Webmasterlığa adım atıldığında HTML ile başlayan yolculuk, domain ve hosting (barındırma hizmeti) ile devam eder. Ücretsiz olan bloglar dışında bir site kurabilmek için de sadece yazılım ve kodlama bilmek yeterli olmaz. Hosting ve hosting yönetimi konusunda da bilgili olmak gerekir. CPanel (Control Panel) ise Linux sunucularda hosting müşterilerinin, webmasterlar tarafından yürütülen işlemlerin hem görsel hem interaktif olarak yapılmalarına olanak sağlar. Lisans gerektiren ve oldukça popüler olan bir web hosting kontrol paneli uygulamasıdır.


Kullanıcıların isteklerini kolaylıkla yapabilmelerine imkân veren ve grafik arayüzüne sahip olan tarayıcı tabanlı bu kontrol paneli, önemli pek çok özelliği bünyesinde barındırır. Şüphesiz ki hosting firmaları için en önemli özelliği düşük seviyedeki fiyatlandırması ve yıllık ücret politikasıdır.

Hosting Nedir?

İçerik konusu CPanel olsa da bu kontrol paneli ile ilgili tüm detayları özetle anlatmak faydalı olacaktır. Hosting, deyimi yerindeyse sitenin kalbi görevindedir. Sunucunun binlerce parçaya bölünmüş halidir.  Söz konusu sitenin açık olmasını ve yayında kalmasını sağlayan en önemli etken hostingdir. Bu hizmeti sağlayan firmalardan aylık veya yıllık bazda siteye uygun olacak biçimde 100MB’den 500GB’ye kadar tercih edilen şekilde alınabilir. Hazırlanan web sitesi dosyaları ile resimler kiralanan bu alana yüklenerek yayına açılır. Kısacası hosting, veri saklama ve yayınlama alanıdır.


Hosting Nasıl Yönetilir?

Alınan alanın yönetimi, bazı sistemlerin kurulumu, verilerin yedeklemesi, e-mail yönetimi ve tüm bunlarla birlikte veritabanı işlemlerini rahatça yapabilmek için de bir yönetim paneline ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu noktada yazının öznesi olan CPanel karşımıza çıkıyor. İhtiyaç duyulan kontrol paneli çeşitlerinden biri CPanel’dir. Türkçe dil desteğine de sahip olan CPanel genellikle hostinglerde ücretsiz sunulur.


CPanel Nasıl Kullanılır?

İlk olarak yönetim paneline giriş yapılması gerekmektedir. Hosting alınan firma tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre ile beraber bir de IP blogu gönderilmektedir. Domain yönlendirme işlemleri gerçekleşmediyse hosting firmasının geçici ulaşım için verdiği IP adresi ile CPanel'e ulaşılabilir. Cpanel, bilgisayarda masaüstünü kullanır gibi kullanılabilir. Panele ilk girildiğinde görülen birçok resim ve altındaki yazılara tıklayarak işlem içeriklerine ulaşılabilir.

CPanel ile Ne Yapılır?

  • Site adresinize özel e-mail hesabı açabilir ve yönetebilirsiniz.
  • Sitenizin dosyalarını yükleyebilir ve yönetimini yapabilirsiniz.
  • Veritabanı kurulumu ve Phpmyadmin erişimini sağlar.
  • Hazır CMS sistemleri (WordPress, forum vs) kolaylıkla kurulur.
  • Yedekleme yapabilir veya var olan yedekleri yükleyebilirsiniz.
  • Sitenize ait trafiği görebilirsiniz. 
  • Sitenize SSL kurma işlemlerini ve güvenlik adımlarını görebilirsiniz.
  • Alt domain ile yönlendirme ve park işlemlerini sağlayabilirsiniz.

CPanel Arayüzü Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

İlk olarak kullanımının basit olması ve özellikle Türkçe desteği sunması açısından kullanışlı bir kontrol panel sistemidir. CPanel dünyada Linux işletim sistemlerinde en çok kullanılan arayüzdür. Onu Plesk ve vDeck gibi paneller takip eder. Tek tık ile yükleme, ikon optimizasyonu sağlama, güçlü istatistik platformu ile sunucu - front end çalışmasını başarıyla yönetir. Hız, kullanım kolaylığı, kurulum ve güncelleme kolaylığı, stabilitesi gibi özelliklerle ön plana çıkar.
Bazı hosting firmalarının CPanel için ek ücret talep edebilmesi ve bu nedenle fiyat farklarının oluşması ise dezavantaj olarak görülebilir. 

CPanel’in Alternatifleri Nelerdir? 

Başlıca CPanel’in rakipleri arasında Plesk, DirectAdmin, MaestroPanel sayılabilir. Tüm bunlar içerisinde CPanel’i en fazla zorlayan ve piyasa hacmini daraltan panel Plesk’tir. Ancak CPanel’in kurulum kolaylığı ile güncelleme kolaylığı pek çok sistem yöneticisini CPanel’e yöneltmiştir. Plesk her ne kadar başarılı bir kontrol paneli olursa olsun Linux işletim sistemiyle en uyumlu kontrol paneli CPanel olarak kabul görmektedir.
 

  • Hybrid ve Native Uygulama Farkı Nedir? Hybrid ve Native Uygulama Farkı Nedir?
  • E-Ticarette Backlink Önemi E-Ticarette Backlink Önemi