SEO çalışmalarında başarısız olmanın pek çok nedeni vardır. Bu içeriğimizde SEO’da başarısız olmanın nedenleri arasından en önemli olanlarını ele alıp inceleyeceğiz.

Sadece SEO Çalışmalarına Odaklanmak

Yapılan en büyük hatalardan birisi, sadece SEO çalışmalarına odaklanıp SEO çalışması yapılan arama motorunu anlayamadan hareket etmektir. SEO her zaman oyunun bir parçasıdır. Rakipler bu oyunu birden fazla oyuncu ile oynarken oyunu tek bir oyuncu ile oynamaya çalışanlar başarı beklememelidir. SEO çalışmalarını beslemek ve sürekli olarak onunla ilgilenmek gerekir. SEO çalışmaları için temelden eğitim alınmalı ve antrenman yapılmalıdır. Böylece profesyonel dünyaya hazırlanılmalıdır. Yani web sitesinin teknik ve temek optimizasyonu yapılmalıdır. Hedef kitle iyi şekilde tanınmalıdır. İçerikler yüksek kalitede üretilmelidir. Yeni ziyaretçileri çekmek için doğru kanallar tercih edilmeli ve markalaşma çalışmaları da yapılarak web sitesi olduğundan daha iyi seviyeye ulaştırılmalıdır. 

Çok Eski Olan Taktiklerde Takılıp Kalmak

Hâlâ eski yöntem ve taktikler ile başarı elde edilebileceğini iddia eden ve başarı bekleyen girişimciler var fakat ne yazık ki yanılıyorlar. Maalesef bugün hızlı bir etki gösterse bile ilerleyen zamanlarda yine web sitesinin elde ettiği iyi sıralama kayıp edilecektir. Her öne gelen yerden bağlantı almak, rakiplerin kapsamlı ve çok kaliteli içerikler ürettiği pazarda kısa ve bilgi vermeyen içerikler üretmek, Türkçe ile hizmet veren web sitesine yabancı kaynaklardan verilen bağlantıları almak, siteye yapay bir trafik sağlamak… Bunların hepsi trendi geçmiş olan ve kullanıcılarla arama motorlarını aldatan yöntemlerdir ve uzak durulmalıdır.

SEO Çalışmalarının Ücretsiz Olduğunun Sanılması

SEO çalışmalarının ücretsiz olduğunun sanılması da en büyük yanlışların başında gelir. Hiç kimseye yatırım yapılmasa bile SEO için harcanan vakit dahi finansal bir yatırımdır. Web sitesi kuruluyor, içerikler hazırlanıyor, optimizasyon çalışmaları yapılıyor ve benzeri çalışmalar ile destekleyerek performans artırmaya çalışmaları sağlanıyor. Tüm bunlar esasında birer yatırımdır. En önemli kaynak da zamandır, bu unutulmamalıdır.

Bunlarla beraber diğer kanallara yapılacak yatırımlar da unutulmamalıdır. Google ADS, Yeniden Pazarlama, Sosyal Medya Reklamcılığı, Bağlantılar ve benzeri kanallar… Bunlar SEO çalışması yapılırken SEO nitelikli trafiği sağlamak için değerlendirilmesi gereken diğer kanallardır.

Teknik ya da Tasarımsal Sorunlar

Kullanıcıların hedeflerine ulaşamadıkları bir web sitesinde SEO yönünden de performans artışı beklenmemelidir. Gelen trafik, site sahibine fayda sağlamadıktan sonra yüzbinlerce trafik almasının hiçbir önemi yoktur. 100.000 trafik alınıyor ama telefon çalmıyorsa para kazanılmıyordur ve organik başarı, trafikle ölçümlenecek şekilde basit bir konu değildir. Bu finans yönünden bir fayda sağlamaz, sadece günü kurtaracak kadar mutluluk verir.

Web sitesinin teknik açıdan görülen problemleri düzeltilmeli, tasarım ile ilgili sorunlar giderilmelidir. 

Yanlış Taktiklere Odaklanmak

Yanlış etiketlerin kullanımı, indekse açık bırakılmış sayfalar, arşivler ile ortak ek sayfaları… Ne kadar indeks olursa o kadar iyidir düşüncesi ile yola çıkılırsa bu bir süre sonra ağır gelir. Yönetebilecek kadar sayfa ve içeriğe odaklanılmalıdır. 

Erkenden Pes Etmek 

SEO uzun vadede etkisini gösteren bir yoldur ve meyvelerini toplamak birdenbire olacak iş değildir. Analiz ister, ilgi ister, emek ve yatırım ister. Algoritmaların yerine Google arama motorlarının arama niyetine ve çalışma mantığına odaklanmak gerekir. Bugün geçerli olan arama niyeti ya da arama kriteri yarın değişebilir. Bu değişime ayak uydurabilmek çok önemlidir. Pes edilmemeli ve sürekli olarak mücadelenin içinde olunmalıdır. Bahsedilen şey bunun için bir oturuşta saatlerce çalışılması gerektiği değildir. Doğru analiz çalışmaları, doğru yatırımlar ve de sabır ile SEO’da başarı elde edilecektir.

Sonuç

Sürecin içine girdikten sonra olmadığını, yapılamadığını düşünüp ilerlemekten çekilmemelidir. Yapılabilir bir şey olmasa kimseler yapamazdı. Sadece SEO çalışmalarının tek başına yeterli olacağı yanılgısından uzaklaşılıp çalışmalar ona göre beslenmelidir. 

  • SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
  • Dijital Pazarlama Kariyerine Nasıl Giriş Yapılır? Dijital Pazarlama Kariyerine Nasıl Giriş Yapılır?