İşletmesi için bir mobil uygulama geliştirmek isteyen ancak hangi noktadan başlayacağını bilmeyenler, hiç teknik deneyimi olmayanlar; bu içeriğimiz sizin için geliyor! Bu içeriğimizde mobil uygulama geliştirme aşamasında bilinmesi gereken temel maddeleri ele alacağız.

Araştırma

Dışarıda neler olup bittiğini takip etmek önemlidir. Eğer mobil uygulama yaptırmak isteyenlerdenseniz öncelikle telefon kapılmalıdır ve söz konusu fikre benzeyen birkaç tane mobil uygulama indirilip incelenmelidir. Mobil uygulamalar ile neler yapılabileceği ve başkalarının da neler yaptığını görmek iyi olacaktır. Bu fikrin teknik olarak uygulanabilip uygulanamayacağını anlayabilmek için profesyonellere danışılmalıdır. Bu araştırmaya harcanan zaman mutlaka olumlu olarak geri dönecektir.

Mobil uygulama geliştiren pek çok girişimci, kaliteli bir fikre sahip olduklarını ve gerçekten de piyasada bu fikrin değer göreceğini düşünmekteler Gerçeğe bakıldığında her gün 8000’i geçecek kadar mobil uygulama başlatılıyor ancak hepsi birden öne çıkanlar listesinde yer alamıyor. Esasında, App Store’a ve Google Play’e sunulan pek çok yeni mobil uygulama tanıtımından kısa süre sonra başarısızlığa uğruyor.

Yeni bir uygulamanın lansmanını etkili şekilde tanıtmak adına göz önünde bulundurulması önemli olan birkaç unsur vardır. Söz konusu fikir gerçekten ihtiyaç duyulan bir şey mi, bir sorunu mu çözüyor? Hedef kitlenin hayatını kolaylaştırıyor mu? Hedef kitle burada odak noktadır. Kimin hedeflendiği tespit edilmeden kullanıcı tabanını güçlü şekilde oluşturmak mümkün değildir. Hedef kitle değerlendirilirken her sorunun cevabı keşfedilecektir. Kullanıcılar çoğunlukla Androis ya da iOS cihaz mı kullanıyorlar? Uygulama ne sıklıkla ve hangi zamanda kullanılacak? Hedef kitle anlaşıldığında onlara özel bir uygulama geliştirmek de mümkün olacaktır.

Android ya da iOS veya İkisi Birden

Sınırlı bir bütçe varsa ve mobil uygulama fikrini doğrulamak adına en kıza zamanda pazara girmek isteniyorsa mobil uygulamanın iOS, Android ya da her ikisi için kulllanılıp kullanılmayacağına odaklanmak gerekir. Emin olunamıyorsa birinci maddeye geri dönülmeli ve araştırma detaylandırılmalıdır. Çünkü geliştirilecek mobil uygulama için en doğru platformu seçmek alınacak en önemli kararlardan birisidir.

Platform iyice öğrenildikten sonra teknik kararlar daha sağlıklı verilecektir. Native (yerel), hibrit ya da web uygulaması arasında bir seçim yapmak sonradan yapılacak geliştirmeler ile güncelleştirmeler için pek çok anlam taşır. Bundan dolayı bu seçimi yapmak, pazar araştırması ile değer teklifinden yararlanma anahtarıdır.

Peki hibrit, native ve mobil uygulama arasındaki farklar nelerdir?

Yapıldıkları programlama dili: Bu; bütçeye, istenilen zaman aralığına ve uzmanlığa bağlıdır.

Yerel cihaz API bilgilerine erişim: Bu, uygulamanın mobil cihazda erişilebilmesi istenen işlevsel özelliklere bağlıdır.

Uygulamayı yayma: Bu, uygulamanın pazarlama şeklini ve pazarlama stratejilerini tanımlamayı önemli ölçüde etkiler.

Çoklu platform desteği: Bu, hedeflenen kitleye ve nüfuz edilmek istenen pazara dayanır. Büyük olasılıkla da hem Play Store’da hem de App Store’da bulunmak istenilir.

Native uygulamalar fotoğraf ve video kullanımı ya da oyun oynama gibi işler konusunda mükemmeldir. Diğer bir yandan, web uygulamaları kolayca güncelleme gerektiren çözümler noktasında en iyisidir. Bunu yaparken cihazın yerel özelliklerine erişmek zorunda değildir.

Native ve web uygulamaları, uygulama yelpazesinde karşıt taraflara oturur. Yerel uygulama geliştirme işlemleri genel itibariyle pahalıya mal olur ve daha yavaşlardır. Web uygulamaları da hızlı ve daha düşük maliyetlidir fakat web uygulamaları, uygulama mağazalarıyla büyütülemez ve kullanıcıların bu uygulamaları cihazlarına indirmesi sağlanamaz.

Her iki tarafın birleşimi de hibrit uygulamaları temsil eder.   Aynı kod tabanı hem Android için hem de iOS için kullanılır. Hibrit olan mobil uygulamalar cihaz özelliklerine erişebilir. Kurumsal uygulamalar, verimlilik ve de yardımcı programlar noktasında ideal seçim hibrit olan uygulamalar olur.

"Hybrid ve Native Uygulama Farkı Nedir?" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

Zaman ve Kaynaklar

Uygulama piyasaya çıkmadan evvel bir algı oluşturmak ve o uygulamayı bekleyen insanları heyecanlandırmak adına lansman tarihi önceden duyurulabilir. Bunu yapabilmek adına uygulama hakkında kapsam, geliştirme, tasarım ve test aşamaları hesaplanmalıdır. Beklentiler de bu zaman dilimine göre ayarlanmalıdır. Bütçeyi belirlemek için de en uygun olan zaman bu zamandır.

Bakım, Güvenlik ve Gizlilik

Her uygulama yayına çıktıktan sonra devamında bir bakım maliyetine sahiptir. Uygulama  yayına çıktıktan sonra dahi yeni içerik oluşturmak, uygulamanın performansını izlemek, yeni olan şeyleri kullanıcılara bildirmek gerekmektedir. Uygulama, ödeme geçmişi ya da kullanıcı kayıtları gibi bilgileri depolamak adına sunucuya bağlı ise bu bilgilerin yönetimini yapmak için de ödeme yapılması gerekmektedir. Yayınlanan uygulamayı korumak adına nelerin gerekli olduğunu bilmek gerekir.

Bakımın yanında uygulamanın kullanıcılardan hassas olan bilgileri toplaması hâlinde gizlilik politikası da eklemek gerekir. Bu politikanın hangi bilgilerin tutulduğunu ve nasıl kullanıldığını kapsıyor olması gerekir.

Mobil uygulamanın güvenliği kolaylıkla ihmal edilen bir şeydir. Ancak kesinlikle bu hataya düşülmemelidir. Güvenlik faktörünün, geliştirme süreci başında yer aldığından kesinlikle emin olunmalıdır.

İş Modeli, Para Kazanma

Bir uygulama, hem iş hem de işletme için büyük bir rol oynayabilir. Bunlardan birisi direkt olarak uygulama üzerinden para kazanmaktır. Diğer roller de hedef kitle için kaynak hizmeti şeklinde verilebilir ve dolaylı olarak satış hunisi içinde diğer aşamalara yardımcı olabilir ya da markanın erişimini artırabilir. Uygulamaların iş modelinde hangi rolü oynayacağı belirlenmelidir.

"Mobil Uygulama Geliştirme Nedir ve Aşamaları Nelerdir?" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

"Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

  • Yazılım Geliştirmede Kalite Güvencesi Nedir? Yazılım Geliştirmede Kalite Güvencesi Nedir?
  • Alt Alan Adı Yani Subdomain Nedir? Alt Alan Adı Yani Subdomain Nedir?