenemez elbette. Spam oluşturacak backlink hatalarını yapmaktansa hiç backlink almamak daha iyi olabilir. Web sitesi yeterince kaliteli içerikle doldurulur ve potansiyel müşterilerinin beğenesini alırsa doğal backlinkler oluşması da kaçınılmazdır. Kendiliğinden oluşan doğal backlinkler site kalitesini otomatikman yükseltir. 

Bir Web Sitesi Kendiliğinden Backlink Alabilir

Web sitelerinin özel olarak backlink çalışması yapmadan almış oldukları backlinklere organik backlink denir. Bunu elde etmek zordur ancak oldukça faydalıdır. Organik backlink alabilmek için web sitesinin ileri düzey özelliklerle kalitesini tescillemiş olması gerekir. Bunun için de mutlaka uzman desteğine gerek duyulur. Site üzerinde tasarımsal ve yazılımsal çalışmalar yapılarak SEO hizmetiyle pekiştirilmelidir. Web sitesindeki hatalar olabildiğince azaltılmalıdır. Mümkünse tümü yok edilmelidir. Site ne kadar hızlı, kaliteli ve akıcı olursa organik backlink alabilme ihtimali o denli yüksek olur.

Sitedeki içerikler de direkt olarak backlink almak konusunda kriter halindedir. Site içerikleri geliştirilerek daha çok kaynaktan organik link alınabilir. Sitenin barındırmış olduğu veri, siteye olan ilgiyi çoğaltır ve yer işaretlerine eklenme oranından tutun da türlü platformlarda bahsedilme oranına değin her halükarda organik link alabilmesini sağlar. 
Bu konudaki bir diğer tavsiye konuk yazarlıktır. Konuk yazarlık, farklı web sitelerinde metin yazarlığı yaparak o sitelerin içerikleri kullanmalarına izin vermek demektir. Yazılan bu metinlerde yapılacak tanıtımlara ufak ufak sıkıştırılacak reklamlar ile web sitesi ziyareti sağlanabilir veya direkt olarak backlink koyulabilir. Böylece hedef kitle artmış olur.

Sosyal Medya ve Backlink İlişkisi

Bir diğer backlink alma yöntemi de influencerlar ile çalışmaktır. Söz konusu sektörün içinde olan ve hedef kitlesine yararı olabilecek yüksek takipçili kişiler ile çalışma yürütülebilir ve içerik üretmeleri talep edilebilir.
Influencer reklamları dışında sosyal medyanın aktif kullanımı ve sürekli güncel olmasıyla da nimetlerinden faydalanılabilir. Bu SEO noktasında da oldukça önemlidir. Site sahiplerinin kendi sosyal medya profillerinden web sitelerine ait linkleri paylaşmalarının hiçbir sakıncası yoktur. Google bu paylaşımları anonim saymaz.

Google’ın Backlink Kriterleri

Google konu ne olursa olsun her geçen gün yenilediği algoritması için olmazsa olmaz kural olarak hile yapılmaması gerektiğini belirtiyor. 
Hakkında bilgi verilmeyen ve ilgi düzeyi bulunmayan backlinkler spam kapsamına girer ve sitenin SEO çalışmaları muhteşem olsa da onca kaliteli içeriğe rağmen arama motorları tarafından görünümü sınırlandırılır. Bu kötü senaryolara karşı kaliteli SEO çalışması ve kaliteli backlink trafiği sağlanmalıdır.  Google dünyanın en üst düzey altyapısına sahiptir. Kandırılmasının imkansız olduğu bilinmelidir. Bu yüzden web siteleri daima legal çerçevede çalışma yapmalıdır. 

E-Ticaret – Backlink İlişkisi

Çoğu web sitesinde olduğu gibi e-ticaret sitelerinde de SEO çalışmaları elzemdir. Bu doğrultuda arama motorları tarafından görünür olmak ve üst sıralara çıkmak için rakipler ile rekabet içinde olunmalıdır. Rekabetin dozunu da sarf edilen emek gösterir. SEO çalışmaları ve backlink e-ticaret siteleri için son derece gereklidir. 
E-ticaret sitelerindeki backlinkler de site içindeki içindeki içeriklere denk olarak eğitici nitelikte olmalıdır. Ürün veya hizmetlerle ilgili merak edilen konular, neden tercih olunması gerektiği vs. Tamamı doyurucu içerik olmalıdır. 
Backlink edinmek için yarışma düzenlenebilir. Sektör içi bağlantılar da böylece güçlenmiş olur. 

  • CPanel Nedir? Nasıl Kullanılır? CPanel Nedir? Nasıl Kullanılır?
  • Teknolojiyle Değişen Dijital Pazarlama Yöntemleri - 2021 Teknolojiyle Değişen Dijital Pazarlama Yöntemleri - 2021