Dijital pazarlama, pek çok girişimcinin hayatını değiştirebilen bir sektördür. Teknoloji değişti ve gün geçtikçe değişmeye devam ediyor. Teknolojinin yararları doğrultusunda bu değişime ayak uyduranlar ayakta kalabilirken ayak uyduramayanlar rekabet ortamında konumlarını kaybediyor.

Dijital pazarlama sektöründe tecrübe sahibi olmak için önemli olan bütün konu başlıklarını ele alacağız. Aşağıda bulunan konu başlıkları dijital pazarlama alanında kariyer sahibi olabilmek için girişimcilere yol gösterecektir.

Dijital Pazarlamanın Temelleri (Başlangıç)

Kariyere adım atılacak ilk bölümdür. Temeli oturtmadan bir taşın üstüne taş eklenmez. Bu sebeple dijital pazarlamanın temel bilgilerine hakim olunmalıdır. Dijital pazarlama nedir önce bunu bilmek gerekir.

Dijital pazarlama; web siteleri, arama motorları, sosyal medya, elektronik posta ve de mobil uygulamalar gibi dijital kanalların aracılığı ile sunulan organik çalışmaları ve reklamları tanımlar.

Dijital dünya, bugünün pazarlamasında her şeyin merkezindedir. Tüketiciler, almak istedikleri ürünleri araştırma konusunda dijital fazlasıyla dijital kanallara güveniyorlar.

Dijital Pazarlama Kanalları

SEO (Search Engine Optimization)

Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonudur. Arama motorlarında organik sonuçlar içinde yer alınmasını sağlamakta olan kanaldır.

Google ADS

Google reklamcılığıdır. Google’ın arama motorunda istenen bütçeler karşılığında ücretli olarak reklem verilebilen bir kanaldır. Pek çok reklam modeli vardır. (Video, Arama Ağı, Görüntülü vb.)

Sosyal Medya Reklamcılığı

Facebook, Instagram, Twitter ve geriye kalan diğer sosyal medya kanalalrıyla yapılan reklam çalışmalarını kapsar. Bu platformlarda reklamların yönetilmesi için araçlar bulunur. (Örneğin Business Manager)

Sosyal Medya Hesap Yönetimi

Kitle ile duygusal bağ kurulabilecek, doğru iletişim kurulduğunda da daha hızlı bir şekilde trend olunabilecek dijital pazarlama kanalıdır. YouTube, Facebook, Instagram vb. kanallar.

İçerik

Dijital pazarlamanın kilit noktası içerik kanalıdır. Ziyaretçiler internet girişimini, sosyal medya hesaplarını ve reklamları içerikler için ziyaret etmektedirler. İçerik tarafında orijinal işler ortaya çıkarılmalıdır.

SMS

Doğrudan olarak pazarlama yapılabilecek kanaldır. İzinli dataya dönemsel olarak kampanyalar ile duyuruları göndermeye yardımcı olmaktadır.

Elektronik Posta Pazarlaması

İzinli dataya yönelik yapılabilen e-posta pazarlamasını kapsamaktadır.

Diğer

WhatsApp grupları, Telegram, video pazarlamacılığı ve de benzeri yöntemler dijital paarlama kanalalrı içinde yer alır.

Başarılı bir dijital pazarlamacı verilen tüm bu dijital pazarlama kanallarına hâkim olmalıdır.

İlk Adım – Web Sitesi

Dijital pazarlama işi gerçekten öğrenilmek isteniyorsa bir proje üzerinden hatta kişinin kendi projesi üzerinden ilerlemesi daha doğru olur. Kendinize ait bir web sitesi veya müşterilerinizden birine ait bir web sitesi de olabilir. En iyi öğrenme şekli uygulama ile gerçekleşir.

İlk olarak bir blog sitesi oluşturmak ile başlanabilir. İyi olunan bir alanda içerik üretimine başlanabilir. Tecrübeler aktarılabilir.

Web sitesi kurmak ile ilgili diğer içeriklerimize göz atın.

SEO Çalışmaları

SEO çalışmaları ile web sitesinin organik performansı artırılabilir. Bu kanalda uzmanlaşmak dijital pazarlamanın olmazsa olmazları arasındadır. SEO, genel itibariyle tek başına ele alınan bir kaynaktır ancak içerik ekle, bağlantıyı al, başarıya ulaş modeli doğru bir model değildir. Detaylı bilgi için SEO konulu içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Ziyaretçi Dünyası Google ADS

Web sitesine ziyaretçi getirilebilecek en hızlı kanallardan birisi Google ADS kanalıdır. Bu kanalın doğru kullanılması başarıldığında başarı kaçınılmaz olur.

Hızlı Sonuç Veren Sosyal Medya Reklamcılığı

Sosyal medya kanalları içinde organik başarı elde etmek fazlasıyla zordur ve uzun zaman ister. Bu sebeple sonuca daha da hızlı gitmek için sosyal medya reklamcılığı bilgilerine hakim olmak gerekir.

Sosyal medya kullanımı ve kanalı ile ilgili detaylı bilgiler için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Diğer Kanallar ile Farklı Olmak

Hedef kitle neredeyse girişimciler de orada olmalıdır. Bu; trendin artmasına, başarıya ulaşılmasına ve sonuca daha hızlı şekilde gidilmesine yardımcı olur. Birtakım yenilikleri farklı şekilde ve ilk yapan olmak gerekir.

Tecrübe Kazanmak

Dijital pazarlamayı öğrenmenin önemli olan yolları arasında en önemlisi uygulamadır. Bunun için buna ihtiyacı olan kişilere destek verilebilir ve böylece tecrübe kazanılabilir. Konular ile ilgilenilmeli ve çözüm üretilmelidir.

Dijital pazarlamaya dair detaylı bilgi için diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

  • SEO’da Başarısız Olmanın Nedenleri Nelerdir? SEO’da Başarısız Olmanın Nedenleri Nelerdir?
  • Flutter ve Dart Programlama Dili Nedir? Flutter ve Dart Programlama Dili Nedir?