Alt alan adı site.com biçiminde ele alınabilecek ana alan adına bağlı ancak farklı bir hesap yaratılabilen alan adlarına alt alan adı yani subdomain denir.

Bir alt alan adı, adından anlaşılacağı üzere ana alan adının yani domainin ek bölümüdür. Ana web sitesinin farklı bölümlerini düzenlemeye ve de bu bölümlere gitmeye yardım eden alt alanlar oluşturulur. Ana alan adında web sitesinin bütün farklı sayfalarına da ulaşmak adına gereken sayıda alt alan adı olabilir.

Alt Alan Adı Yani Subdomain İnternet Yaşamını Kolay Hâle Getirir

Gerek bir web tarayıcısı olunsun, gerekse bir web sitesini oluşturan iki kişi olunsun; subdomainlerin varlığı için fazlasıyla minnettar olunmalıdır. DNS yani etki alanı adı sistemi ya da alan adı sistemleri hayatı kolaylaştırmak için vardır. DNS nedeni ile rastgele sayı dizesi yerine sadece bir alt alan adının hatırlanması gerekiyor. Etki alanlarını ve de alt etki alanlarını düzenlemek adına bir internet hiyerarşisi kurmak üzere DNS vardır. Bu kurallar alan adlarının daima sağdan sola doğru gittiğini söylüyor.

Şirketler Alt Alan Adı Satıp Para Kazanıyorlar

Alt alan adlarını satarak kazançlı birer iş modeli yaratmış olan pek çok insan ve şirket vardır. Bunu yapmak için de çekici alan adlarını satın alırlar ve de kayıtları alt alanlara satarlar.

Alt Alan Adı Nasıl Kullanılıyor?

Bir alt alan adı (subdomain) ana web sitesinin parçası olsa dahi arama motorları tarafınca ayrı bir varlık şeklinde kabul edilir. Kullanıcılar da bunu tanıyıp sitenin belli bölümlerinin Google tarafından dizine alınmasına izin vermeyerek web sitelerini düzenlemek adına alt alan adları kullanımına karar verdiler. Şirketler alt alan adlarını türlü nedenler ile kullanırlar. Esas olarak arama sonuçlarında bir web sayfasına ayrı birer kimlik vermek ve de aynı anda ana web sitesinin birer parçası olarak tutmaktır diyebiliriz.

Yeni bir web sitesi test edilirken de kullanılırlar. Alt alan adlarının yaygın olan kullanımlarından birisi de web sitesinin güncellenmesi ya da yeni sürümünün oluşturulma aşamasında bunların birer test alanı olarak kullanılmasıdır.

Alt alan adları test alanı şeklinde kullanılırken genel olarak web kullanıcılarının yazmayı denemeyecekleri herhangi bir şey olacaktır. Bunun nedeni de henüz içeriğin görüntülenmesinin istenmemesidir. Yayına hazır olmadan evvel yeni özelliklerin güvenle test edilebileceği gizli sayfalar şeklinde işlev görmüş olurlar.

Farklı Kullanıcılara Hitap Edilir

Farklı kullanıcı türlerine hitap edebilmek adına web içeriğine ihtiyaç duyulan zamanlar olur. Örnek vermek gerekirse; eğer çok sayıda uluslararası ziyaretçi var ise web sitesinin farklı dillere çevrilmesi gerekir. Öyle bir durumda da kullanıcıların kendi ana dillerinde gezebilmeleri adına web sitesinin subdomainleri oluşturulabilir.

Ayrı sayfalar oluşturmak, çok dilli olan bir siteye sahip olmaya göre daha kolaydır. Aynı zamanda maliyeti de daha uygundur. Bazen, web içeriğini farklı bölgelere sunmak da gerekebilir.

SEO Açısından Hangisi Daha İyi Olur?

SEO üzerindeki etkileri söz konusu olunca alt alanlar ile alt dizinlerin eşit olduğundan bahsedilirdi. Esasen, 2012 senesinde Google sözcüsü olan Matt Cutts bu ikisinin kabaca eşdeğer olduğundan bahsetti ve Google’ın da bunları birer alan adı şeklinde kabul ettiğini belirtti. Ancak bu düşünce de değişiyor gibi görünüyor. Arama motorları artık alt alanlar için olandan farklı metrikler tutmakta. Bu sebeple de web yöneticisinin bağlantıya uygun içeriklerini alt alan adları yerine alt dizinlere yerleştirmesi iyi olur.

Alt alan adları, web yöneticilerinin tarafından öncesinde de tercih edilmişti çünkü alt alan adları hedeflenmek istenen anahtar kelimeler ile dolduruluyordu. Amaç da arama motorun sonuç sayfaları yani SERP’leri ana alan ile alt alan sayfalarının kullanılmasıyla belirli anahtar kelimelerle yüklemekti. Bununla beraber Google bu boşluğu da yakaladı ve uygulamayı kırdı. Artık bağlantı kurulduğunda Google arama sonuçlarını birleştiriyor ve arama sonucuna sadece bir alan gösteriyor.

"Domain Nedir? Domain Nasıl Alınır?" başlıklı içeriğimizi okumak için tıklayın.

  • Mobil Uygulama Yaptırırken Bilinmesi Gereken 5 Şey Mobil Uygulama Yaptırırken Bilinmesi Gereken 5 Şey
  • Covid-19’un Mobil Uygulama Dünyasına Yansıması Covid-19’un Mobil Uygulama Dünyasına Yansıması