Bütün dünyada etkisini gösteren Covid-19 salgını çerçevesinde evde kalma çağrılarına uyulması ile beraber dijital ortam ve dijital servisler hayatı kolaylaştırma konusunda oldukça büyük rol oynamıştır. Salgın sürecinin ekonomi alanındaki yıpratıcı etkileri olsa bile araştırmalara bakıldığında bu durum bazı alanlarda gelişme ve büyüme sağladı. Mobil uygulama dünyası da bu süreç içinde olumlu şekilde virüsten etkilenen alanlardan birisi olmuştur. Yapılan araştırmalar iş uygulamaları, e-ticaret uygulamaları, oyun uygulamaları, sosyal uygulamalar ve eğlence uygulamalarının revaçta olduğunu göstermektedir. Elde edilen veriler; iş uygulamalarındaki indirme oranının %70, oyun uygulamalarındaki indirme oranının %47, yeme ve içme uygulamalarına giriş yapma oranında da %73’lük bir oran olduğunu göstermektedir.

Mobil Uygulama Nedir?

İnternet kullanıcıları, mobil cihaz dünyasına doğru yönelim gösterdikçe mobilite kavramının önemi de gittikçe artmaya devam etmekte. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde her yeni gün meydana gelen gelişmeler de mobil uygulama dünyasındaki çeşitliliği ile kullanımının artış göstermesinde etkili olmaktadır. Tablet cihazlar ve akıllı telefon gibi mobil cihazlar, mobil uygulama dünyasındaki uygulamalar sayesinde daha da verimli kullanım sunuyorlar. Ücretsiz ve ücretli mobil uygulama çeşitleri, her faaliyetin ve her alanın geleceğini oluşturmaktadır. Peki üzerine makale yazdığımız mobil uygulama nedir?

Application sözcüğünün kısaltılmış hâli olan “App” sözcüğü ile ifade edilmekte olan mobil uygulama kavramı, mobil cihazda çalıştırılmak üzere tasarlanan yazılım anlamına gelmektedir. iPad, iPhone gibi cihazlar için App Store üzerinden; Android işletim sistemini kullanmakta olan cihazlar için de Google Play Store üzerinden, geriye kalan diğer mobil işletim sistemlerinden birini kullanan cihazlar Windows Phone Store ile BlackBerry App World mağazalarından mobil uygulamaları edinebilmektedir.

Dijital dünyadaki baş döndürücü hızı yakalamaya imkân veren mobil uygulamalar, gün geçtikçe çeşitlenmektedirler ve girişimciler için de ilham kaynağı olmaktadırlar. Mobil kullanıcı kitlesinin zamanlarının %50’lik bir oranını mobil uygulamalar ile geçirmesi, işletmelerin de mobil uygulama dünyasına giriş yapıp uygulama geliştirmelerini etkiliyor. Hatta bu konu üzerinde pazarlama uzmanları, mobil uygulama geliştirme eylemini etkili bir pazarlama kanalı olarak kullanıp öneriyorlar. Mobil ekosistemdeki genişleme, pek çok işletme ile bünyesindeki çalışanlara gelir kaynağı olmaktadır.

Mobil Uygulama Kullanmanın Avantajları

İnternette gezinme eylemi web tarayıcısını başlatmayı, URL’i girmeyi ve web sitesinin yüklenmesini beklemeyi gerektirmektedir. Mobil uygulamada ise mobil sitelerde yer alan bilgilere daha çabuk ulaşma imkânı vardır. Güveni inşa ederek markalara yönelik sadakatin oluşmasında da oldukça önemli katkısı olan mobil uygulamalar, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Mobil ödeme yapma imkânının sunulduğu mobil uygulamalar aracılığı ile duyurular, hizmetler ya da yeni ürünler daha çabuk ve daha düşük maliyet ile iletilebilmektedir. Dolayısı ile mobil uygulamaların faydaları markalara, hedef kitlelere daha kısa bir yoldan; doğru ve kolay şekilde yansıyor. İşi büyütmenin yollarından biri olarak görülen mobil uygulama dünyasına giriş yapma eylemi, firmaları sektörlerindeki rekabet ortamında dijitalin gücünden faydalanarak rakiplerinden sıyırıp ön plana alıyor. Mobil uygulamanın bu derece önemli olduğu mobil uygulama kriterlerinde de kolay bir arayüz ile yüksek çözünürlük özellikleri ön plana çıkıyor. Mobil uygulama, kullanıcının alışveriş deneyimini artırmaktadır.

Mobil Uygulamayla Nasıl Ödeme Yapılır?

Mobil alışveriş; hız, pratiklik ve ürün araştırması yapma konusunda kolaylık sunması ile kampanya fırsatları gibi avantajlar ile tüketici kesimin alışverişteki tercihi oluyor. Araştırmalara bakıldığında Türkiye’de online olarak alışveriş yapan 3 kişiden 1’inin mobil alışveriş yapmayı tercih ettiği görülmüştür. Salgının da etkisi ile temassız ödeme yapma seçeneğinin önemi artmıştır. Mobil alışveriş uygulamalarını kullanan kullanıcıların cihazlarında bulundurdukları uygulamaların neredeyse %90’ına yakın bir kesimi pek çok sektör ile pek çok marka içeren uygulamalardan oluşmaktadır.

Ödemelerini mobil ödeme sistemleriyle yapmayı tercih eden kullanıcılar, alışveriş yaptıkları firmanın sunmuş olduğu uygulamaları cep telefonlarına yükleyip ödemeyi tamamlıyorlar. Mobil ödeme alma için mobil POS uygulaması da kullanılıyor.

"Hybrid ve Native Uygulama Farkı Nedir?" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

"Mobil Uygulama Geliştirme Nedir ve Aşamaları Nelerdir?" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

"Mobil Uygulama Nasıl Yapılır?" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

"Mobil Uygulama Yaptırırken Bilinmesi Gereken 5 Şey" başlıklı içeriğimizi okumak için buraya tıklayın.

  • Alt Alan Adı Yani Subdomain Nedir? Alt Alan Adı Yani Subdomain Nedir?
  • Uçtan Uca Şifreleme Nedir ve Kaldırılabilir mi? Uçtan Uca Şifreleme Nedir ve Kaldırılabilir mi?