Statik IP adresi genel olarak web sitelerinin barındırılmakta olduğu sunucular, kurumlar ya da benzeri büyük sistemler için kullanılmaktadır. Terci edilmesindeki en önemli sebeplerden birisi hem sabit olması hem de değişken olmamasıdır. İnternette barındırılmış olan sunucular, web siteleri gibi varlıklara ait IP adreslerinin sabit olması gerekir. Aksi durumda bu sunuculara ulaşabilmek çok zor olur hatta IP adresi değişikliği olduğunda imkânsız bile olabilir. Bir web sitesine girmek istendiği zaman web sitesinin öncelikle sunucusuna bağlanışmış olur. İnternet servis sağlayıcısı DNS sunucuları üstünden web sunucusunun IP adresini tespit edip kullanıcıyı yönlendirir.

VPN sunucuları, DNS sunucuları, FTP sunucuları, kurumlara ait olan web sunucuları ve oyun sunucuları gibi pek çok küçük ve büyük yapıda sabit olan yani adres yani statik IP adresi kullanılmaktadır. Bu şekilde isim sunucuları üzerinden de sabit IP adreslerine başarılı şekilde bir yönlendirme yapılır. Peki faydaları ön plana çıkan statik IP adresi kullanımının avantajları ile dezavantajları nelerdir? İçeriğimizin devamında bunları ele alacağız.

Statik IP Adresinin Avantajları Nelerdir?

Sabit IP adresi incelemesi yapıldığında bunun pek çok faydası olduğu görülebilir.

  • Geniş Alan Ağları yani WAN’lar, internet sunucu adresleri ile güvenilir bir biçimde cihazlara erişimini mümkün kılan ad çözümlemeyi destekler.
  • Ev ağlarında, ağ güvenliği sorunlarına karşı daha etkili bir koruma sağlar.
  • Ev ağlarında sabit olan IP adresleri kullanmak, olabilecek herhangi bir IP adresi çakışmasını da engelleyebilir.
  • Dinamik IP adresine nazaran daha doğru şekilde konum belirler.
  • İndirme ile yükleme hızları, dinamik IP’lere nazaran genel itibariyle daha yüksektir.

Statik IP Adresinin Dezavantajları Nelerdir?

Sabit IP adresinin dezavantajları da mevcuttur ancak bunlar bakımı ile detayları açısından bulunur.

  • Sabit IP adreslerini manuel olarak yapılandırmak gerekir. Bunun anlamı da yönlendiricinin yapılandırma değişikliklerini yapmak ve program ayarlarından göz ayırmamak demektir. Sadece birkaç cihazı olan küçük ev ağları için bu madde önemli bir sorun değildir ancak yüzlerce ya da binlerce cihazı olan büyük işletmeler için bu potansiyel açıdan fazla bakım gerektirecek bir sorun olur.
  • Eğer yönlendirici doğru yapılandırılmadıysa IP adresleri arasında da çakışma görmek olasıdır.
  • Visual Studio Nedir? Ne İçin Kullanılır? Visual Studio Nedir? Ne İçin Kullanılır?
  • OOP (Nesne Yönelimli Programlama) Nedir? OOP (Nesne Yönelimli Programlama) Nedir?